Kutyavár, Tájgazda

A monda szerint a várat vagy vadászkastélyt - mert egykoron kastély lehetett - Hunyadi Mátyás vadászkutyái és pecérei (kutyagondozók, idomítok) számára építette. A legenda alapjai azonban nem bizonyítottak.

Az egykori kastélynak ma már csak romjait találjuk meg. A romokra Érden, a Kutyavári úton bukkanhatunk rá. Eltéveszteni nem tudjuk. E rom Érd városának a legrégebbi történelmi és építészeti emléke. Kutyavár eredetét Torma István régész kutatta, aki a maradványokat a középkori diósdi castellummal azonosította. Források szerint a gótikus stílusú kastély a 15. században épülhetett. Történetéről, az ott zajlott eseményekről sokat nem tudunk. Az írásokból annyi kiderül, hogy az 1700-as években egy ostrom során nagy károkat szenvedett a vadászlak. Végső pusztulását a környező erdő felosztása és kiirtása alapozta meg. A falainak köveit más építkezésekhez hordták el. Ebből a kövekből épült fel a közelben lévő erdészlak is.
A családi házak között ma már csak egy apró kőfaltöredéket találhatunk meg a várból. Illetve a bozótosban itt-ott fellelhető egy-egy kőmaradvány, ami a ak egykori falait alkothatta.

További érdekesség, hogy a vár környékén római kori köveket találtak, amelyeket ma a Magyar Nemzeti Múzeum Kőtárában őriznek. Ebből arra is következtethetünk, hogy számos régészeti kincset rejthet még a föld magában.

Ha netán Érden vagy környékén jár a kedves Olvasó érdemes néhány percet rászánni arra, hogy e kőfalat körbejárja.

Pin It
contentmap_plugin

Ajánlott cikkeink

 • Húsvétnap reggelén az ég igen magas

  Húsvétnap reggelén az ég igen magas - Tar Emese, TájGazda

  Kárpátalja magyar lakossága számos Húsvéthoz kötődő szokást őriz. Bár tagadhatatlan, hogy némelyikük formáját tekintve némileg megváltozott, Krisztus feltámadásának ünnepét mindenhol

   
 • Bőrbe szabott örökségünk

  Steixner bőrmíves mester, TájGazda

  „Bőrbe szabott örökségünk” - ahogy bőrmívesünk fogalmazott. Elsőként egy különös famintát ábrázoló tarsolyról látott fotó ragadott meg, majd a többi soron következő képek is lenyűgözték a képzeletemet.

   
 • A bútorfestés egy tüneményes szakma

  Bútorfestés, TájGazda

  Ezt állítja Kilyén Irma, aki Székelyudvarhelyen húsz éve foglalkozik népi bútorfestéssel. A bútorfestés kiváló mestere olyan használati tárgyakat készít, amelyek a Székely Termék védjeggyel is rendelkeznek.

   
 • Mátyás király fái

  Mátyás király fa, TájGazda

  Ha egyszer rangsorolnunk kéne a magyar történelem legnépszerűbb, leginkább kedvelt királyait, Hunyadi Mátyás minden bizonnyal az élmezőnyben végezne. Nem hiszem, hogy lenne olyan magyar ember,

   
 • Kárpátalja is őrzi értékeit

   Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesületet (KNE) , TájGazda

  A Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesületet (KNE) 2011-ben jött létre azzal a céllal, hogy felkutassa, továbbadja, népszerűsítse a kárpátaljai magyarság tárgyi és szellemi értékeit,

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére