Pick Szalámi és Szegedi Paprika Múzeum, TájGazda

A csongrádi megyeszékhely számos érdekességet rejt magában. Szegeden fiatal, idős egyaránt megtalálja a számára való kikapcsolódási lehetőségeket. Pl. kitűnő szórakozási élményeket garantál a Pick Szalámi

és Szegedi Paprika Múzeum. A közel másfél órás múzeumi látogatás során megismerhetjük a két szegedi hungariukumot gyártó cég történetét. Bemutatásra kerül a múzeumban a Pick szalámi és annak gyártási folyamata és a hírős szegedi piros paprika termesztésének múltja és jelene is megelevenedik. És miért e két termék múltját követhetjük végig? Evidens, hiszen a Pick szalámi előállításához nélkülözhetetlen a szegedi paprika.

Gondolom sokan kóstolták már az évszázados tradíción alapuló, az évek során világmárkává vált Pick szalámit. Vagy sokak által csak szegedi téliszalámiként emlegetett szalámit. Emlékszem kiskoromban imádtuk enni a csemege változatát a testvéreimmel. Kérdezgettük a szüleinket, hogy ki készíti, miből van, mitől ilyen finom, hol és hogyan készül a szegedi téliszalámi. Ezekre a kérdésekre is választ kapunk, ha felkeressük Szegeden a Pick múzeumot. Bár egy kérdés valószínűleg megválaszolatlan marad. Még pedig, hogy milyen fűszerezéssel készítik el. Ugyanis ennek a receptje titkos, csakis a szalámi-mesterek ismerik a pontos összetevők arányát.

A múzeum alsó szintjén foglal helyet a Pick szalámi és szalámigyártás történetét bemutató kiállítás. Fotók, tablók, dokumentumok segítségével és a kiállított tárgyakon, korhűen beöltöztetett fabábúkon keresztül kalauzolják végig a látogatókat a szalámigyártás történetében. Megtudhatjuk többek között, hogy az 1896-ban, Pick Márk által alapított vállalkozás miért itt alakult meg Szegeden. Honnan jött maga az ötlet, hogy téli szalámit készítsen. Milyen fejlődésen ment át az elmúlt évtizedek során a gyár. Kezdetben milyen eszközöket használtak a feldolgozás során. Hogyan dolgozták fel a húst, miként töltötték be a kolbászt, hogyan történt az érlelés, csomagolás, szállítás. Láthatunk érmeket, díjakat, magas rangú elismeréseket. Az eszközök között bemutatásra kerül pl. a feldolgozás során használt pikker, tagló, ringókés késlapja, de láthatunk koloncos mérleget, régi disznótorok hangulatát idéző pörzsölőt is.

Az épület emeletén pedig a szegedi fűszerpaprika gyártás folyamatait nézhetjük végig. Feljegyzésekből megtudhatjuk, hogy a paprika először a 18. században jelent meg hazánkban. Kezdetben dísznövényként, majd orvosságként használták a Kolumbusz Kristóf által behozott növényt. Csak később vált a magyar konyha meghatározó fűszerévé. A szegedi paprika története az őrléssel kezdődött. A paprikamolnárok magas szintű szakértelme, a földrajzi adottságok, a feketehomokos talaj, a dohánytermesztésben szerzett tapasztalat mind-mind hozzájárult ahhoz, hogy a szegedi paprika minősége a legjobb legyen határon belül és azon túl. Megtudhatjuk továbbá azt is, hogy hogyan történt a magok vetése, a növények ültetése, a gazolás, betakarítás, szárítás, őrlés, csomagolás. Láthatunk utalógereblyét, locsolót, fúrót, kézikapát, tolikapát, hengerszéket. Kiderül az is, hogy fontos mozzanat volt a termelés során, hogy a beérett paprikát kézzel szedték le a tövekről és hogy a megfelelő por állapot eléréséhez nélkülözhetetlen volt az őrlés A szegedi paprikamolnárok utolérhetetlen tökélességre fejlesztették ezen tudásukat. Szakértelműket külföldön is elismerték. Mutatja ezt az is, hogy a Bécsben működött paprikamalomban szegedről származó molnárok végezték az őrlést.

A múzeum bejárása után lehetőség van szalámi kóstolásra és ajándék szegedi paprika termékmintát és képeslapot is kapnak az idelátogatók.
A múzeum honlapja a http://www.pickmuzeum.hu/index-hu.html oldalon érhető el.

Pin It
contentmap_plugin

Ajánlott cikkeink

 • A magyar kultúra napja

  A Magyar Kultúra Napja, TájGazda

  Ki ne ismerné a vers alábbi részletét? Nemzetünk dicső imája. Legyünk bárhol, ha meghalljuk e szavakat szívünk máris óriásit dobban. Hisz nekünk, magyaroknak oly sok dicső, kedves, ugyanakkor fájó emlékünk

   
 • A kaszasuhogás már a múlté

  Aratás, TájGazda

  Befejezéséhez közeledik az aratás, a kenyérgabona betakarítása. Manapság az óriásgépek, a kombájnok szinte 10 nap alatt „felfalják” a bevetett területet és maga a munka, és a kenyér iránt érzett tisztelet

   
 • A díszbaromfi a nyugtató

  Díszbaromfi, TájGazda

  Alig 20-30 évvel ezelőtt el sem lehetett képzelni falusi házat kapirgáló baromfi nélkül. A japán kacsa és a fehér liba mellett ott volt a sárga tojós és a baromfiudvar büszkesége, a tarka tollú kakas.

   
 • A kalapkészítés szépségei és nehézségei

  Kalapkészítés, TájGazda

  Egyre többször láthatunk finom, lágy az utcán sétáló kalapot viselő hölgyeket, urakat. Az utóbbi években újból keresett termékek lettek a fejfedők.

   
 • Szeder, egy megosztó gyümölcs

  Szeder, egy megosztó gyümölcs, TájGazda

  Sokunk ismeri ezt a bogyós, fekete színű gyümölcsöt. Vannak, akik előszeretettel fogyasztják és vannak, akik egyáltalán nem szeretik. Sőt már a kiejtett szó hallatán is elkezdenek fújjogni. Igaz, ami igaz.

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére