Néptáncmozgalom a Vajdaságban, TájGazda

Kiss Zsélykó – Zsiga néptáncoktató neve Vajdaság – szerte nem ismeretlen, hiszen 25 éve a szakmában tevékenykedve  teszi a hagyományőrzést, a néptácmozgalom népszerűsítését.

13 évesen ismerkedett meg a magyar népzenével és onnantól fogva életformájának tekinti. Ugyanis a táborokat járva mind jobban erősödött benne a vágy és a igény, hogy ezt a gazdag motívumvilágot, az egyedülállóságot átörökítse a jövő nemzedéknek. Már 18 évesen néptánc oktatóként tevékenykedett az újvidéki Petőfi Sándor Művelődési Központban, majd a Magyar Táncművészeti  Főiskola befejeztével több hazai csoport oktatója lett.     
-A Magyar Táncművészeti Főiskolán látott, hallott és tanult  dolgok erősítettek engem abban, hogy kikristályosodjon előttem a művészet értéke, a kimeríthetetlen gazdag világ felhasználása a mindennapokban, sőt még a nehéz pillanatokban is. Oktatóim és hallgatótársaim segítettek sokszor át a rögös úton, de a velük eltöltött idő minden másodperce energiabombaként szolgál a mostani életemben és tevékenységemben.
A karrierépítést a nagymesterektől tanulva alapozta meg, hiszen adatközlőktől, oktatóktól tanult folyamatosan. Ma már nem csak tanít, hanem a különböző fesztiválokon értékel, zsűrizik. Hogy a Vajdaságban létezik -e néptáncmozgalom, a következőket válaszolta:
- Vajdaságban amatőr néptáncmozgalomról lehet beszélni, akár gyermekcsoportokról, vagy felnőtt csoportokról legyen szó. A Gyöngyösbokréta fesztiválon évek óta mintegy 30 együttes mutatkozik be, de ennek alig egy harmadára lehet azt mondani, hogy igényesen, magas színvonalon művelik a néptáncot. Ami pedig a gyermekcsoportokat illeti, azt vettük észre, hogy már szinte minden kisebb településen  megalakult egy-egy csoport. Ők az Óbecsén megrendezett Kőketáncon mérik össze tudásukat és itt már érezhető az, hogy az eltöltött munka igényes, a színvonalra törekednek. A néptánc és a népzene iránti szeretetet, tiszteletet népszerűsíteni kell, mert a kívülálló csak a színpadi produkciót látja belőle, de oktatással, illetve szemléletváltással arra is rá lehet mutatni, hogy milyen munka  és alázat szükséges ahhoz, hogy mi ezt a kincset magunkévá tudjuk érezni.
-A néptáncnak nevelő jellege is van?
-Természetesen a hagyományos közösségek  az igényeikből fakadva perdültek táncra, vagy éppen játszottak közösségekben. Már a gyermekjátékokban felismerhetőek mindazok a lehetőségek és mozzanatok, amelyek a nevelést, az oktatást részesítik előnyben. Ha az oktató belelát a dolgok mélyére, nagyon ügyesen  ki tudja aknázni a lehetőségeket és továbbadni a fiataloknak. De viszont a tudás átadása is egy kihívást jelent, hiszen nem csak az oktató motiváltságától, hanem elsősorban a gyermek lelki felkészütségétől is függ, hogy milyen eredménnyel lehet tanulni.
-Célok, tervek?
-Újvidéken sikerült egy olyan csapatot összeverbuválni, amellyel karöltve megtartható a néptáncmozgalom, de az oktatás mellett újabb generációkat szeretnék kinevelni erre az úgymond szakmára. Igaz, itt nálunk ez nem jelenthet teljes körű megélhetést, hiszen a civil munkából kell ellátni a mindennapi teendőket, viszont ha a családdal harmóniában ráhangolódunk a népzenére, hiszem azt, hogy magas színvonalon még sokáig lehet ezt művelni.

Pin It
contentmap_plugin

Ajánlott cikkeink

 • „A boldog tehén jó minőségű tejet ad”

  Korosajt, TájGazda

  Zala megyében van egy kis varázslatos falu, Nemesbük. Mesébe illő táj veszi körül. Zöldben pompázó, füves-fás dombok váltják egymást, kacskaringós utak, régi paraszti házak.

   
 • Kis földterület – tarka növényzet

  Kis földterület, TájGazda

  Milyen megélhetést nyújt a gazdának a 7 holdas termőföld, amikor a gabonatermelők  száz holdakban mérik a fejlődést  szavatoló gazdaságot. A szerkezetváltás, ami a kertészetre és a gyümölcstermelésre irányul,

   
 • A zólyomi várkastély

  A zólyomi várkastély, TájGazda

  A Szlovákia területén található legmutatósabb gótikus-reneszánsz magyar várat Zólyom városában, egy kisebb dombon találjuk. Jelenleg a Szlovák Nemzeti Galéria használja, állandó és ideiglenes

   
 • LuDo Apartman: makói lokálpatrióták vendégháza

  LuDo Apartman, TájGazda

  Luca és Donáth. Nagyszüleik szeme fényesebben ragyog, ha rájuk néznek, de már akkor is, ha csak rájuk gondolnak. Akkor például rájuk gondoltak, amikor névadáson törték a fejüket.

   
 • A vajdasági helyi termékek piaca

  A vajdasági helyi termékek piaca, TájGazda

  Szeptember 9-e és 11-e között rendezték meg a vajdasági Topolyán a hagyományos mezőgazdasági – gazdasági kiállítását, amely alapul szolgál a régió kisgazdáinak bemutatkozására,

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére