Napraforgó, TájGazda

A minap a határban jártam, hogy megnézzem milyen az idei búzánk. A parcellához vezető után volt szerencsém néhány helyen megcsodálni a nyár egyik nagy kedvenc növényét,

a már messziről virító sárga virágú napraforgót. Úgy vélem, hogy sokunk szereti eme napvirág vagy kenyérvirágként is ismert növényt, hiszen fényképek sokaságán látom visszaköszönni. Profi és amatőr fényképészek kedvelt színtere a napraforgóföldek. Mi több festők is több alkalommal vitték fel vászonjaikra pl. Vincent van Gogh is. Szépségük nyugtatólak hat az emberi lélekre. Sőt a belőle kinyerhető olajnak is számos jótékony hatása van a szervezetre.

A napraforgó (Helianthus annus) az őszirózsafélék családjába tartozik. A világ számos országában termesztik. Eredetileg Észak-Amerika nyugati feléről származik ez az igen kedvelt haszonnövény. Az indiánok már kb. 3000 évvel ezelőtt is termesztették. Európába a XVI. században spanyol hódítók által kerül be. Kezdetben dísznövényként fordult elő virágoskertekben, illetve magas fehérjetartalma révén takarmánynövényként termesztették főként sertések számára. Idővel azonban felismerték a benne lévő napraforgóolaj jelentőségét. Így egyre nagyobb területeken kezdték el vetni ezt az egyéves meleg- és fényigényes növényt.

Mintegy 70 fajtája ismert. Az egyes fajták formája egészen eltérő lehet. Van, amelyiknél a sárga szirmok hatalmasak és a magok száma kevesebb vagy éppen fordítva. Az eddig mért hivatalos adatok szerint a legnagyobb napraforgó 9 méter magasra nőtt. A napraforgóról érdemes tudni, hogy egy tányérjában akár 2000 darab mag is lehet egyszerre. Továbbá tudományos eredmények támasztják alá, hogy a napraforgó képes csökkenteni a nukleáris sugárzást. Mégpedig úgy, hogy a talajból, vízből felszívja és megköti a radioaktív- és ólomszennyezéseket. (Pl a csernobili- és fukushimai atomkatasztrófa után, azon a környéken napraforgó ültetvényeket telepítettek. A későbbi vizsgálatok pedig igazolták, hogy csökkentették a szennyeződés mértékét.) Ezért antinukleáris szimbólumként is tekintenek rá.

A napraforgó magjából hideg vagy meleg sajtolással kinyerhető étolaj 85-90%-ban tartalmaz telítetlen zsírsavakat, melyek hozzájárulnak a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez, a koleszterinszint csökkenéséhez. Jelentős D-, E- és B vitamintartalommal bír, ásványi anyagokban, káliumban, kalciumban, vasban gazdag. A magjából kinyert olajat nem csak étkezési célra használják fel, hanem nyugtató és hidratáló tulajdonsága révén a bőrgyógyászatban, szépségiparban kenőcsök alapanyagaként is szolgál. Hatékonyan kezelhető vele a pattanásos, ekcémás, gyulladt bőr. A népi gyógyászatban nehezen gyógyuló sebek és száraz, pikkelyes bőr kezelésére használták/használják. Továbbá hidratálja a hajat is, ezáltal lágyítja azt és szép ragyogást kölcsönöz neki. A magja mellett a szirmából készített tea remek vízhajtó, láz- és idegcsillapító, görcsoldó és sebgyógyító hatású.
Magja és olaja ételek, saláták ízesítésére egyaránt használható. Sokunk kedvenc csemegéje a szotyola, nyersen, olajban sütve vagy pirítva is igen kedvelt nassolnivaló lehet egy jó film nézése során.

Ugyanakkor nemcsak mi, emberek szeretjük. Talán nálunk is jobban imádják a madarak. Ezt tapasztalom is. Ugyanis a kertemben lévő tányérokból a legtöbbször kicsipkedik a magokat az arra tévedő madarak.

Pin It

Ajánlott cikkeink

 • Zenével hirdetni az igét

  Újvidéki kórus, TájGazda

  Vajdaságban talán nincs is olyan település, ahol ne hallottak volna a Kapisztrán Ifjúsági Kórusról. A több mint 18 éves múltra tekintő együttes megalapítója Beszédes Margit zeneszakos tanár és férje József,

   
 • Az első lapátkerekes gőzhajónk

  Kisfaludy gőzös, TájGazda

  A Kisfaludy gőzös az első lapátkerekes, személyszállító-gőzhajó volt a Balatonon. Nevét a Balaton költőjéről, Kisfaludyról kapta. Fedélzetén 300 utas szállítására volt lehetőség és 2000 mázsa teherbírású uszály

   
 • A lőkösházi festő, aki bejárta az Akropoliszt

  Corvus-Kora festő, TájGazda

  A lőkösházi festő bejárta az Akropoliszt töviről, hegyire... Corvus-Kora-Róbert festőművész nem szereti, ha munka közben zavarják, ezért zárkózik be festés közben.

   
 • Egy sikeres családi borvállalkozás

  Varga Családi Szőlészet-Borászat, TájGazda

  Bár a kárpátaljai termelők dolgát valószínűleg sokáig megnehezíti még Ukrajna kedvezőtlen gazdasági helyzete, a turizmusnak, gyümölcs- és zöldségtermesztésnek, borászatnak kedvező földrajzi adottságaink

   
 • Szeged ZOO – ritka és veszélyeztetett fajok otthona

  Szeged ZOO – ritka és veszélyeztetett fajok otthona, TájGazda

  A családommal a hétvégén kirándulni voltunk a Szegedi Vadasparkban. Kitűnő kikapcsolódást nyújtott a kb. 4-5 órás nézelődés. Mire bejártuk a teljes területet jól el is fáradtunk: gyerekek, felnőttek egyaránt.

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére