A pozsonyi Óvárosháza, TájGazda

A jelenlegi szlovák fővárossal, Pozsonnyal már több cikkünkben is találkozhattak a kedves olvasók. A város telis tele van magyar történelmi épületekkel, szobrokkal és egyéb turistalátványosságokkal.

És, hogy miért van ennyi magyarok által létrehozott építmény a Szlovák fővárosban? Ennek oka igen egyszerű.
A város a honfoglalást lezáró pozsonyi csatától fogva, az igencsak mozgalmas XX. századig magyar kézen volt. Rövidebb időre ugyan elfoglalták a németek (1146-ban), illetve Ottokár osztrák herceg (1271-ben és 1273-ban). Jelenleg Szlovákia fővárosa, holott ez az ország csupán ajándékba kapta a területét a nagyhatalmaktól, nem harcolt érte. Azonban változnak az idők, velük változnak a határok is… Tudjuk: a 150 éves török hódoltság is véget ért.
A pozsonyi Óvárosháza a Fő tér és a Prímás tér közt található, s a két tér közötti átjáróként is szolgál. Amennyiben kíváncsiak vagyunk az épület legrégebbi falára, mely a XIII. század óta áll, érdemes a keskenyke Templom utcán át megközelítenünk az építményt.
Az épület helyén eredetileg egy erődített lakóház állt, mely az egyik előkelő, helyi családé volt. A XIV. században vette meg a város, hogy üléseik helyszínéül szolgáljon. Hamarosan a környező házakat is hozzáépítették, átalakították, hogy 1436-ban a városháza teljes körű működése itt folyjék.
Az évszázadok során többször is bővítették, korszerűsítették, illetve további szomszédos épületeket csatoltak hozzá. Említésre méltó a XVI. századi reneszánsz árkádsorral való bővítése, illetve a barokk kori torony hozzáadása. 1912-ben két új szárnyat kapott: a déli neogótikus, valamint a nyugati neoreneszánsz szárnyat. Ebben a formájában tekinthető meg ma is.
1868-tól az épület helyiségeiben a Várostörténeti Múzeum van jelen. Ide látogatva nagyszerű alkalmunk nyílik arra, hogy elmélyedjünk a város történelmében, felfedezve megannyi magyar vonatkozást, bebarangoljuk a helyreállított termeket, ahol régi fényképekkel, utcanév-táblákkal és egyéb korabeli tárgyakkal találkozhatunk.
Az Óvárosháza egyik legkiemelkedőbb része a Szent László-kápolna, melynek falait többek között Jézus Krisztust és Szent László királyunkat ábrázoló freskók díszítik.

A Várostörténeti Múzeum nyitva tartása a következő:

Kedd – Péntek 10.00 – 17.00
Szombat – Vasárnap 10.00 – 18.00

Pin It

Ajánlott cikkeink

 • Családi hagyományból hivatás

  Kárpátalján nagy hagyománya van a szőlőtermesztésnek, borkészítésnek. Sokan felmenőik által sajátítják el ezek fortélyait, de vannak, akiknél a szőlő és az abból készülő nedű iránti érdeklődés nem merül ki ennyiben,

   
 • Vízi kaszárnya Pozsonyban

  Pozsony mindig is fontos stratégiai és kereskedelmi központnak számított Európában. Ebből kifolyólag a történelem során, minden korban figyelemre méltó katonai jelenlét volt megfigyelhető a városban.

   
 • Selo od medenjaka – Mézeskalács falu

  A kisoroszki mézeskalácsok, TájGazda

  A vajdasági Kisoroszban felhívást tettek közre a lakók között „Építsük együtt mesebeli mézeskalács falunkat!' címmel. Az ötletet Berta Piroska kisoroszi Tanítónő vetette fel, amely első hallásra nyitott fülekre talált.

   
 • Természetes alapanyag a nád

  Gazdag élővilágáról, mindenek előtt madárvilágáról ismert a természeti védelem alatt álló 4,5 km hosszan húzódó és közel 330 hektár területű Ludasi tó.

   
 • Héder András, hordó- és vágódeszkakészítő mester

  Héder András, hordó- és vágódeszka készítő mester, TájGazda

  Sárosoroszi település Kárpátalján (Ukrajna) található, a Beregszászi járás egyik kicsiny magyar faluja. A járási székhelytől 16 km-re a Borzsa folyó bal partján fekszik, valamint határközség is,

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére