Szeder, egy megosztó gyümölcs, TájGazda

Sokunk ismeri ezt a bogyós, fekete színű gyümölcsöt. Vannak, akik előszeretettel fogyasztják és vannak, akik egyáltalán nem szeretik. Sőt már a kiejtett szó hallatán is elkezdenek fújjogni. Igaz, ami igaz.

A megkóstolásakor érzett savanykás, fanyar ízt nem mindenki bírja elviselni. Már velem is megtörtént, hogy egy kevésbé érett szem megevésekor a fanyar íz hatására összerándult mindem izmom. De ennek ellenére szeretem és előszeretettel fogyasztom. Sőt ilyen nyári hőségben rendkívül jól esik enni, hiszen felüdülést ad a szervezetnek.

A szeder az egyik legősibb gyümölcsünk, annak is a szúrós, vadon termő fajtája. Fogalmazhatnák úgy is, hogy az ősember is gyűjtögette már, csemegeként fogyasztotta. A szeder (Rubus) a rózsafélék családjába tartozik. Csak Európában több 100 fajtája ismert. Szinte bárhol előfordulhat. Szereti a napos félárnyékos helyeket. A dűlőutak mentén, tarlókon, parlagföldeken járva könnyen beleakadhat a lábunk a szúrós, tüskés vadon termő szeder indáiba. Manapság kiskertekben, gyümölcsösökben is előszeretettel ültetik. Főként amióta a nemesített változatain nincsenek tüskék. Az én gyümölcsösömben is van egy szederbokor. Néhány évvel ezelőtt kaptam a szüleimtől. Telis-tele van most bogyókkal. Szeretem ezt a növényt, mert viszonylag kevés törődést és szakértelmet igényel. Olykor-olykor megmetszem és ha nagy a szárazság akkor megöntözöm.

A boltok polcain és a kistermelőknél is egyre többször látom a kínált áruk között a szedret, vagy az abból készült termékeket. A frissen szedett szemek igen kellemes ízűek, érdemes így fogyasztani. Fontos tudni, hogy csak néhány napig áll el hideg helyen. Készíthető belőle zselé, lekvár, szörp, bor, likőr. Sütemények ízesítésére és díszítésre is kiváló, de turmixolva és salátákban is finom.
Azontúl, hogy finom és megízesíti az ételeket számos jótékony hatással is van a szervezetre. Általános gyógyító hatással bír. Ezt a tényt már Hippokratész is leírta. Az ókori görög és rómaiak orvosságként is használták, főként a köszvény gyógyítására. A növény gyökeréből, kérgéből, leveleiből készült főzettel bélproblémákat, lázat, torokgyulladást, fekélyeket gyógyítottak. Gazdag A-, B1-, B6-, C vitaminokban, ásványi anyagokban – úgy, mint kalcium, kálium, magnézium, vas, réz, mangán, foszfor – és rostokban. Kiváló antioxidáns forrás. Rendszeres fogyasztása serkenti az agyműködést, javítja az emésztést és az immunrendszer ellenálló-képességét. Alacsony cukortartalma miatt ideális nassolnivaló. Jótékonyan hat a csontokra, a bőr egészségére és védi a szemet is, csökkenti a különböző szembetegségek kialakulásának kockázatát. K-vitamin tartalma segíti a gyorsabb véralvadást, sebgyógyulást. Tehát érdemes fogyasztani!
 
A szederbokorhoz fűződik néhány legenda is. A néphit magas életerőt tulajdonít neki, így úgy vélik, hogy a szeder növeli és védi a férfierőt. Ha szedersövényt ültetünk a ház köré, akkor az pedig megvédi azt a villámcsapástól.

Pin It

Ajánlott cikkeink

  • Népünnepély a falunap Gunarasban

    Népünnepély a falunap Gunarasban, TájGazda

    Az aratást követően, az őszi nagy mezőgazdasági munkák kezdete előtt, lélegzetvételnyi pihenőt tartanak a gazdák, a falvakban különböző rendezvényeken erősítik meg,

     
  • Mesebeli világ hulladék újrahasznosításából

    Görgettem és görgettem az oldalon lefelé. Hirtelen megállítottam a képernyőt. Egy hintázó és egy lufit fogó alakot pillantottam meg. Milyen mókás figurák, milyen viccesen áll a szeme a hintás csajszinak.

     
  • A cellaházakból álló kamalduli remetelak

    Hegyek, erdők, tavak határolják a majki pusztát. Csak a csend, a síri csend érzékelhető. Kiválóan alkalmas hely a remete életre. Talán ezért is választották kolostoruk helyszínéül a kamalduli remeték.

     
  • Duna Menti Múzeum

    A Duna és a Vág összefolyásánál elterülő Komárom hajdan összetartozott a határ túloldalán fekvő azonos nevű várossal, a trianoni békediktátum azonban kegyetlenül kettészakította.

     
  • A sujtás így is ékesít

    Sújtás így is ékesít

    Az emberi kreativitás határtalan! Ezt bizonyítják folyamatosan az oldalunkon bemutatott kézművesek, amikor egy-egy technikát igényességükkel, találékonyságukkal, kitartásukkal,

     

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére