Az adai vásár, TájGazda

Augusztus 15-ét, Nagyboldogasszony napját sok vajdasági településen megünneplik, hiszen a hiedelem szerint ez a nap segíti át a paraszti társadalmat a nehéz időszakon.

A kézművesek, akik napi szélmalomharcot vívnak a megélhetésért a kirakodóvásárokon, kiállításokon, bemutatókon juthatnak érvényesüléshez. Adán, az Aranykapu Művelődési Egyesület szervezésében 19. alkalommal rendezték meg a Nagyboldogasszonyi Vásárt, ahol elsősorban a kihaló félben levő mesterségek bemutatása volt a fő cél, de ugyanúgy a modern kori technikák, és a fiatalok, akik családi vállalkozásba kezdek, kaptak helyet a bemutatkozásra. A kovácsműhelytől kezdve, a fafaragón keresztül, a kosárfonóig mindenki megtalálhatta a saját kuncsaftját, aki pedig megéhezett, lángost, kürtős kalácsot vásárolhatott. A rendezvény összekovácsolta nem csak a település magyarságát, hanem a környékbeli falvak, sőt a távolabbi települések kézműveseit, és egymástól tanulva, tapasztalatot cserélve haladnak előre a munkában. Valamennyi kirakodóval beszélgetve kikristályosodik, jó lenne, ha a vállalkozói igazolvány beszerzése könnyebb és olcsóbb keretek között lenne, ha az állam nem terhelné külön adókkal a kisiparosokat és nem sorolná őket a nagy, multicégek sorába, amikor vagyonbevallásról, vagy jövedelem utáni fizetésről van szó. Az érvényesülés nem könnyű, sok kézimunkát és utánajárást igényel a betevő falat megteremtése, de a hétköznapi ember egyre jobban értékeli a kézműves, egyedi terméket. Így remélhetőleg visszafordul az idő kereke és a házi, két kézi munkával előállított eszközök, ruházati cikkek, és ételek fognak lépéselőnyben lenni a nagyipari dolgokkal szemben. Az adai és ehhez hasonló jellegű kirakodóvásárok éppen ezt a célt szolgálják.

Pin It

Ajánlott cikkeink

  • Matula Múzeum – Bátorkeszi

    Ki ne ismerné Matula bácsit, aki Fekete István ifjúsági regényében két városi fiút vezet be a Balaton-környéki nádas, s az ottani élet rejtelmeibe. A magyar irodalom e kiváló művéből részletekbe menően

     
  • A kaszasuhogás már a múlté

    Aratás, TájGazda

    Befejezéséhez közeledik az aratás, a kenyérgabona betakarítása. Manapság az óriásgépek, a kombájnok szinte 10 nap alatt „felfalják” a bevetett területet és maga a munka, és a kenyér iránt érzett tisztelet

     
  • Jacsi Méze – termelői méz a Méhészmestertől

    Jacsi Méze – termelői méz a Méhészmestertől

    Már gyerekkoromban is imádtam a mézet. A testvéreimmel alig bírtuk kivárni míg az anyukánk megkente nekünk a kenyeret vele. Ha rágondolok most is összefut a nyál a számban. Édes, folyós, ragadós.

     
  • A kovácsolás (mégsem) kihaló mesterség

    Alig néhány évtizeddel ezelőtt  szinte minden faluban megtalálható volt a kovácsműhely, a nagyobb településeken három négy kovácsnak is bőségesen akadt munkája.

     
  • Bőrtermékek magyaros motívumokkal

    Ferencz Zsolt bőrdíszműves, TájGazda

    A bőr az ember által legrégebben használt alapanyag, mely napjainkban is megállja helyét. Ferencz Zsolt marosvásárhelyi bőrdíszműves pedig olyan míves, minőségi termékeket kínál, mely tetszetős a szemnek,

     

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére