Egy darabka régmúlt – Bélháromkúti Apátsági Templom, TájGazda

Általános iskolás osztálykirándulások alkalmával többször megfordultam Bélapátfalván. Ezeken a kirándulásokon mindig megnéztük a helyi Apátságot.

Az idő múlásával sajnos az emlékeim elhalványultak a templomról. Viszont az idén nyáron volt szerencsém– így felnőtt fejjel - ismét eljutni a környékre a családommal. És mivel útba esett a település meg is álltunk a templomnál. Az eltelt évek alatt sokat változott hely, a környék. De a látvány, amelyet a Bél-kő hegy és annak lábánál elhelyezkedő Apátság nyújt még mindig lenyűgöző.

A parkolóból csodás látvány tárul elénk. Igaz a templomot még nem látni, de a zöld rengetegből kiemelkedő fehér sziklák megbabonázzák a szemeket. Hosszú percekig néztem a messzi távolban lévő hegyet, azokat a lépcsős formákat, melyet az egykori mészkőbányászat kitermelése során ért el. Ugyanis a hegy ezen részén évekkel ezelőtt még mészkövet termeltek ki, amelyet a cementgyártáshoz használtak fel.

A parkolóból egy enyhén meredek kikövezett út vezet fel az Apátsághoz. Az út mellett az elejétől a végéig ott csordogál a Háromkút forrás tiszta vize. Kb. 20 perces séta után el is érjük az úti célunkat, a román stílusú bélapátfalvi Ciszterci Apátságot. Az Apátságot 1232-ben kezdték el építeni, II. Kilit egri püspök engedélyével és építkezését 1241 után fejezték be. A monostor, mely a templom mellett állt már korábban megépült. Az itt élő szerzetesek –írtak, számoltak, szántottak, vetettek, építőmesterként tevékenykedtek. A monostor virágzásának korszaka a XIV. század vége és a XV. század első felére tehető, Zsigmond és Mátyás király időszakára. A vallásháborúk alatt a szerzetesek elhagyták a monostort. Az elhagyatott monostor falait lerombolták, a templomot felgyújtottá, amely majd 200 éven keresztül romokban hevert. 1732-ben elkezdték az Apátság falait újjáépíteni, javítani. Ezt követően a templom ismét használható vált. A templom újjáépítés során a monostor falai szinte teljesen eltűntek. Ma az Apátság mellett, a déli oldalán romkertként látható.

Az elmúlt években Európai Uniós támogatásból további fejlesztések történtek az Apátságon és annak környékén. Az apátsági kisházban (hajdani erdészház) kiállítást rendeztek be az elmúlt 300 évből származó ásatások során előkerült kövekből, leletekből. Illetve a több száz éves rózsaablak- és oszlopmaradványokból. A vetítő teremben egy kb. 20 perces kisfilm segítségével bemutatásra kerül az Apátság, megismerhetjük a ciszterci rend és a szerzetesek életét (több nyelven is). Továbbá audi-guide rendszeren keresztül vagy élőszavas idegenvezetés keretein belül is lehetőség van megismerni a monostor és a templom történelmét.
Az Apátság nem csak múzeumként funkciónál. Húsvét és a Mária Búcsú közötti időszakban kéthetente szentmiséket tartanak. Ugyanakkor kedvelt színhelye osztálykirándulásoknak, esküvőknek. Ott jártamkor is egy esküvői ceremóniába futottunk bele. Továbbá évente több alkalommal tartanak művészeti előadásokat. Az egyik ilyen hangverseny alkalmával szólaltatják meg az orgonaművészek az itt lévő hazánk egyik legrégebbi templomi orgonáját is. A templom belső tágas térrel bír és a rózsaablaknak köszönhetően rengeteg fény áramlik be. A falakat vörös és szürkészöld kövek építik fel. A belső kialakítása és a berendezések barokk stílusjegyeket viselnek magukon. Egyik legértékesebb eleme a késői barokk korból származó Szent Imre oltár.

Az apátság fenséges megjelenésével fennen hirdeti Szent Bernát hitvallását:
„Lángolj és világíts! Csak lángolni kevés, csak világítani hívságos semmiség. Lángolni és világítani: ez maga a tökéletesség!”

További információk az alábbi honlapon érhetők el: http://belapatfalvaiapatsag.hu/

Pin It

Ajánlott cikkeink

 • Vajdasági ízek vására

  Ínyencfalatok tömkelege, ízletesebbnél ízletesebb házi készítésű sütemények és kalácsok, vajdasági borok és pálinkák sokasága, és ami ezzel jár - a házi, a hagyományos ízek tisztelőinek sok ezres tömege.

   
 • A jó mézeshez idő kell

  Gál Adél mézeskalácsai, TájGazda

  Nagyjából 8 éve annak, hogy a salánki Gál (akkor még Zán) Adél kezei alatt megszülettek az első karácsonyi mézeskalácsok. Bár az elsők sem forma, sem díszítés szempontjából nem voltak még tökéletesek,

   
 • Színek a szürkeség ellen

  Színek a szürkeség ellen, TájGazda

  Az „ékszerkészítés” címszóra 380 ezer találatot ad a Google, míg a legnépszerűbb videómegosztó oldalon ugyanezen a címszóval közel 800 felvétel található. Ha végigböngésznénk néhány ékszerkészítő kollekcióját,

   
 • Újra értéke van a mangalicának

  Régi hagyománya van az állattenyésztésnek az adai Vreckó családban, ugyanis az édesapa, István, a közelmúltban 300 birkát legeltetett a bánáti pusztán, majd a juhtenyésztéshez szarvasmarha-tartás,

   
 • Királyi iskolatáska

  Reybag, TájGazda

  A felvidéki Zselízen élő Csenger Tibor és felesége Mária mintegy tíz éve alapította iskola- és irodaszerek forgalmazásával foglalkozó családi vállalkozását, ahol lányuk Adrienn és öccse – akit szintén Tibornak hívnak

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére