Kakasfesztivál, Tájgazda

2016. augusztus 12.-14. között kerül megrendezésre Csanádapácán (Békés megye) a Kakasfesztivál. A rendezvény szervezői mellett a falu lakosai is nagy izgalommal várják ezt az eseményt.

Ilyenkor teljesen felbolydul az élet e kis községben. Mindenki azon munkálkodik, hogy a fesztivál ideje alatt minden a legnagyobb sikerrel menjen végbe. Segítik a szervezőket, szépítik a falut, környezetüket.
A fesztivál idejét rendhagyó módon a falu Búcsújának időpontjához igazítják. A Búcsú napja mindig is meghatározó volt a falu életében. Hiszen ekkor a régen látott rokonok, barátok hazalátogattak a kis községbe, hogy felkeressék a gyökereiket. A családok egy jó ebéd mellett összeültek, megbeszélték ez elmúlt idők történéseit, majd kilátogattak a kirakodó vásárba, ahol különböző árusok, vidámpark várta a szórakozni vágyókat. Ilyenkor mindenki vásárolt búcsúfiát, legtöbbször hosszúcukrot, mézeskalács díszeket. Érthető tehát, hogy e háromnapos rendezvényt miért is ekkor tartják a csanádapácaiak.

E hagyománnyá vált gasztro-kulturális fesztivál ez évben már X. alkalommal nyitja meg kapuit az érdeklődők előtt. Miért pont a Kakas nevet viseli? Mert így szeretnének tisztelegni őseink emléke és testvértelepülésük az erdélyi Apáca község emléke előtt. Ugyanis az erdélyi településen minden évben rendeznek kakaslövést, megemlékezésként azokra a történelmi időkre, amikor a tatárok feldúlták a magyarok földjét. Mindent felégettek, elpusztítottak, amerre csak jártak, Apáca faluját sem kímélték. A falu népe a tatár harcosok közeledését látván elbújt a közeli várban, így a tatárok csak egy elnéptelenedett falut találtak. Ezért tovább indultak, de ekkor a vártoronyból kakasszó hallatszott, ami elárulta a lakók búvóhelyét. Azonnal visszafordultak és mindenkit lemészároltak, akit csak találtak. Az erdélyi testvértelepülés így, a minden évben megtartott kakaslövészettel tiszteleg őseik emléke előtt. Mivel a két község hosszú ideje ápolja egymással a kapcsolatot, így Csanádapáca községe úgy gondolta, hogy kitűnő választás lenne a KAKAS, mellyel még szorosabbá tehetik kötődésüket, barátságukat és természetesen tiszteletüket is. Ezen emlékhez kötődve nevezték el rendezvényüket Kakasfesztiválnak.

Már a rendezvény első napján, pénteken összecsapnak a kakasok. A község Művelődési Háza mögötti sportközpontban több helyi lakosból összeállt kispályás focicsapat kergeti majd a labdát. A fiúk mellett a lányok is beszállnak a kakaskodásba. Céljuk a kakaskupa megszerzése mellett egy barátságos, vidám délutáni és esti hangulat megteremtése.
Szombaton már korán reggel kukorékolnak a kakasok. Az iskola udvarán felállított sátraknál elkezdődik a kakaspörkölt főzőverseny, amelyre előzetes jelentkezés szükséges. A korábbi tapasztalatok szerint igen változatos módon lehet elkészíteni egy-egy kakaspörköltet. Két egyforma ízű pörkölt sosem készül. A verseny zsűri elnöke Horváth Ferenc mesterszakács, aki több alkalommal vett már részt szakács világbajnokságon és olimpián.
Idén is keresik a legízletesebb pogácsát, a legfinomabb házi pálinkát, a legtetszetősebb és ízében is egyedi házi savanyúságot. Lesz díszbaromfi kiállítás és kakasszépségverseny. A gyerekek ismét nevezhetnek rajzaikkal, festményeikkel, írhatnak verseket, elbeszéléseket.

A fellépők között láthatjuk a helyi Népdalkört, a Hagyományteremtő Egyesületet, Rakonczai Bíborkát és Csikós Nándort, Bohus Valériát, a gitárklubot, iskolások táncelőadását, az erdélyi Apáca műsorát. Továbbá a gyerekek nagy kedvencét Tücsök Petit és Hangya Levit, Rita bohócot. De fellép a rendezvényen Badár Sándor humorista, Egri József operett művész, Matyi és a Hegedűs, Kelemen Kabátban, DJ. Hlásznyik, Deák Bill Blues Band és a Kárpátia együttes is ad koncertet.
A rendezvény alkalmával minden idelátogató megtalálja a maga számára való kikapcsolódási, szórakozási lehetőséget. Legyen az gyermek, felnőtt, családok, baráti társaságok. Lesz vidámpark, tombola sorsolás, játszóház, kézműves foglalkozás, kirakodóvásár és minden, ami egy jó fesztiváli hangulathoz elengedhetetlen. Finom ételek, italok, neves előadók.
Így más nem maradt hátra csak a táncos cipellők előkészítése! Jó mulatást kívánok!

A műsorváltozás jogát a szervezők és a fellépők egyaránt fenntartják!

Save

Pin It

Ajánlott cikkeink

 • Asztalos- és horgolt termékek

  Asztalos és horgolt termékek, TajGazda

  Tiszapéterfalván találkoztam a szimpatikus házaspárral, és standuknál nézegettem sokáig aranyos és szépen megmunkált termékeiket. Mindig megfog, ha kézművesek elsősorban gyermekek részére készítik el termékeiket.

   
 • Egy darabka régmúlt

  Egy darabka régmúlt – Bélháromkúti Apátsági Templom, TájGazda

  Általános iskolás osztálykirándulások alkalmával többször megfordultam Bélapátfalván. Ezeken a kirándulásokon mindig megnéztük a helyi Apátságot.

   
 • A tótkomlósiak is szeretik az angol íjász játékát

  A tótkomlósiak is szeretik az angol íjász játékát, TájGazda

  Makk Hetes. Sem a kártyaasztaloknál ülők, sem az utcai járókelők nem értik félre. A kártyaasztaloknál például makk hetes nélkül nem lehet makk ultit játszani, illetve aki makk ultit játszik,

   
 • A losonci református templom

  A losonci református templom, TájGazda

  Vallásos és hazafias misszióval bíró egyházunk, mely a múltban soha hűtlen nem volt. „Az újított mű készen áll, karcsú merész tornyával, fenségesen összefutó boltíveivel,

   
 • Porcelánból formált növények

  Porcelánból formált növények, TájGazda

  Néztem az interneten a képeket és percekig tanakodtam magamban. Élő-nem élő, élő-nem élő. Majd elolvastam a hozzászólásokat és csak akkor tudatosult bennem, hogy ezek a virágok nem igaziak.

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére