Parasztolimpia a Vajdaságban, TájGazda

Olimpiai évben járunk, amikor a világ élsportolói Rióban vetélkednek a bajnoki címekért, ami csak a legjobbakat illeti meg, s újabb négy évnek kel eltelnie, hogy valaki ismét rajthoz álljon a rangos vetélkedőn.

Egyre többen tudják, várják is a napot, hogy tájainkon is rendeznek Olimpiai játékokat, nem is akár milyen bajnokságot, hanem Vajdaság agrárjellegéhez illő és méltó versenyt, méghozzá Parasztolimpiát! Topolya a házigazdája az augusztus 21-én megrendezésre kerülő 6. Parasztolimpiának, melyen a versenyző gazdák mutathatják be erejüket és ügyességüket, és tudásból is vizsgáznak A legnagyobb paraszt megtisztelő címért. Tomik Nimród szervező, a topolyai Gazdakör alelnöke elégedetten mondja, hogy évről évre szaporodnak a versenyzők, és az olimpia napján, amikor fellobban a játékok kezdetét jelző olimpiai láng, ami jelképesen gázüzemelésű disznópörkölőből történik, több ezren látogatnak ki a küzdelem színhelyére, a Vásártérre és buzdítják a versenyzőket. Bele is fáradnak, meg is éheznek és szomjaznak a versenyzőkkel együtt a szurkolók, de készen állnak az ínycsiklandó illattal csalogató lacikonyhák, a bográcsokban rotyogó marhapörkölt, hogy senki se távozzon éhen-szomjan. A 6. Parasztolimpián, az idén a hölgyek is versenyre kelnek A legügyesebb parasztmenyecske címért.
A versenyt megelőzően vasárnap délelőtt fogatos felvonulásra kerül sor, melynek keretében sor kerül az új kenyér szentelőjére is. Ünnep ez a javából, ugyanis a Topolyáról elszármazottak is találkozhatnak.
Ami pedig a versenyszámokat illeti, csöppet sem egyszerű feladat előtt állnak a benevező versenyzők. Ahhoz, hogy rajthoz álljanak, először tudásfelmérőn kell agrárismeretüket bizonyítaniuk. A 25 kérdéséből álló teszt az ágazat minden szegmentumára kiterjed, a növénytermeléstől és -védelemtől kezdve az állattenyésztésig, sőt még agrártörténelmi és néphagyomány-ismeretből is vizsgáznak, majd kezdődhet a verseny. Mindenek előtt a "csizmahajító" versenyszámot kell említeni, ki tudja minél messzebbre röpíteni a 46-os nagyságú gumicsizmát. Az eddigi olimpiai rekord meghaladja a 33 métert. A szalmabála-dobáló versenyszám is látványos, de a versenyzők "állóképességét" is próbára teszi. Ugyanis 1 percen belül 3 szintre kell feldobálni a 3-3 szalmabálát. Ügyességi versenyek is műsoron szerepelnek, közülük is a pótkocsi-tolató verseny igényli a legnagyobb gyakorlatot.
Olimpiai versenyhez illően tekintélyes díjak illetik a legjobbakat. A szervezők felkérésére Magyarország legismertebb kerámiaművésze, Ambrus Attila, aki nem más, mint akit "a whisky-s rabló" néven ismer a közvélemény, örömmel vállalta az első három helyezettnek kijáró kerámiaserleg elkészítését. A Gazdakör támogatói és a gazdatagok is biztosítottak jutalmakat az olimpia versenyzőinek, melyek közül a legértékesebbet természetesen A legnagyobb paraszt olimpiai bajnoki címet egy évig büszkén viselő versenyző kapja, ami nem egyéb mint egy bikaborjú!
Augusztus 21.én délután 14 órától érdemes lesz kilátogatni a Parasztolimpia színhelyére, a topolyai Vásártérre, ahol látványos küzdelmek és ínyencfalatok várják a vendégeket.

Save

Save

Save

Save

Pin It

Ajánlott cikkeink

 • A legjobb szomjoltó folyadék a buborékos szódavíz

  Vetró szóda

  Mióta az eszemet tudom, mindig is Géza bácsi (Vetró Géza) volt a helyi szódás. Gyerekként, ha megláttuk a barna barkast, összenéztünk és kiáltottunk: Ott jön a szódás!

   
 • Régi idők konyhai kerámiái

  Régi idők konyhai kerámiái, TájGazda

  Pöttyös vagy virágmintás motívummal, nyersen vagy festett formában. Akárhogy is nézem nehéz a választás. Szívem szerint mindegyik kerámiából vinnék.

   
 • Szin és Vír szerelmének emléke

  Szinevéri tó, TájGazda

  Kárpátalja leggyakrabban látogatott turistanevezetességei között előkelő helyet foglal el az Északkeleti-Kárpátok legnagyobb tava, Ökörmezői járásban található Szinevéri-tó.

   
 • Pantelics Angelika mézeskalácskészítő

  Pantelics Angelika, mézeskalács - TájGazda

  A szeretet ereje segíti őt, viszi előre. Apró, türelmes mozdulatokkal kell dolgozni, mert a mézeskalács tészta nem szereti a kapkodást. A díszítéshez nem kell más, mint a jó cukormáz,

   
 • Cukorpalánták

  Cukorpalánták, Tájgazda

  Ma Petro Veronikával ismerkedhetünk meg, a felvidéki Nagymegyerről – a dunaszerdahelyi járásból: Gyerekkorom óta, mindig is ez a valamivel babrálós típus voltam.

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére