Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

Télen szüretelhető bogyók, TájGazda

Csipkebogyó
Jelentős C-vitamin tartalma miatt kedveljük leginkább. Emellett immunerősítő, vércukorszint-csökkentő, érfal-erősítő, vízhajtó, valamint csonterősítő hatása is ismert.

Vitamintartalmának megőrzésére az egyik legjobb módszer, ha a frissen szedett bogyókat fél napon át vízben áztatjuk. Leszűrve a hasznos hatóanyagokat nyert vizet hidegen, vagy langyosan fogyasztjuk. Minél több vizet használunk, annál hígabb lesz a teánk - a mennyiség tehát tetszőleges.

Az összegyűjtött gyümölcsöt leszárítva is tárolhatjuk, így bármikor rendelkezésre áll egy tartalmas tea, vagy koktél elkészítéséhez.
A szárításhoz vagy a szoba melege vagy egy aszaló gép használata a kézenfekvő megoldás. Félbevágva gyorsabban kiszáradnak a megtisztított bogyók. A megszáradt gyümölcsöt robotgépben daraboljuk fel, ezt követően érdemes átszitálni. Ezzel kikerül az aszalékból az a finom por, amely sok teafogyasztót zavarni szokott. A szárított csipkebogyót légmentesen záródó üvegben, műanyag dobozban tároljuk.
 
Kökény
Has-, illetve vizelethajtó hatásáról ismert.
Az apró, kékesfekete, csonthéjas bogyókat fogyaszthatjuk nyersen, vagy aszalva. Főzhetünk belőle mártást, ami húsokhoz, vadhúsokhoz illik leginkább. Ugyancsak készülhet a bogyókból hatású lekvár, gyümölcsbor. Szeptemberben érik, viszont a bogyókat akkor érdemes gyűjteni, amikor a dér már megcsípte. Ekkorra megpuhul, íze már kevésbé fanyar, inkább édes.

Galagonya
A pirosan "izzó", szívbarát bogyós növény. Korosztálytól függetlenül hatékony a szíverősítésben, szívnyugtatásban, koszorúér betegségekben, értisztításban, stressz-oldásban. A szívgyógyszerekkel ellentétben előnye, hogy nem terheli a szervezetet, ráadásul függőséget sem okoz.

Teát a csipkebogyó bokor virágjának hajtásvégéből, lekvárt a bogyójából készíthetünk. Ez utóbbihoz a megtisztított bogyókat törjük össze, majd egy lábasban tegyük fel főni. A víz kb. harmadáig lepje el. Puhulásig főzzük, közben édesítsük cukorral. A bogyókat szitán törjük át, további főzéssel sűrítsük be. Végül a szokásos módon, üvegekbe zárva tegyük el.

Vannak ötletei, tapasztalati a fenti növények felhasználásával, jótékony hatásaival kapcsolatban? Kérjük, ossza meg velünk Facebook hozzászólásban!
Jó kirándulást, szüretelést kívánunk!

Pin It

Hírlevél feliratkozás, TájGazda

Ajánlott cikkeink

  • Itt az idő voksolni!

    Egy korábbi írásunkban (Az Év fája) már felhívtuk a kedves Olvasó figyelmét arra, hogy vegyen részt az Ökotárs Alapítvány által meghirdetett mozgalomban

     
  • A jó mézeshez idő kell

    Gál Adél mézeskalácsai, TájGazda

    Nagyjából 8 éve annak, hogy a salánki Gál (akkor még Zán) Adél kezei alatt megszülettek az első karácsonyi mézeskalácsok. Bár az elsők sem forma, sem díszítés szempontjából nem voltak még tökéletesek,

     
  • Mórahalmi Mini Model Park

    Mórahalmi Mini Model Park, TájGazda

    Szegedtől mintegy 20 km-re található a Dél-Alföld egyik kedvenc vízi paradicsoma, Mórahalom. Volt szerencsém korábban felkeresni e nagyszerű várost és bizton állítom,

     
  • Korszakváltás a gazdálkodásban

    Biogazdalkodás, TájGazda

    Felbecsülhetetlen érték az egészség. Aki elvesztette, mindent megtenne azért, hogy újra teljes életet éljen. A mindennapi táplálkozási szokásaink nagyban hozzájárulnak ahhoz,

     
  • Hiperrealizmus Lillától

    Jóba Lilla, Felvidéken, Ógyallán lakik, jelenleg grafikusként dolgozik, szabadidejét pedig már régóta a rajzolásnak szenteli. „Kiskoromtól kezdve szeretek mindenféle kreatív dolgot

     

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére