Jelentkezzen virtuális piacunkra!
Segíteni szeretnénk, mert minden Magyar munkahely számít! A termékeikre büszke termelők és kereskedők most nagyobb bajban vannak mint eddig...
Bővebben

Télen szüretelhető bogyók, TájGazda

Csipkebogyó
Jelentős C-vitamin tartalma miatt kedveljük leginkább. Emellett immunerősítő, vércukorszint-csökkentő, érfal-erősítő, vízhajtó, valamint csonterősítő hatása is ismert.

Vitamintartalmának megőrzésére az egyik legjobb módszer, ha a frissen szedett bogyókat fél napon át vízben áztatjuk. Leszűrve a hasznos hatóanyagokat nyert vizet hidegen, vagy langyosan fogyasztjuk. Minél több vizet használunk, annál hígabb lesz a teánk - a mennyiség tehát tetszőleges.

Az összegyűjtött gyümölcsöt leszárítva is tárolhatjuk, így bármikor rendelkezésre áll egy tartalmas tea, vagy koktél elkészítéséhez.
A szárításhoz vagy a szoba melege vagy egy aszaló gép használata a kézenfekvő megoldás. Félbevágva gyorsabban kiszáradnak a megtisztított bogyók. A megszáradt gyümölcsöt robotgépben daraboljuk fel, ezt követően érdemes átszitálni. Ezzel kikerül az aszalékból az a finom por, amely sok teafogyasztót zavarni szokott. A szárított csipkebogyót légmentesen záródó üvegben, műanyag dobozban tároljuk.
 
Kökény
Has-, illetve vizelethajtó hatásáról ismert.
Az apró, kékesfekete, csonthéjas bogyókat fogyaszthatjuk nyersen, vagy aszalva. Főzhetünk belőle mártást, ami húsokhoz, vadhúsokhoz illik leginkább. Ugyancsak készülhet a bogyókból hatású lekvár, gyümölcsbor. Szeptemberben érik, viszont a bogyókat akkor érdemes gyűjteni, amikor a dér már megcsípte. Ekkorra megpuhul, íze már kevésbé fanyar, inkább édes.

Galagonya
A pirosan "izzó", szívbarát bogyós növény. Korosztálytól függetlenül hatékony a szíverősítésben, szívnyugtatásban, koszorúér betegségekben, értisztításban, stressz-oldásban. A szívgyógyszerekkel ellentétben előnye, hogy nem terheli a szervezetet, ráadásul függőséget sem okoz.

Teát a csipkebogyó bokor virágjának hajtásvégéből, lekvárt a bogyójából készíthetünk. Ez utóbbihoz a megtisztított bogyókat törjük össze, majd egy lábasban tegyük fel főni. A víz kb. harmadáig lepje el. Puhulásig főzzük, közben édesítsük cukorral. A bogyókat szitán törjük át, további főzéssel sűrítsük be. Végül a szokásos módon, üvegekbe zárva tegyük el.

Vannak ötletei, tapasztalati a fenti növények felhasználásával, jótékony hatásaival kapcsolatban? Kérjük, ossza meg velünk Facebook hozzászólásban!
Jó kirándulást, szüretelést kívánunk!

Pin It
  • image

    Dobja fel a lángosost a térképre!

    Legyen tél vagy nyár, az év bármely időszakában a piacok környékén járva már messziről érzeni a levegőben a lángos illatát.


    image

    A fiatalos erőnlét elixírje

    Emlékszem mennyire viccesnek tartottuk gyerekkorunkban, amikor evés után a mákdarabok megragadtak a fogaink között...


    image

    A rejtélyes fehér mák

    Egy korábbi cikkünkben számoltunk be a kék mákról és számos pozitív hatásairól (A fiatalos erőnlét elixírje). A hozzászólások között olvastam a fehér mák említését.

    image

    Szappanok alkotta csokrok

    Oázis: az értelmező kéziszótár felütésekor az alábbi meghatározást olvashatjuk ezzel kapcsolatban. Ez egy növényekkel és állatokkal körülvett vizes élőhely a forró sivatagban,

Ajánlott cikkek

A Nevetlenfaluban született, jelenleg...
Ezen a héten kezdetét vette/veszi a...
Egy nemzet konyhakultúrája korántsem csak...