Télen szüretelhető bogyók, TájGazda

Csipkebogyó
Jelentős C-vitamin tartalma miatt kedveljük leginkább. Emellett immunerősítő, vércukorszint-csökkentő, érfal-erősítő, vízhajtó, valamint csonterősítő hatása is ismert.

Vitamintartalmának megőrzésére az egyik legjobb módszer, ha a frissen szedett bogyókat fél napon át vízben áztatjuk. Leszűrve a hasznos hatóanyagokat nyert vizet hidegen, vagy langyosan fogyasztjuk. Minél több vizet használunk, annál hígabb lesz a teánk - a mennyiség tehát tetszőleges.

Az összegyűjtött gyümölcsöt leszárítva is tárolhatjuk, így bármikor rendelkezésre áll egy tartalmas tea, vagy koktél elkészítéséhez.
A szárításhoz vagy a szoba melege vagy egy aszaló gép használata a kézenfekvő megoldás. Félbevágva gyorsabban kiszáradnak a megtisztított bogyók. A megszáradt gyümölcsöt robotgépben daraboljuk fel, ezt követően érdemes átszitálni. Ezzel kikerül az aszalékból az a finom por, amely sok teafogyasztót zavarni szokott. A szárított csipkebogyót légmentesen záródó üvegben, műanyag dobozban tároljuk.
 
Kökény
Has-, illetve vizelethajtó hatásáról ismert.
Az apró, kékesfekete, csonthéjas bogyókat fogyaszthatjuk nyersen, vagy aszalva. Főzhetünk belőle mártást, ami húsokhoz, vadhúsokhoz illik leginkább. Ugyancsak készülhet a bogyókból hatású lekvár, gyümölcsbor. Szeptemberben érik, viszont a bogyókat akkor érdemes gyűjteni, amikor a dér már megcsípte. Ekkorra megpuhul, íze már kevésbé fanyar, inkább édes.

Galagonya
A pirosan "izzó", szívbarát bogyós növény. Korosztálytól függetlenül hatékony a szíverősítésben, szívnyugtatásban, koszorúér betegségekben, értisztításban, stressz-oldásban. A szívgyógyszerekkel ellentétben előnye, hogy nem terheli a szervezetet, ráadásul függőséget sem okoz.

Teát a csipkebogyó bokor virágjának hajtásvégéből, lekvárt a bogyójából készíthetünk. Ez utóbbihoz a megtisztított bogyókat törjük össze, majd egy lábasban tegyük fel főni. A víz kb. harmadáig lepje el. Puhulásig főzzük, közben édesítsük cukorral. A bogyókat szitán törjük át, további főzéssel sűrítsük be. Végül a szokásos módon, üvegekbe zárva tegyük el.

Vannak ötletei, tapasztalati a fenti növények felhasználásával, jótékony hatásaival kapcsolatban? Kérjük, ossza meg velünk Facebook hozzászólásban!
Jó kirándulást, szüretelést kívánunk!

Pin It

Ajánlott cikkeink

  • A kaszasuhogás már a múlté

    Aratás, TájGazda

    Befejezéséhez közeledik az aratás, a kenyérgabona betakarítása. Manapság az óriásgépek, a kombájnok szinte 10 nap alatt „felfalják” a bevetett területet és maga a munka, és a kenyér iránt érzett tisztelet

     
  • Vera HandMade

    Takács Veronika handmade, TájGazda

    Mélyen tisztelt Olvasóink! Kérjük, ismerkedjenek meg a Párkányból származó tündéri Takács Veronikával: „A nevem Takács Veronika, ötödéves főiskolai hallgató vagyok, Pozsonyban a Szlovák Műszaki Egyetemen tanulok, biokémia szakon.

     
  • A fehér gólya

    Az édesanyám minap azzal a hírrel fogadott minket, hogy látott egy gólyát elrepülni. Első gondolatom erre az volt, hogy mekkora butaságot mondott. De ahogy jobban átgondoltam,

     
  • A beton másik oldala

    PatriciaK Design, TájGazda

    Mire használhatjuk fel a betont? Eddig úgy gondoltam, hogy ismertem ezen anyag felhasználási módjait. Ebből készült a járdánk, a házunk alapja vagy a kerítésoszlopunk is. De sosem gondoltam volna,

     
  • Az aranyosmaróti Migazzi-kastély

    Aranyosmarót (szlovákul Zlaté Moravce) felvidéki város, a Nyitrai kerület Aranyosmaróti járásának székhelye, mely a Zsitva folyó partján terül el.

     

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére