Télen szüretelhető bogyók, TájGazda

Csipkebogyó
Jelentős C-vitamin tartalma miatt kedveljük leginkább. Emellett immunerősítő, vércukorszint-csökkentő, érfal-erősítő, vízhajtó, valamint csonterősítő hatása is ismert.

Vitamintartalmának megőrzésére az egyik legjobb módszer, ha a frissen szedett bogyókat fél napon át vízben áztatjuk. Leszűrve a hasznos hatóanyagokat nyert vizet hidegen, vagy langyosan fogyasztjuk. Minél több vizet használunk, annál hígabb lesz a teánk - a mennyiség tehát tetszőleges.

Az összegyűjtött gyümölcsöt leszárítva is tárolhatjuk, így bármikor rendelkezésre áll egy tartalmas tea, vagy koktél elkészítéséhez.
A szárításhoz vagy a szoba melege vagy egy aszaló gép használata a kézenfekvő megoldás. Félbevágva gyorsabban kiszáradnak a megtisztított bogyók. A megszáradt gyümölcsöt robotgépben daraboljuk fel, ezt követően érdemes átszitálni. Ezzel kikerül az aszalékból az a finom por, amely sok teafogyasztót zavarni szokott. A szárított csipkebogyót légmentesen záródó üvegben, műanyag dobozban tároljuk.
 
Kökény
Has-, illetve vizelethajtó hatásáról ismert.
Az apró, kékesfekete, csonthéjas bogyókat fogyaszthatjuk nyersen, vagy aszalva. Főzhetünk belőle mártást, ami húsokhoz, vadhúsokhoz illik leginkább. Ugyancsak készülhet a bogyókból hatású lekvár, gyümölcsbor. Szeptemberben érik, viszont a bogyókat akkor érdemes gyűjteni, amikor a dér már megcsípte. Ekkorra megpuhul, íze már kevésbé fanyar, inkább édes.

Galagonya
A pirosan "izzó", szívbarát bogyós növény. Korosztálytól függetlenül hatékony a szíverősítésben, szívnyugtatásban, koszorúér betegségekben, értisztításban, stressz-oldásban. A szívgyógyszerekkel ellentétben előnye, hogy nem terheli a szervezetet, ráadásul függőséget sem okoz.

Teát a csipkebogyó bokor virágjának hajtásvégéből, lekvárt a bogyójából készíthetünk. Ez utóbbihoz a megtisztított bogyókat törjük össze, majd egy lábasban tegyük fel főni. A víz kb. harmadáig lepje el. Puhulásig főzzük, közben édesítsük cukorral. A bogyókat szitán törjük át, további főzéssel sűrítsük be. Végül a szokásos módon, üvegekbe zárva tegyük el.

Vannak ötletei, tapasztalati a fenti növények felhasználásával, jótékony hatásaival kapcsolatban? Kérjük, ossza meg velünk Facebook hozzászólásban!
Jó kirándulást, szüretelést kívánunk!

Pin It

Ajánlott cikkeink

  • Fontos ragadozó madár az egerészölyv

    Egerészölyv, Tájgazda

    A mezőgazadság szempontjából is nagyon fontos szerepe van az egerészőölyvnek, hiszen, mint azt neve is mondja, fő zsákmányát a rágcsálók, a mezei pockok jelentik.

     
  • Tarpai szárazmalom

    Tarpai szárazmalom, TájGazda

    A gabonát, melyből kenyerünk lesz, először mindenképpen meg kell őrölni. Az őrléshez pedig malomra van szükségünk. Az 1800-as években Magyarországon a gabonatermelés növekedésével

     
  • Cukorpalánták

    Cukorpalánták, Tájgazda

    Ma Petro Veronikával ismerkedhetünk meg, a felvidéki Nagymegyerről – a dunaszerdahelyi járásból: Gyerekkorom óta, mindig is ez a valamivel babrálós típus voltam.

     
  • Petra mackói

    Párkány a festői Dunakanyar kezdeténél, Esztergommal szemben, a Duna túloldalán fekszik. 2011-ben Szlovákia második legszebb városának szavazták meg egy minden évben meghirdetett versenyen.

     
  • Csíksomlyó titka

    Csíksomlyóm TájGazda

    Erdélyben, a Csíki-medence közepén festői környezetben található a csíksomlyói Szűzanya kegyhelye. Itt látható a világon ismert legnagyobb kegyszobor, a XVI. század elején hársfából készített reneszánsz

     

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére