A tési szélmalom, TájGazda

Köszönjük kedves olvasónknak, Kovács Estvánnak, aki felhívta figyelmünket az alábbi cikkben szereplő malmokra. Az élénk bakonyi szelek befogására kiválóan használhatóak voltak a szélmalmok.

Ezek az erős szelek belekaptak a malom vitorlájába, amely megforgatta a lapátkerekeket, majd a fogaskerekeket. Így a malomkövek elkezdhették a mindennapi kenyérhez szükséges gabona őrlését. A bakonyi Tés község határában valaha négy malom vitorlája hasított a levegőbe. Ezek közül a Rotter- és a Vaszlav-féle malmok már sajnos nem találhatóak meg. A másik két megmaradt szélmalmot, a Helt- és az Ozi névre keresztelték el.

Pircher János malomács 1840-ben építette a Helt-malmot, míg az Ozi-féle malmot Ozi János asztalos, 1924-ben. A két malom egymástól 200 méterre helyezkedik el. A holland típusú, köralaprajzú, enyhén karcsúsodó malmok háromszintesek és kőből épültek. Szerkezetük forgatható, és kúp alakú teteje zsindellyel van fedve. Hatvitorlás szélkerék hajtotta, ami ritkaságnak számított az akkori időkben. A két malom szerkezetileg azonos, az eltérés a malomkövek számában kereshető. A Helt-malom 2 pár kővel dolgozott, napi 4 mázsa gabonát őrölt meg, addig az Ozi-malom egy kövével feleannyi teljesítményre volt képes. A Helt-malom 1951-ig üzemelt. Ma is működőképes állapotban van és állandóan látogatható. A malom bejárati ajtaját egy gigantikus kulcs nyitja. A belső térben láthatóak a malomkövek, a lapátokat hajtó hatalmas fából készült fogaskerekek. A fa és a vasszerkezetek összehangolt működése ma is elkápráztatja a szemeket.

A szélmalmok a tési iparosok, bognárok, kovácsok, patkolókovácsok emlékét őrző Kovács Múzeum kertjéből közelíthetők meg. A népi kovácsműhelyben a falakon számos mesterséghez használt szerszámok és elkészített termékek láthatóak. A vidék kisipara az 1920-as - 30-as években élte fénykorát. Az itt élő mesteremberek az akkori korban a legmodernebbnek számító eszközöket is el tudták készíteni, pl. burgonyakapáló-töltögető gépet.

A falu melletti bükkerdőben magasodik egy a kiváló vadászról, Széchenyi Zsigmondról elnevezett kilátó. A 18,48 méter magas, fából készült toronyból gyönyörű kilátás nyílik a vidékre. Behajtani csak engedéllyel lehet, de gyalogosan bármikor megközelíthető. Érdemes felkeresni.

Pin It
contentmap_plugin

Ajánlott cikkeink

 • A „Szuper Nagyi” Okány történetét is gondozza

  A „Szuper Nagyi” Okány történetét is gondozza, TájGazda

  Zsadány felé haladva, Okány utolsó utcájában lakik Teri néni a falu krónikása, náluk, a lakásán lehet megnézni helytörténeti gyűjteményét. Azokat a könyveket, melybe összegyűjtött minden írást, amit csak tudott.

   
 • A „Matyóföld fővárosa”

  Matyóföld, Mezőkövesd

  A legenda szerint egyszer az ördög elrabolt egy matyó legényt. A fiú párja sokat rimánkodott az ördögnek, hogy adja vissza néki a kedvesét. Az ördög azt mondta erre a leánynak:

   
 • Ízvilágot építeni

  Erőspaprika, TájGazda

  Ha függőségről beszélünk, nem kell feltétlenül a dohányra vagy az alkoholra gondolni. Létezik csokifüggőség, vásárlási függőség, de ízektől való függőség is.

   
 • A természet lágy ölén

  A Magyarkanizsán élő Kanyó Juli életvidám, mosolygós, szellemes csajszi, aki természetgyógyászattal, kínai orvoslással és mindemellett szappankészítéssel foglalkozik.

   
 • A Gyilkos-tó

  A Gyilkos-tó

  A Gyilkos-tó egyedülálló természeti ritkaság. A földcsuszamlás során keletkezett tó, a Keleti Kárpátok hegyvonulatai között helyezkedik el Gyergyószentmiklóstól 26 km-re.

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére