A fiatalos erőnlét elixírje, TájGazda

Emlékszem mennyire viccesnek tartottuk gyerekkorunkban, amikor evés után a mákdarabok megragadtak a fogaink között. Most, hogy felnőttem már nem tartom annyira nevetségesnek, inkább cikinek tűnik,

ha a munkahelyemen mákos fogakkal mosolygok. Az igazat megvallva ez még nem fordult elő velem. De komolyra fordítva a szót, bármennyire ciki vagy nevetséges a fogak között megbúvó mákszemek, nagyon fontos és nélkülözhetetlen élelmiszer az életünkben.

Még most is a szemem előtt látom a nagymamám kertjében lévő virágzó máktengert. A csodás fehér, lilás-rózsaszínes virágokat. Majd amikor a sorok közt sétáltunk és a megszáradt mákgubókat törtük le és vágtuk fel, kiöntve belőle a szemeket. Olykor a kezünket is felsértette a megszáradt gubó. Majd a nagyim többször átmosta a mákszemeket és kiterítette az udvaron, hogy a napfény sugarai megszárítsák. Olyan jó érzés volt beltúrni és forgatni a kezeinkkel.

Ma már nagyon szabályozzák, hogy ki, milyen mákot, mekkora mennyiségben termeszthet. Hiszen a gubójában található alkaloidák az ópiumgyártás alapanyagaként is felhasználhatók. Törvény írja elő pl. hogy a fehér virágú változatát tilos vetni, mert drognak számít.

A mák, önmagában teljes mértékben egészséges és ártalmatlan élelmiszer, az egyik legegészségesebb növény. Gazdagon tartalmaz B1-, B2-, B3-, B6-vitamint, kálciumot, cinket, mangánt, rezet, vasat, foszfort, káliumot és magnéziumot, növényi zsírsavat, aminosavat. Fekete színét pl. a vasatomok nagy száma eredményezi.

Élelmiszer jellege mellett egyben gyógynövény is. Fertőtlenítő, érzéstelenítő, fájdalomcsillapító hatása közismert. Továbbá csillapítja a köhögést és oldja a görcsöket. A mákgubóban található egyik legértékesebb hatóanyag a morfium, a fájdalom érzet csökkentésére kiváló. Olaj formában pedig kifejezetten jó a csontritkulásra. Kutatások kimutatták, hogy lassítja az öregedési folyamatokat, újraépíti a leépült csontszöveteket. Elősegíti a magas vérnyomás csökkenését, normalizálja a vér koleszterinszintjét, fokozza a szervezet védekező mechanizmusát. Fogyasztása szinte teljesen megszünteti a lábban a görcsöket, megelőzhető vele a trombózis és az embolia kialakulása. Növeli a szellemi teljesítőképességet, fokozza a sebgyógyulást.

Már a görögök és a rómaiak is fogyasztották, főként mézzel keverve. Sajnos van aki visszaél gyógyító hatásával és méregként használja fel. A néphitben számos tulajdonsággal ruházták fel. Illették a bőség szimbolumával vagy termékenységgel is összefüggésbe hozták. Kínában az érzéki gyönyörrel kötötték össze, az asszíroknál az örömmel. A jövendőmondók előszeretettel használták, mint füstőlőszer a jóslások alkalmával.

Hazánkban leginkább a karácsonyi és a húsvéti ünnepek alkalmával kerül az asztalra mákos étel. De olykor a hétköznapokba is becsempésszük e nemes növényt. Ki ne ismerné a mákos bejglit, a mákos rétest, mákos gubát, mákos tésztát, mákos palacsintát, pozsonyi kiflit vagy a mákos fagyit.
Jó tanácsként: érdemes többször is beiktatnunk étrendünkbe e nemes étket.

Pin It

Ajánlott cikkeink

  • Angyalok ezrei…

    Néhány héttel ezelőtt rézüstben főtt házi lekvárja kapcsán olvashattak Anicka-Hadady Csilláról, ám a benei (Kárpátalja, Beregszászi járás) fiatalasszonynak nem ez az egyetlen elfoglaltsága,

     
  • Flexi Models, a látványos matematika

    Flexi Models, a látványos matematika, TájGazda

    Erdélyi feltaláló nevéhez kötődik az eszközkészlet, mely kreatív építő játék az óvodásoknak, az iskoláskorúak számára logikai játékból oktatási segédletté alakul át, megjeleníthető a trapéz, a hasáb,

     
  • Ünnepre hangolódva

    Száznál is több házi dísz- és használati tárgy, finomabbnál finomabb házi készítésű étel – ital sorakozott fel december elején a Zentai Gazdanapok rendezvényen. Hatalmas volt az érdeklődés,

     
  • Gyöngyös virágok

    Sipos Mónika gyöngyvirágok, Tájgazda

    Szeretek olyan csoportok, közösségek oldalain böngészni, ahol különböző kreatív módszerekkel készített tárgyakat nézhetek meg. Olyan jó érzés látni, hogy egyesek milyen bámulatos dolgokat képesek

     
  • A vajdasági helyi termékek piaca

    A vajdasági helyi termékek piaca, TájGazda

    Szeptember 9-e és 11-e között rendezték meg a vajdasági Topolyán a hagyományos mezőgazdasági – gazdasági kiállítását, amely alapul szolgál a régió kisgazdáinak bemutatkozására,

     

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére