Miniversum, TájGazda

Az elénk táruló látvány magáért beszél. A terepasztal bejárásával, az ott ért benyomások, képek által fantasztikus élmények várják az érdeklődőket.

A Miniversum, egy hatalmas, gyönyörűen kidolgozott, folyamatosan mozgásban lévő, részletgazdag terepasztal. Budapesten, az Andrássy úti Krausz palotában található, és látogatható állandó kiállítás. A terepasztal építését 2013. júliusában kezdték meg és 2014. április végéig tartott. Az élménypark hivatalos megnyitója 2014. május 16-án volt. A terepasztal 300 m² alapterületű, 1:87 méretarányú. Építésében mintegy ötven ember vett részt. Az elkészítéséhez 5 tonna faanyagot, 2 tonna gipszet, mintegy 20 ezer csavart használtak fel. A vasúti pálya 1,2 km hosszú, 100 vasúti szerelvény közlekedik rajta, 600 épület, 1000 autó, 5000 apró figura és 5000 fa színesíti a terepasztal képét.

Az asztalon Magyarország, Ausztria és Németország tájai, egyes nevezetességei, települései láthatóak. Pl. Budapest, Tata, Győr, Burgenland, Bécs, Wartburg, Rothenstein, Eisenach. Az asztal mellett sétálva bemutatásra kerülnek település típusok, domborzati viszonyok, tájak jellemző növényzetei és járműközlekedés is. Egyes nevezetességeknél interaktív képernyőn keresztül az eredeti helyszínekről fotókat nézhetnek meg a látogatók. Ezáltal összehasonlíthatják a valóságos képet az asztalon kialakított képpel.
A terepasztalon lévő helyszínek pont olyanok, mint az igaziak. Megfigyelhető milyen aprólékosan, pontosan vannak kidolgozva az egyes helyszínek. Néhány ponton be is avatkozhatunk az eseményekbe, forgalmat irányíthatunk, hang- és fényhatásokat kelthetünk életre.
A gyerekekre további érdekességek várnak a játszóházban, ahol építhetnek, alkothatnak kedvükre. Kipróbálhatják a vonatokat, játszhatnak a terepasztalon. Kézműves foglalkozások, makettház építések, kincskereső játékok, iPaddel történő digitális vonatozásra van lehetőség.

A külön helységként funkcionáló vezérlőteremben megfigyelhetők azon technikák, amelyek segítségével az egész kiállítást mozgásba hozzák. Kicsiknek, nagyoknak egyaránt érdekes látnivalóval szolgálhat.

További érdekességek a www.miniversum.hu oldalon.

Pin It
contentmap_plugin

Ajánlott cikkeink

 • Új köntösben a dédnagyanyák kedvence

  Levendulatermesztésbe kezdett egy fiatal erdélyi család. Zoltán és felesége Ágnes igyekeztek olyan vonalat elindítani, képviselni, amivel nem sokan foglalkoznak (https://www.facebook.com/LevendulaHaz.ro/).

   
 • Judy Kosarak

  Judit Felvidék Galántai járásában él, mióta külföldi munkájából anyasági szabadságra tért haza. Jelenleg három hónapos kisfiával van otthon. Emellett körülbelül hat éve pedignádból készít különböző fonott kosarakat,

   
 • Az alkotás örömei

  Irenart, TájGazda

  Boros Gyevi Irén vagyok, a vajdasági Zentán születettem és itt is élek. A kézimunkák mindig nagyon közel álltak hozzám. Már gyerekkoromban horgoltam, hímeztem, később varrni kezdtem,

   
 • Az újrahasznosítás fontossága a nagyvárosban

  Az újrahasznosítás fontossága a nagyvárosban, TájGazda

  Tudták azt, hogy egy tonna régi újságpapír feldolgozásával 17 fát lehet megmenteni?  A becslések szerint Szerbiában több száz, sőt ezer tonna olyan hulladék vész kárba, ami jól felállított rendszerrel

   
 • Hám, karkötő és bibliaborító a Petrusinec-műhelyből

  Hám, karkötő és bibliaborító a Petrusinec-műhelyből, TájGazda

  Kárpátalján a nagyobb tömegeket megmozgató rendezvényeknek gyakori szereplői  a tiszaújlaki Petrusinec házaspár, Ilona és Vladimir (vagy ahogy a legtöbben ismerik, Ladi), akik munkáikkal kellemes

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére