Lámpák bűvöletében, TájGazda

Ha Sopron közelében járunk, akkor érdemes ellátogatnunk a tőle mintegy 25 km-re fekvő Fertőszéplakra. Ez a nyugodt, csendes ki falu több évszázadra visszamenő értékeket őriz az utókor számára.

Pl. ilyen az 1730-as években épült Mindenszentek temploma, a Kálvária szoborcsoport, a mára kissé megkopott fényű Széchenyi-kastély vagy hazánk - talán egyetlen - vasúti lámpákat felsorakoztató múzeuma.

Sajnos a lámpák mechanikájához sokat nem értek. De azt biztosan tudom, hogy hatalmas kincs a sötétben; az ember legjobb barátja tud lenni. Napjainkban, a mostani technikai tudás mellett szinte elképzelhetetlen, hogy ne legyen világítás, fény, amikor csak szükségünk van rá. Ma már egy kattintás a kapcsolón vagy egy gombnyomás a mobilon és egyből világosság lesz. De régen ez nem így. A fényt kibocsájtó eszközök óriási kincsnek számítottak. Nem mindenkinek volt lehetősége arra, hogy otthonában világítson. Idővel azonban egyre jobban elterjedtek ezek az eszközök és nem csak a lakásban, hanem az utcákon, közlekedési eszközökön is elkezdték használni a különböző fényforrásokat. A fertőszéplaki vasúti múzeumban az elmúlt 150 évben használt különböző formájú, funkciójú vasúti közlekedésben használatos lámpák néhány darabját csodálhatjuk meg.

Egy múlt században épült tornácos parasztház kapuján már messziről látni a feliratot: LÁMPAMÚZEUM. A házba belépve lámpák sokaságával találja szembe magát a látogató. Bármerre néz mindenhol csak lámpa és lámpa, melyek mindegyike különleges a maga nemében. A közel 300 darabból álló lámpa- magángyűjteményt Haragovics József gyűjtötte össze az elmúlt 30 év alatt. A gyűjteményben vasúti kocsik külső- és belső világításai, mozdonylámpák, jelző- és váltólámpák, szakszolgálati kézi lámpák láthatóak. A kiállított darabok között a magyar vasúti közlekedésben használt lámpák mellet további 22 országban használatos lámpák is megtekinthetők. Pl. Hollandia, Mongólia, Egyesült Államok, Egyesült Királyság, Új-Zéland, Svédország stb. vasúti közlekedésében használt lámpák. A gyűjtemény minden lámpájának megvan a maga története. Van olyan, amely gyertyaégővel, olajjal, petróleummal világít, de gázlámpák, villamos lámpák és LED-es lámpák is fellelhetőek a kincsek között. A legnagyobb lámpa 120 centiméter magas, a legkisebb imakönyv méretű és laposra hajtogatható. A legrégebbi ereklye 1838 és 1860 között készülhetett. Talán a gyűjtemény legnagyobb kincsei, büszkeségei az Erzsébet királyné korabeli vasúti szalonkocsi fali gyertyalámpája és gázüzemű csillárja. De a Krolupper típusú sarokzárjelző is egy páratlan darabja a kiállításnak. Van olyan lámpa is, amely nem csak világít, hanem elektromos áramot is fejleszt és felforr rajta a teavíz is. A gyűjtemény tulajdonosa aprólékos, gondos munkával újított fel minden egyes lámpát. Továbbá felkutatta a lámpák korát igazoló írásokat is ezzel bizonyítva azok szármázást, felhasználási módját.

Kedves Olvasó, ha ezen a vidéken jár, akkor ne hagyja ki e páratlan élményeket kínáló, nem mindennapi tárgyakat bemutató múzeumot! Jó nézelődést kívánok!

A vasúti lámpamúzeum hivatalos oldala: http://www.vasutilampamuzeum.lks.hu/

Pin It
contentmap_plugin

Ajánlott cikkeink

 • Házias ízek, otthoni savanyítás

  Torma, TájGazda

  A hétköznapi embernél csak Húsvétkor kerül asztalra a torma. El sem lehet képzelni a finom főtt sonkát, a főtt kolbászt és a tojást e csípős köret nélkül, hiszen tavasszal a vitaminpótlásban nagy szerepet tölt be.

   
 • A települést soha se hívhassák Nadánynak!

  A Körösladányi Helytörténeti Gyűjtemények Háza

  A báró kijárta, ezt a települést soha se hívhassák Nadánynak... Körösladányban a gyerekek úgy kerülnek ki a Tüköry Lajos Általános Iskolából, hogy pontosan tudják, hol éltek, hol élnek.

   
 • A szepeshelyi Szent Márton székesegyház

  A szepeshelyi Szent Márton székesegyház, TájGazda

  Szepeshely a trianoni békediktátum érvénybelépéséig Szepes vármegye Szepesváraljai járásához tartozott. Ma az Eperjesi kerület, Lőcsei járásában található Szepesváralja településrésze.

   
 • Ferences-rendi templom Pozsony Óvárosában

  Pozsony már középkorban lakott elővárosát, mely a város történelmi magvát és az azt övező negyedeket foglalja magába, Óvárosnak nevezzük. Ez a város központja, rengeteg látnivalóval.

   
 • A denevérek lakta Mézgedi-cseppkőbarlag

  Egy hűvös szombati napon indultunk el a Királyerdő-hegység irányába, hogy megnézzük Románia legnagyobb barlangját, a Mézgedi-cseppkőbarlangot (Pestera Meziad).

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére