Hu En
Jelentkezzen virtuális piacunkra!
Segíteni szeretnénk, mert minden Magyar munkahely számít! A termékeikre büszke termelők és kereskedők most nagyobb bajban vannak mint eddig...
Bővebben

Sújtás így is ékesít

Az emberi kreativitás határtalan! Ezt bizonyítják folyamatosan az oldalunkon bemutatott kézművesek, amikor egy-egy technikát igényességükkel, találékonyságukkal, kitartásukkal,

művészi magaslatokba emelnek. De erre példa az is, amikor anyagokat másként használnak, például, amikor a ruhák díszítésére szánt sujtásból ékszereket készítenek. Ezt teszi Erdélyben Hegyeli Vilma (http://hegyelimimi.uni.hu/) is, aki ásványokból és sujtásból, vagyis lapos zsinórokból készít rusztikus és népies ruhákhoz illő ékszereket. Az ásványokat az alak és szín alapján választja ki, majd azok formájából kiindulva építi fel a mintákat. Szereti a népies motívumokat, a tulipánt már számtalan formában megjelenítette. A népi stílust saját fantáziájával ötvözi. Általában szettekben valósítja meg elképzeléseit. De készít külön fülbevalókat is, és egyedivé tehetik megjelenésüket azok is, akik csak egy nyakéket, vagy karkötőt szeretnek viselni.  
Közel tíz éve kézműveskedik már a háromszéki Zabolán élő nő, akit legtöbben Mimiként ismernek. Harminc év asszisztensi munka után lépett ki az egészségügyből, és három éve az alkotás tölti ki az életét. Eleinte csak fűzött technikával, minőségi, cseh csiszolt üveggyöngyökből, teklagyöngyökből, ásványokból, Swarovski kristálygyöngyökből készítette ékszereit, alkotásait matt üveggel vagy nemezből készült darabokkal is kombinálta. Nemrég áttért a sujtás ékszerek készítésére. A zsinór, ami több mint három évszázadon keresztül a viseletet díszítette, amivel női ruhákat, férfinadrágokat és dolmányokat tettek magyarossá, ékszerként is őrzi ünnepélyességét.
A Bevallása szerint kézművesként többet dolgozik, mint a korábbi munkahelyén. Szeretettel csinálja és örömét leli az alkotásban. Családja is támogatja, férje könyvtárosi munkája mellett kályhákat épít, bútort fest, közösen nemezelnek, fia is kézműves, és három lányunokája is csodálja a nagyi saját tervezésű ékszereit. Hegyeli Vilma termékeit főleg vásárokon értékesíti. A különleges ékszerek nemcsak a nőket vonzzák, a Mimi ékszerein a férfiak szeme is gyakran megakad, sokan vásárolják szeretteik számára.

Pin It
contentmap_plugin