Tájgazda - Berényi seprű

Dr. Berényi János egyetemi tanár, kutató és növénynemesítő neve jól ismert az agrárszakmában, nemzetközi síkra kiterjedő munkássága előtt egyaránt fejet hajt az egyszerű gazda és az akadémikus.

Dr. Berényi János ma 62 lenne éves, de az élet nagy csatájában alig egy évvel zelőtt, korában alulmaradt. Születésnapján, július 15-én, a Tordaiak klubja kezdeményezésére, melynek haláláig elnöke volt, a Magyar Nemzeti Tanács hathatós támogatásával, a helybeliek és tisztelői, barátai jelenlétében a neves tudós tordai szülőházán emléktáblát lepleztek le és állandó jellegű, életét és munkásságát felvillantó kiállítás nyílt, tárgyi hagyatékának egy részét is bemutatva. Nevezetesen a gazdag tökkollekciót, valamint a világ minden tájáról származó egyedi seprű-gyűjteményt.
A neves kutató-tudós a bánsági Tordáról indulva bejárta a nagyvilágot, tanított és tanult, népszerűsítve a mezőgazdaság háttérben meghúzódó ágazatát, az alternatív növények termesztését, amely növényeknek nemesítője volt, mint például az olajtök, a kender, a cirok, a dohány. Arról sem feledkezett meg, hogy utazásai és előadásai során szót ejtsen szülőfaluja egyre fogyatkozó szorgos népéről, amely immár 240 éve viaskodik a bánáti makacs kötött talajokkal. Tudományos kutatói munkája mellett egyik megalapozója volt a vajdasági felsőfokú magyar nyelvű agrárszakember-képzésnek. Azt az elvet képviselve, hogy a szülőföldön kell boldogulnia, a családi gazdaságot továbbéltetve, a közép- vagy felsőfokú képesítésű gazdának. Nemes egyszerűségével, közvetlenségével és segítőkészségével nyerte meg az embereket. Az agrártudományok doktora cím megszerzése, majd a budapesti Corvinus Egyetem díszdoktori titulusa, valamint az Arany János-díj átvételét követően is EMBER tudott maradni, mint amikor 45 évvel ezelőtt, középiskolai tanulmányainak kezdetén az agrárszakma, a növényélet kutatásának tipegő lépéseit tette meg, hogy azután egész életét ennek a legnagyobb titoknak, az élet titkainak megismerésére és feltárására áldozza.
A dr. Berényi János tordai szülőházán elhelyezett emléktábla-avatón Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke mély tisztelettel szólt a tudós munkásságáról, kidomborítva annak kötődését Vajdasághoz, a szülőfaluhoz, ahol örökre megpihent. Az emléktábla főhajtás a kutató tudós, de mindenek fölött az EMBER előtt, ugyanakkor emlékeztető: feladatunk és kötelességünk tenni a közösségért, amit dr. Berényi János maradéktalanul be is töltött, hogy ebben a közösségben otthon legyünk, amit Tamási Áron olyan találóan fogalmazott meg: "Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne."

Pin It
contentmap_plugin

Hírlevél feliratkozás, TájGazda

Ajánlott cikkeink

 • Vízi kaszárnya Pozsonyban

  Pozsony mindig is fontos stratégiai és kereskedelmi központnak számított Európában. Ebből kifolyólag a történelem során, minden korban figyelemre méltó katonai jelenlét volt megfigyelhető a városban.

   
 • Judy Kosarak

  Judit Felvidék Galántai járásában él, mióta külföldi munkájából anyasági szabadságra tért haza. Jelenleg három hónapos kisfiával van otthon. Emellett körülbelül hat éve pedignádból készít különböző fonott kosarakat,

   
 • Vajdasági ízek vására

  Ínyencfalatok tömkelege, ízletesebbnél ízletesebb házi készítésű sütemények és kalácsok, vajdasági borok és pálinkák sokasága, és ami ezzel jár - a házi, a hagyományos ízek tisztelőinek sok ezres tömege.

   
 • Az Ungerbauer Családi Borpince

  Ungerbauer Családi Borpince, TájGazda

  Míg a felnőttek boroznak, a gyerekek mustot és házi szörpöt kóstolnak... A borcímkét húsz évig tervezte Ungerbauer György, az Ungerbauer Családi Borpince tulajdonosa.

   
 • A versenyborok szakértője

  A versenyborok szakértője, TájGazda

  Befejeződött a szüret.  A szőlőtermő vidékeken a must és a forrásban levő bor illata  árasztja le az utcákat, és a borkedvelő is azt reméli, Márton napkor minőségi bort kóstolhat egy-egy gazda pincéjében.

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére