Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 

Sajnálattal kell bevallani, hogy falvaink gazdasági értékeit sokszor nem vezsi észre  közönség, esetleg részben használja ki azokat. Ez nem csupán a mezőgazdaságra vonatkozik,

hanem az élet, a néphagyomány tárházára is. Ilyen gazdagságot tárhat a falusi életforma iránt őszintén érdeklődőknek a zombori községhez tartozó alig 130 éves falu, Bácsgyulafalva (Telecska). Történelme szerint a Kincstár a Pusztakula pusztát 1883-ban telepítette be magyar dohánykertész családokkal, akik Sípos György szajáni polgár vezetésével Szajánból, Tóbáról, Hódegyházáról, Csókáról, Törökbecse és Törökkanizsa környékéről érkeztek, és az 500 családot befogadó falut gróf Szapári Gyula akkori pénzügyminiszter tiszteletére Gyulafalvának nevezték el. 1885-ben már 2500 lakosa volt, napjainkban viszont  alig 1500 a falu lélekszáma. A megélhetés fő forrása a mezőgazdaság, a gyújtópontban a dohánytermelés áll. AZ 1960-as és 70-es években a libatenyésztésről, pontosabban a libamáj-termelésről vált ismertté a falu, amely ínyencfalat elkerült a nagyvárosok exkluzív éttermeibe, de még külföldre is. Napjainkra az egyedüli tekintélyes libafarm a faluban Varga Zoltán és Mónika tenyészete, akik a szülői hagyományt folytatva népszerűsítik a libatenyésztést. A törzstenyészetet a kiváló hús- és májhozamú francia szürke lúd képezi. A munka a saját házi keltetőben történő keltetéstől és a napos libák nevelésétől a hizlalásig, illetve a libából nyert termékek értékesítéséig terjed. Több mint száz éves receptes könyv utasításai alapján készül a libatepertő, a zsír, a zsírba "fagyasztott" libamáj, de a füstölt libamell és libacomb is.   Gasztronómiai értéke mellett gyógyhatása is van a libazsírnak, enyhíti a légúti betegségeket. Megelőzés, de akár kiadós reggeli céljából paprika és fokhagyma ízesítésű libazsírt tanácsol a háziasszony. Zoltán szavai szerint a libák megbízható, megvesztegethetetlen házőrzők szerepét is betöltik, ugyanis az érkezőket hangos gágogással jelzik.
A szorgos házaspár munkája nem csak a libatenyésztésre irányul, hanem a szárnyát bontogató falusi idegenforgalomra, a vendégfogadásra is.  Tulajdonukban van a  gazdagon berendezett tájház, ahol akár időutazáson vehetnek részt a vendégek. A több mint száz éves ház, a leeresztett mestergerendával megőrizte eredetiségét, ó-német bútorok és lakberendezések, használati tárgyak köszönnek a falakról, a konyhai polcokról, de még a búbos-kemencéről is. Külön látványossága a "lakószobának" a rekonstruált szemes kemence, ami télidőben kellemes meleget áraszt.
A libahús és különböző változatainak fogyasztása lassan terjed, pedig valamikor alig volt falusi ház, melynek udvarában ne gágogott volna tucatnyi liba. Csakhogy akkor nem a hús vagy a máj nyerése volt a fő cél, hanem a lányok stafírungjába, a dunyhákba és párnákba kerülő toll, pontosabban a pihe "megtermelése". Külföldön nagy becsben van a libacomb, a libamáj, de ahhoz, hogy a telecskai libatermék ismét exportcikké váljon, egy kitartó termelő kevésnek bizonyul.

Pin It
contentmap_plugin

Hírlevél feliratkozás, TájGazda

Ajánlott cikkeink

  • Szolyva - fatemplom

    Szolyvai fatemplom, TájGazda

    A Szolyvai járás Kárpátalja északi részén helyezkedik el, északról a Volóci és Ökörmezői, keletről és délről az Ilosvai, nyugatról pedig a Munkácsi és Perecsenyi járással határos. Jelenlegi formájában 1953-ban

     
  • Természetes alapanyag a nád

    Gazdag élővilágáról, mindenek előtt madárvilágáról ismert a természeti védelem alatt álló 4,5 km hosszan húzódó és közel 330 hektár területű Ludasi tó.

     
  • Ebédeljünk Csúzon

    Csúz (szlovákul Dubník) felvidéki község, melynek történelme nem éppen szokványos, s nem is épp kiszámítható. Területén 1982-ben kelta temetőt és Árpád-kori sírokat tártak fel, első írásos említése

     
  • A gyermeki kreativitás fejlesztése

    A gyermeki kreativitás fejlesztése, TájGazda

    Tünde még csak tíz éves, de már a kreativitás nagymesterének is lehetne nevezni. A művészet, a színkavalkád fantáziadús harmonizálásának erényét elsősorban édesapjától örökölte,

     
  • Mogyoróban (lehetne) a jövő

    Vajdaságban egyre több a korszerű gyümölcsös, ami elsősorban a kiviteli lehetőségek, a többlettermelés és az állami szervek által nyújtott támogatási lehetőségek függvénye.

     

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére