Pantelics Angelika, mézeskalács - TájGazda

A szeretet ereje segíti őt, viszi előre. Apró, türelmes mozdulatokkal kell dolgozni, mert a mézeskalács tészta nem szereti a kapkodást. A díszítéshez nem kell más, mint a jó cukormáz,

egy nylon zacskó, biztos kéz, „némi” szépérzék, és SZERETET. De főleg az utolsóra van szükség! Mert ha a szeretet megvan, akkor biztosak lehetünk benne, hogy gyönyörűek lesznek a mézeskalácsok. -vallja Angelika. (www.mezesajandek.hu)

Pantelics Angelika kapuvári mézeskalács-készítő már közel hét éve készíti e káprázatos alkotásokat. Szabadidejében, a mindennapok körforgásából kilépve, kikapcsolódás céljából kezdte el sütni, díszíteni a mézeskalácsokat, karácsonyra, gyermekei iskolai rendezvényeire, báljaira. Egy ilyen rendezvény alkalmával, fia egyik tanára kérdezte meg őt, hogy nem készítene e köszönőajándékokat lánya esküvőjére. Onnantól pedig nem volt megállás. Egymás után keresték meg, kérték fel, hogy készítsen különböző eseményekre mézeskalács díszeket. Mézeskalács receptje hosszú kísérletezés eredményeként született meg régi kredencek fiókjaiban megbúvó poros jegyzetekből és saját tapasztalataiból. Az alapanyag mindig ugyanaz, legfeljebb az arányokat, vagy a készítés módját változtatja meg. Amit viszont soha sem az, az a szeretet, amivel készíti a mézeskalács tárgyakat.

Mézeskalács minden alkalomra adható. Különböző ünnepkörökhöz más-más ajándéktárgyakat készít Angelika. Pl. Valentin napra szívecske és szíves díszítésű ajándékok, szív formájú dobozkák, melyek apró édes meglepetéseket rejthetnek. Esküvőre köszönőajándékként, vagy éppen az ifjú párnak nászajándékként, mellyel szeretnénk hosszú, boldog éveket kívánni a házasságukhoz. Húsvétra díszített nyúl, tojás mézeskalács kosárba ültetve. Anyák napjára mézeskalács virágcsokor, névre szóló felirattal, verssel. Ballagásra, születésnapra apró figyelmes gesztusként. Keresztelőre, új családtag érkezésére mézeskalács bölcső, mellyel jókívánságainkat fejeztük ki a kis jövevénynek, szüleinek. Illetve számtalan virágos, népies motívum jeleníthető meg a tavaszi ünnepkör mézeskalácsain. Készülhetnek virágos asztali díszek, tulipános csokrok, tavaszi kosárkák.
Mégis a legnépszerűbb ajándékozás szempontjából a karácsonyi időszak. Házikó, angyalka, templom, fenyődísz, füzér, falidísz, kosár, mikulás, betlehem, gömb formák mind-mind mézeskalácsból. Más-más méretekbe, alakzatokban a szeretet jeleként.

Tavaly télen nagy megtiszteltetés érte, amikor felkérték, hogy mutasson be mézeskalácsból készült tárgyakat a hegykői Csipkeházban megrendezett csipkekiállításon. A kiállításon Szigethy Istvánné népi iparművész által készített csipkék mellett az ő csipke motívumaival díszített mézeskalácsok is megtekinthetőek voltak. Nagy sikere volt a gyerekek, az idősek és az apukák körében is. Sokan leültek köré és kipróbálták az előre megsütött formák díszítését.

Angelika hitvallása szerint: „A mézeskalácsosnak örömteremtő képessége van. A mézeskalács készítés lehet kellemes játék is. Az, hogy mások is kaphatnak ebből: jóleső érzés. Az öröm mindig és mindenütt osztódással szaporodik.” (Ahogyan a Hírös Naptár értékőrző helytörténeti újságban is olvasható.)

Szekeres Marietta

Munkái megtekinthetőek az alábbi kis filmekben is:


Csipkeház Adventi mézeskalács bemutató

 


Mézeskalács esküvői köszönőajándék

 

Pin It
contentmap_plugin

Ajánlott cikkeink

 • Páratlan nyugalom a város mellett

  Berek Parkerdő, TájGazda

  Legtöbbször észre sem vesszük, hogy körülöttünk milyen értékek vannak, helyette mindig ismeretlen, egzotikus tájakra vágyunk. Pedig igazi orvosság lehet az ember lelkének például a Berek parkerdő is,

   
 • A legjobb szomjoltó folyadék a buborékos szódavíz

  Vetró szóda

  Mióta az eszemet tudom, mindig is Géza bácsi (Vetró Géza) volt a helyi szódás. Gyerekként, ha megláttuk a barna barkast, összenéztünk és kiáltottunk: Ott jön a szódás!

   
 • Zenével hirdetni az igét

  Újvidéki kórus, TájGazda

  Vajdaságban talán nincs is olyan település, ahol ne hallottak volna a Kapisztrán Ifjúsági Kórusról. A több mint 18 éves múltra tekintő együttes megalapítója Beszédes Margit zeneszakos tanár és férje József,

   
 • Hazánk nagyvadjaként is nevezik

  Az őz, TájGazda

  A minap mentem bevásárolni. Szerencsére még időben megláttam őket és nem kellett hirtelen a fékre taposnom. Ketten voltak. Amilyen gyorsan előttem teremtek, olyan gyorsan tovább is szaladtak.

   
 • A sujtás így is ékesít

  Sújtás így is ékesít

  Az emberi kreativitás határtalan! Ezt bizonyítják folyamatosan az oldalunkon bemutatott kézművesek, amikor egy-egy technikát igényességükkel, találékonyságukkal, kitartásukkal,

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére