Pantelics Angelika, mézeskalács - TájGazda

A szeretet ereje segíti őt, viszi előre. Apró, türelmes mozdulatokkal kell dolgozni, mert a mézeskalács tészta nem szereti a kapkodást. A díszítéshez nem kell más, mint a jó cukormáz,

egy nylon zacskó, biztos kéz, „némi” szépérzék, és SZERETET. De főleg az utolsóra van szükség! Mert ha a szeretet megvan, akkor biztosak lehetünk benne, hogy gyönyörűek lesznek a mézeskalácsok. -vallja Angelika. (www.mezesajandek.hu)

Pantelics Angelika kapuvári mézeskalács-készítő már közel hét éve készíti e káprázatos alkotásokat. Szabadidejében, a mindennapok körforgásából kilépve, kikapcsolódás céljából kezdte el sütni, díszíteni a mézeskalácsokat, karácsonyra, gyermekei iskolai rendezvényeire, báljaira. Egy ilyen rendezvény alkalmával, fia egyik tanára kérdezte meg őt, hogy nem készítene e köszönőajándékokat lánya esküvőjére. Onnantól pedig nem volt megállás. Egymás után keresték meg, kérték fel, hogy készítsen különböző eseményekre mézeskalács díszeket. Mézeskalács receptje hosszú kísérletezés eredményeként született meg régi kredencek fiókjaiban megbúvó poros jegyzetekből és saját tapasztalataiból. Az alapanyag mindig ugyanaz, legfeljebb az arányokat, vagy a készítés módját változtatja meg. Amit viszont soha sem az, az a szeretet, amivel készíti a mézeskalács tárgyakat.

Mézeskalács minden alkalomra adható. Különböző ünnepkörökhöz más-más ajándéktárgyakat készít Angelika. Pl. Valentin napra szívecske és szíves díszítésű ajándékok, szív formájú dobozkák, melyek apró édes meglepetéseket rejthetnek. Esküvőre köszönőajándékként, vagy éppen az ifjú párnak nászajándékként, mellyel szeretnénk hosszú, boldog éveket kívánni a házasságukhoz. Húsvétra díszített nyúl, tojás mézeskalács kosárba ültetve. Anyák napjára mézeskalács virágcsokor, névre szóló felirattal, verssel. Ballagásra, születésnapra apró figyelmes gesztusként. Keresztelőre, új családtag érkezésére mézeskalács bölcső, mellyel jókívánságainkat fejeztük ki a kis jövevénynek, szüleinek. Illetve számtalan virágos, népies motívum jeleníthető meg a tavaszi ünnepkör mézeskalácsain. Készülhetnek virágos asztali díszek, tulipános csokrok, tavaszi kosárkák.
Mégis a legnépszerűbb ajándékozás szempontjából a karácsonyi időszak. Házikó, angyalka, templom, fenyődísz, füzér, falidísz, kosár, mikulás, betlehem, gömb formák mind-mind mézeskalácsból. Más-más méretekbe, alakzatokban a szeretet jeleként.

Tavaly télen nagy megtiszteltetés érte, amikor felkérték, hogy mutasson be mézeskalácsból készült tárgyakat a hegykői Csipkeházban megrendezett csipkekiállításon. A kiállításon Szigethy Istvánné népi iparművész által készített csipkék mellett az ő csipke motívumaival díszített mézeskalácsok is megtekinthetőek voltak. Nagy sikere volt a gyerekek, az idősek és az apukák körében is. Sokan leültek köré és kipróbálták az előre megsütött formák díszítését.

Angelika hitvallása szerint: „A mézeskalácsosnak örömteremtő képessége van. A mézeskalács készítés lehet kellemes játék is. Az, hogy mások is kaphatnak ebből: jóleső érzés. Az öröm mindig és mindenütt osztódással szaporodik.” (Ahogyan a Hírös Naptár értékőrző helytörténeti újságban is olvasható.)

Szekeres Marietta

Munkái megtekinthetőek az alábbi kis filmekben is:


Csipkeház Adventi mézeskalács bemutató

 


Mézeskalács esküvői köszönőajándék

 

Pin It
contentmap_plugin

Ajánlott cikkeink

 • Gyógynövényekkel ízesített lekvárok színkavalkádja

  Gyógynövényekkel ízesített szörpök, lekvárok színkavalkádja, TájGazda

  Aki szereti az ínyenc dolgokat, akkor annak érdemes Erika és férje, József portékáját felkeresnie. Megértem, ha standjuk előtt állva a vásárlók tanácstalanok. Melyik lekvárt, szörpöt, zselét, pástétomot válasszam?

   
 • Torma Szilvia

  A Kis-Alföld Szlovákiában található részén elterülő, gyönyörű élővilággal megáldott folyami szigetet Csallóköz néven ismerjük. Nagyobb települései közé tartozik többek közt Komárom,

   
 • Horgolt napernyők – napsütésben, esőben

  Horgolt napernyők – napsütésben, esőben, TájGazda

  "A szépben mindig van valami megdöbbentő és szokatlan, valami ünnepi és korlátlan." (Kosztolányi Dezső). Icánál ernyőből sosincs hiány, de nem ám a szokványos, hétköznapi fajtákból.

   
 • A mézes sütik szeretet hoznak a szívünkbe

  Pacsika Móni mézes sütijei, TájGazda

  Emlékszem még most is, ahogy a nagymamám a jó alaposan összegyúrt tésztát kinyújtotta a deszkán és különböző figurákat szaggatott ki. Majd a sütés után díszítette azokat. Isteni finomak voltak.

   
 • Handmade by Vidu

  Handmade by Vidu, TájGazda

  Mai írásunkban egy igencsak sokoldalú lánnyal ismerkedhetünk meg, aki a nyitrai UKF-en végzett, 2015-ben esztétika és képzőművészet szakos tanárként, jelenleg utóbbit oktatja az muzslai Papp Katalin

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére