Pantelics Angelika, mézeskalács - TájGazda

A szeretet ereje segíti őt, viszi előre. Apró, türelmes mozdulatokkal kell dolgozni, mert a mézeskalács tészta nem szereti a kapkodást. A díszítéshez nem kell más, mint a jó cukormáz,

egy nylon zacskó, biztos kéz, „némi” szépérzék, és SZERETET. De főleg az utolsóra van szükség! Mert ha a szeretet megvan, akkor biztosak lehetünk benne, hogy gyönyörűek lesznek a mézeskalácsok. -vallja Angelika. (www.mezesajandek.hu)

Pantelics Angelika kapuvári mézeskalács-készítő már közel hét éve készíti e káprázatos alkotásokat. Szabadidejében, a mindennapok körforgásából kilépve, kikapcsolódás céljából kezdte el sütni, díszíteni a mézeskalácsokat, karácsonyra, gyermekei iskolai rendezvényeire, báljaira. Egy ilyen rendezvény alkalmával, fia egyik tanára kérdezte meg őt, hogy nem készítene e köszönőajándékokat lánya esküvőjére. Onnantól pedig nem volt megállás. Egymás után keresték meg, kérték fel, hogy készítsen különböző eseményekre mézeskalács díszeket. Mézeskalács receptje hosszú kísérletezés eredményeként született meg régi kredencek fiókjaiban megbúvó poros jegyzetekből és saját tapasztalataiból. Az alapanyag mindig ugyanaz, legfeljebb az arányokat, vagy a készítés módját változtatja meg. Amit viszont soha sem az, az a szeretet, amivel készíti a mézeskalács tárgyakat.

Mézeskalács minden alkalomra adható. Különböző ünnepkörökhöz más-más ajándéktárgyakat készít Angelika. Pl. Valentin napra szívecske és szíves díszítésű ajándékok, szív formájú dobozkák, melyek apró édes meglepetéseket rejthetnek. Esküvőre köszönőajándékként, vagy éppen az ifjú párnak nászajándékként, mellyel szeretnénk hosszú, boldog éveket kívánni a házasságukhoz. Húsvétra díszített nyúl, tojás mézeskalács kosárba ültetve. Anyák napjára mézeskalács virágcsokor, névre szóló felirattal, verssel. Ballagásra, születésnapra apró figyelmes gesztusként. Keresztelőre, új családtag érkezésére mézeskalács bölcső, mellyel jókívánságainkat fejeztük ki a kis jövevénynek, szüleinek. Illetve számtalan virágos, népies motívum jeleníthető meg a tavaszi ünnepkör mézeskalácsain. Készülhetnek virágos asztali díszek, tulipános csokrok, tavaszi kosárkák.
Mégis a legnépszerűbb ajándékozás szempontjából a karácsonyi időszak. Házikó, angyalka, templom, fenyődísz, füzér, falidísz, kosár, mikulás, betlehem, gömb formák mind-mind mézeskalácsból. Más-más méretekbe, alakzatokban a szeretet jeleként.

Tavaly télen nagy megtiszteltetés érte, amikor felkérték, hogy mutasson be mézeskalácsból készült tárgyakat a hegykői Csipkeházban megrendezett csipkekiállításon. A kiállításon Szigethy Istvánné népi iparművész által készített csipkék mellett az ő csipke motívumaival díszített mézeskalácsok is megtekinthetőek voltak. Nagy sikere volt a gyerekek, az idősek és az apukák körében is. Sokan leültek köré és kipróbálták az előre megsütött formák díszítését.

Angelika hitvallása szerint: „A mézeskalácsosnak örömteremtő képessége van. A mézeskalács készítés lehet kellemes játék is. Az, hogy mások is kaphatnak ebből: jóleső érzés. Az öröm mindig és mindenütt osztódással szaporodik.” (Ahogyan a Hírös Naptár értékőrző helytörténeti újságban is olvasható.)

Szekeres Marietta

Munkái megtekinthetőek az alábbi kis filmekben is:


Csipkeház Adventi mézeskalács bemutató

 


Mézeskalács esküvői köszönőajándék

 

Pin It
contentmap_plugin

Ajánlott cikkeink

 • A szűcsmesterség csak emlék marad

  A fiatal nemzedék számára ismeretlen fogalmak özönlenek a moholi 85 éves Vastag Jánostól, aki, talán a vidék egyteln szűcsmestere, aki báránybőr kikszítéssel si foglalkozik.

   
 • Ahol özvegy Horthy Istvánné fiatalságát töltötte

  Felvidék Nyitrai kerületének Nyitrai járásában található egy falu, melynek neve sokak arcára mosolyt csal: Felsőelefánt (szlovákul Horné Lefantovce). 1976 és 2002 között

   
 • A hungarikumok közé tartozó rejtélyes kaptárkövek

  A hungarikumok közé tartozó rejtélyes kaptárkövek, TájGazda

  Vajon mi célt szolgálhattak e misztikus fülkék? Titkukat a mai napig nem tudták pontosan megfejteni. Több feltevés is felvetődött a kutatásaik során. Bartalos Gyula szerint ősi síremlékek,

   
 • Egy fogorvosi fúró második élete

  Csontfúrás fogorvosi fúróval, TájGazda

  Gondolta volna, hogy a fog fúrásához használt eszközt másra is lehet használni? Én speciel nem. De Gábor igen, ezt az eszközt használja fel hobbijához, a csontfaragáshoz.

   
 • MAJA – Majoros Jácint méhészet

  Majoros méz, TájGazda

  A harminchét éves Majoros Jácint gyermekkorától otthonosan mozog a méhek között. Már a dédapja is foglalkozott méhekkel – akkor még méhkasokban. Nagyapja Viczén István kiváló méhész és oktató volt,

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére