Pantelics Angelika, mézeskalács - TájGazda

A szeretet ereje segíti őt, viszi előre. Apró, türelmes mozdulatokkal kell dolgozni, mert a mézeskalács tészta nem szereti a kapkodást. A díszítéshez nem kell más, mint a jó cukormáz,

egy nylon zacskó, biztos kéz, „némi” szépérzék, és SZERETET. De főleg az utolsóra van szükség! Mert ha a szeretet megvan, akkor biztosak lehetünk benne, hogy gyönyörűek lesznek a mézeskalácsok. -vallja Angelika. (www.mezesajandek.hu)

Pantelics Angelika kapuvári mézeskalács-készítő már közel hét éve készíti e káprázatos alkotásokat. Szabadidejében, a mindennapok körforgásából kilépve, kikapcsolódás céljából kezdte el sütni, díszíteni a mézeskalácsokat, karácsonyra, gyermekei iskolai rendezvényeire, báljaira. Egy ilyen rendezvény alkalmával, fia egyik tanára kérdezte meg őt, hogy nem készítene e köszönőajándékokat lánya esküvőjére. Onnantól pedig nem volt megállás. Egymás után keresték meg, kérték fel, hogy készítsen különböző eseményekre mézeskalács díszeket. Mézeskalács receptje hosszú kísérletezés eredményeként született meg régi kredencek fiókjaiban megbúvó poros jegyzetekből és saját tapasztalataiból. Az alapanyag mindig ugyanaz, legfeljebb az arányokat, vagy a készítés módját változtatja meg. Amit viszont soha sem az, az a szeretet, amivel készíti a mézeskalács tárgyakat.

Mézeskalács minden alkalomra adható. Különböző ünnepkörökhöz más-más ajándéktárgyakat készít Angelika. Pl. Valentin napra szívecske és szíves díszítésű ajándékok, szív formájú dobozkák, melyek apró édes meglepetéseket rejthetnek. Esküvőre köszönőajándékként, vagy éppen az ifjú párnak nászajándékként, mellyel szeretnénk hosszú, boldog éveket kívánni a házasságukhoz. Húsvétra díszített nyúl, tojás mézeskalács kosárba ültetve. Anyák napjára mézeskalács virágcsokor, névre szóló felirattal, verssel. Ballagásra, születésnapra apró figyelmes gesztusként. Keresztelőre, új családtag érkezésére mézeskalács bölcső, mellyel jókívánságainkat fejeztük ki a kis jövevénynek, szüleinek. Illetve számtalan virágos, népies motívum jeleníthető meg a tavaszi ünnepkör mézeskalácsain. Készülhetnek virágos asztali díszek, tulipános csokrok, tavaszi kosárkák.
Mégis a legnépszerűbb ajándékozás szempontjából a karácsonyi időszak. Házikó, angyalka, templom, fenyődísz, füzér, falidísz, kosár, mikulás, betlehem, gömb formák mind-mind mézeskalácsból. Más-más méretekbe, alakzatokban a szeretet jeleként.

Tavaly télen nagy megtiszteltetés érte, amikor felkérték, hogy mutasson be mézeskalácsból készült tárgyakat a hegykői Csipkeházban megrendezett csipkekiállításon. A kiállításon Szigethy Istvánné népi iparművész által készített csipkék mellett az ő csipke motívumaival díszített mézeskalácsok is megtekinthetőek voltak. Nagy sikere volt a gyerekek, az idősek és az apukák körében is. Sokan leültek köré és kipróbálták az előre megsütött formák díszítését.

Angelika hitvallása szerint: „A mézeskalácsosnak örömteremtő képessége van. A mézeskalács készítés lehet kellemes játék is. Az, hogy mások is kaphatnak ebből: jóleső érzés. Az öröm mindig és mindenütt osztódással szaporodik.” (Ahogyan a Hírös Naptár értékőrző helytörténeti újságban is olvasható.)

Szekeres Marietta

Munkái megtekinthetőek az alábbi kis filmekben is:


Csipkeház Adventi mézeskalács bemutató

 


Mézeskalács esküvői köszönőajándék

 

Pin It
contentmap_plugin

Ajánlott cikkeink

 • Árpád-házi Szent Erzsébet plébániatemplom

  Árpád-házi Szent Erzsébet plébániatemplom, TájGazda

  Budapest VII. kerületének egyik ékessége a Rózsák terén álló római katolikus templom. Nevét Árpád-házi Szent Erzsébetről kapta, aki életét a betegek és a szegények gondozásának szentelte.

   
 • Almáskamarás - az ország kemencéje

  Almáskamarás, az ország kemencéje, TájGazda

  ... Jó kemencés sültet Almáskamaráson lehet enni a főtéren! Egy Bél-békési kistelepülésen kevés bulvár-médiaképes esemény történik. Mert az semmiképpen sem kívánkozik ezeknek a lapoknak,

   
 • Együtt csomózva

  Három évvel ezelőtt egy vásáron körbesétálva éledt fel Keresztes Izabellában a vágy, hogy olyan ékszert készítsen, amit Erdélyben még sehol nem látott.

   
 • Egy baba, amelyben a gyermek önmagát látja

  Egy baba, amelyben a gyermek önmagát látja, TájGazda

  Egy gyermek életében fontos szerepet tölt be a baba, segíti az egészséges testi, lelki és szellemi fejlődésben. A waldorf babában a gyermek önmagát látja meg. Saját, valós érzelmeit vetíti ki rá.

   
 • A Bréda Kastély

  A Bréda Kastély, TájGazda

  Európában egyedülálló 3D-s épületvetítés a lőkösházi Bréda - Kastélyban. Románia határától mindössze 4 km-re, az összefüggő Alföldi síkot egy kisebb homokdombra épült, erdővel körbevett Kastély látképe töri meg.

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére