Hu En
Jelentkezzen virtuális piacunkra!
Segíteni szeretnénk, mert minden Magyar munkahely számít! A termékeikre büszke termelők és kereskedők most nagyobb bajban vannak mint eddig...
Bővebben

Machlik Pálinkafőzde, TájGazda

A Mezőberény határában lévő, körülbelül kétezer darab 1200 négyzetméteres gyümölcsös kertrendszer neve Laposi kertek. Itt kezdte el megépíteni pálinkafőzdéjét Machlik András,

négy esztendővel ezelőtt 2012-ben. Amikor a kerttelep közepén lévő ingatlanon hozzákezdtek az építkezéshez, folyamatosan kiváló lelki muníciót adott nekik a látvány, különösen, amikor a tetőszerkezetet építették. Szerettek a magasban dolgozni, mert amerre néztek, mindenütt pálinka alapanyagot láttak. Mire elkészül a tető, addigra fejben több ezer liter pálinkát lefőztek a szemük előtt érő gyümölcsökből: almából, birsalmából, barackból, cseresznyéből, szőlőből, meggyből, szilvából, dióból. Miután felkerült a tető is az épületre, és zúzott kővel sármentesítették az udvart is, a következő lépés a pálinkafőző berendezés beépítése és beüzemelése volt. Tökéletes, kipróbált berendezést vásároltak, egy Szeged melletti pálinkafőzde eszközeit telepítették ide. Hagyományos kisüsti technológiát alkalmaznak, kétszeres lepárlással készítik a pálinkát. Szolgáltatásaik között csupa olyan ajánlat szerepel, amellyel garantálják, hogy személyre szabottan főzik ki a pálinkát. Úgy oldják meg, hogy mindenkinek a saját cefréjéből főznek. A kertekben összegyűjtött cefrékért elmennek és beszállítják a telepre. A hordót is ők biztosítják ügyfeleiknek, és kizárólag minőségi alapanyagból dolgoznak. Ami nem megfelelő, azt nem főzik ki. Akkor sem, ha a tulajdonos váltig bizonygatja, hogy neki megfelel, amit abból kifőznek. A kezdetek kezdetén nem csak a szolgáltatásaikat, az árpolitikájukat is úgy alakították, hogy a környékbelieknek hozzájuk és ne távoli főzdékbe járjanak pálinkát főzetni. Hosszú távra terveztek, szemük előtt egy szépen térburkolt udvar lebegett, amely szervesen kapcsolódik a bejárat előtti fedett teraszhoz, amely nem cefrés hordókkal lesz tele, mint az elején, hanem kényelmesen be lesz rendezve, asztallal, padokkal, virágokkal. A hordók tárolására külön fedett szín szolgál majd. A tüzelésre használt fa sem fólia alatt lesz véglegesen tárolva, de eleinte mindent egyszerre kellett csinálniuk.
Minden kezdett nehéz, az övéké sem volt könnyű. Nem csak a főzde építését, a pálinkafőzést is folyamatosan tanulták meg. Machlik András nagyon sok szakkönyvet olvasott el, kiváló szakemberek mellett gyakorolt és leste el a főzés tudományát. Szerinte a tudás mellett a tisztesség a legfontosabb tulajdonsága egy pálinkafőzőnek. A környékbeli kerttulajdonosok bizalmat szavaztak a vállalkozásnak, ezt bizonyítja, hogy az udvar folyamatosan tele van cefrés hordókkal, a naptár pedig gyakorlatilag a nyitás pillanatától kezdve tele van, hónapokra előre le van kötve a főzde kapacitása.
Egyébként egész évben nyitva vannak, a faeper, málna, földieper érésétől kezdődően a szilva, körte őszvégi beérésig, hiszen akkor lesz a legjobb a pálinka, ha a főzés az éréshez közeli időpontban történik meg.
Machlik András nem csak a főzetők által behozott pálinkákból dolgozik, ha van egy pillanatnyi főzési szünet a megrendelések között, azonnal kísérletezik, figyeli a folyamatokat, saját bőrén szerzi a tapasztalatokat. Kuncsaftjai az első pillanattól kezdve bíztak benne, és számuk folyamatosan növekedett a nyitás pillanatától kezdődően. Legelső ügyfeleik, akik bizalmukkal tisztelték meg őket, a kész pálinka ismeretében a következőképpen ajánlották a főzdét ismerőseiknek, szomszédjaiknak: az itt főzött pálinkában minden benne van, aminek benne kell lennie, és nincs benne semmi olyan, ami nem odavaló.  
Az Almáskerti Pálinkaműhelyben tisztelik a gyümölcsöt és a pálinkát és természetesen a főzetőt is. Akik biztosan tudják, ha a kertjeikben termő vörös szilvából főzetik pálinkájukat, akkor ők bizony hungarikumot isznak. Ugyanis az eredetvédelem alatt álló békési szilvapálinka bejegyzett területei közé tartozik a mezőberényi Laposi kertek is. Tehát, ha a lefőzendő szilvapálinka legalább 50%-a vörös szilvából fő – a többi mondjuk besztercei, vagy ahogyan berényiesen mondják besztencei -, kisüsti technológia szerint, akkor az a nedű jogosult a hungarikum névre. Nem volt ez rossz lehetőség egy olyan kezdő pálinkafőzdének, mint az Almáskerti Pálinkaműhely volt három évvel ezelőtt.

Szekeres Marietta

Pin It
contentmap_plugin