Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

Újkígyósi földtégla, TájGazda

Abban élhetsz, amin jársz! Földtégla a jövő építőanyaga. Vezérhangya! Különös kifejezés. A köznyelv általában pejoratív értelemben használja, miszerint, akinél elindul a vezérhangya bolondos, különös figura,

annak zömében „hülyeségek” járnak a fejében. Olyan dolgok körül forognak a gondolatai, amelyekre a normális emberek csak legyintenek… nem érdekli őket. Ez az egyik lényeg! De ha valaki másképpen gondolkozik, és ezek a gondolatok rögeszméjévé, szebb szóval hitévé válnak, arra is simán rásütik, elindult nála a vezérhangya… A hit, tehát a másik lényeg!
Újkígyóson él Szlyúka László, akinek pontosan úgy alakult az élete, ahogyan kellett. Iskoláinak elvégzése után elhelyezkedett a békéscsabai hűtőházban, élte a fiatalemberek normális életét. Saját házának építését élethelyzetének megváltozása tette szükségessé, ugyanis kezdett megalakulni a Szlyúka család, miután 1992-ben megnősült. Saját ház építése, ez volt a feladat, ami másképpen gondolkodóvá tette… Világ életében a természetes dolgok elkötelezett híve volt, ezért fejébe vette, hogy a saját házát vályogból építi fel. A bank nem így gondolkodott, vályogház építésére nem adott hitelt, így ő hagyományos téglából épült házban lakik. Máig bánja… De a vályogkészítés gondolata csak nem hagyta nyugodni. Ráadásul fejébe vette, hogy ő nem lesz sáros vályogtégla készítése közben. Gépész lévén egy földet préselő szerkezet jutott az eszébe, melynek első, kézi préseléssel működő présgépet, munkahelyén a békéscsabai hűtőházban el is készítette. Szalma helyett perlitet, pelyvát, illetve tört szalmát adott a préselt földhöz. Kísérletezéséhez hamarosan igazi szaktekintélyt kapott, Molnár Viktor, a Győri Széchényi István Főiskola anyagtan tanszékének munkatársa személyében. Újkígyósi szomszédja költözött Győrbe, ott lettek szomszédok a tanár úrral, aki egészséges építési rendszerekkel foglalkozott. A szó meg kihozta, hogy egy újkígyósi ember földből présel téglákat. Megismerkedésük után már a tanár úr receptjei szerint állította össze a préselni való keverékeket, ő pedig a laboratóriumában folyamatosan vizsgálta a késztermékeket. Míg az alapanyagot Győrben vizsgálták, addig Újkígyóson elkészült az első sorozatgyártó berendezés is. A három sablont tartalmazó, körmozgásos eszköz már hidraulikus préssel készült. Amíg a prés nyomja az egyik földes sablont, addig megtöltik az üres sablont és elveszik a készterméket. Egy nap alatt a helyszínen 1200-2200 darab téglát lehet legyártani. A földet arról az ingatlanról kell kitermelni, ahol a ház megépül. Az optimális keverési arány: agyag és homok 30-30%, iszap, homokliszt 20-20%, 1 köbméter földhöz 30 kg szalma. Az anyagnak földnedvesnek kell lennie. A téglákat úgy kell elhelyezni a leendő épület körül, hogy könnyen hozzáférhető, beépíthető legyen. Körülbelül két hét a szárítási idő, és ügyelni kell arra is, hogy se eső, se erős napsugárzás ne érje a szikkadó téglákat. Fólia alatt kell tárolni a szikkadás ideje alatt.
A gyártógépet a bérbeadók leszállítják a helyszínre, ahol be is tanítják a kezelésére az építkezőket, de, ha igénylik felügyeletet is biztosítanak a gyártáshoz. Az ötlettől a megvalósulásig eltelt több mint húsz esztendő alatt a gyártástechnológia tökéletesedett, az építési technológia letisztult, és a megrendelések is egyre szélesebb körből érkeznek a gyártóhoz. Eddig jóval több, mint száz épület készült ezzel a rendszerrel, például a galgahévízi ökofalu minden épülete is. A téglák megfelelnek német DIN 18951-18957 szabvány előírásainak. Magyar szabvány nem létezik. Belőlük külön tartószerkezet nélkül 3 szintes ház építhető. Egy tégla mérete 30x15x10 cm, melyekből hatvanas és negyvenötös falak készíthetők. Családi háznak, lakás funkcióra a hatvanas falvastagságot ajánlják. Csodálatos klímát teremt az épületen belül, és rendkívül takarékossá teszi az épület fűtését.
Szlyúka László tulajdonképpen feltaláló, a földtégla sorozatgyártó gép kitalálója. Ami vályogtéglát gyárt, de a kész fal tulajdonságai legjobban a vert falhoz hasonlítanak. Töretlenül hisz találmányában, biztos benne, hogy egyszer tömegessé válik majd a vályogtéglás építkezés. Erősítik ebben a hitében azok, akik földtégla házakban laknak, és akik nem győznek hálálkodni neki azért, hogy megteremtette a korszerű vályogház megépítésének a lehetőségét. Szerencséjük volt, mert Szlyúka Lászlót vezérhangyája nem engedte eltéríteni semerre sem, végigment azon az úton, amelyen hittel járhatott. Nem véletlenül olvasható honlapjukon a következő idézet: „Nincs legrövidebb út! A felfedezések úgy születnek, hogy valaki nem tartja be a szabályokat!” (Grafitty)

Web: www.foldteglabt.hu

Pin It
contentmap_plugin

Hírlevél feliratkozás, TájGazda

Ajánlott cikkeink

 • Közösségépítés a hagyományőrzésben – és fordítva

  Közöségépítés a hagyományőrzésben – és fordítva, TájGazda

  Kárpátalján a Bereg-vidék egyik magyarlakta településén, Bótrágyon különleges módját találták meg a helyi hölgyek a közösségépítésnek és hagyományőrzésnek: kézimunkakört alapítottak,

   
 • Arany és ezüst féldrágakövek társaságában

  Szabó Gyöngyvér ékszer, Gyergyó, TájGazda

  Egyszer egy 15 éves kislánytól, amikor aranyfülbevalót csináltattak neki, anyukája megkérdezte, hogy volna-e kedve kitanulni ezt a mesterséget. A vonzó ajánlatra nehéz lett volna nemet mondani, érdeklődni kezdtek,

   
 • Légies kosárkák

  Miklós Judit a csodás Csallóköz szívében, Légen lakik, Felvidéken. Hivatását tekintve egészségügyi nővér. Emellett már hetedik éve pedignádból fon kosarakat, tálcákat vagy, amit épp kigondol.

   
 • Tündérségek a hétköznapok szürkesége ellen

  „Az alkotás számomra olyan, mint a levegő: nem tudok nélküle élni. Az, hogy ezáltal kifejezhetem önmagam, s ezt megoszthatom másokkal is, megajándékozva őket

   
 • A csíksomlyói búcsú 450 éves

  Az évfordulóra egy művészalbumot jelentetnek meg, melynek megszületéséhez március 20-ig bárki hozzájárulhat. Az első csíksomlyói búcsút 1567-ben István pap indította el Gyergyóalfaluból.

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére