Patchwork, TájGazda

Munkáikat ideiglenesen a helyi kiállító teremben lehetett megtekinteni. A falon és a vitrinben mintás, színes textildarabokból összeállított termékek színkavalkádja fogadta az érdeklődőket.

Táskák, neszeszerek, terítők, ágytakarók, párnák, díszdobozok, tűpárnák eltérő színekben és mintákkal, különböző technikákkal megalkotva.

A Százszorszép Foltvarró Kör tagjait nagybánhegyesi és mezőkovácsházi asszonyok, hölgyek, lányok alkotják. Már tíz éve, kéthetente találkoznak, tapasztalatokat cserélnek, osztanak meg egymással. A szakkörökön megbeszéléseket tartanak, segítséget adnak, tanítanak és tanulnak is egymástól. Mindenki részt vesz a varrásban, és bárkit szívesen látnak és tanítanak. A tagok többsége autodidakta módon sajátította el a különböző varrási módokat. Sokszor járnak el tanfolyamokra, kiállításokra, táborokba, ahol rengeteg új varrási módszerekkel, ötletekkel találkoznak.

A kiállításon a Foltvarró Kör néhány lelkes, barátságos tagja is jelen volt. A helyi asszonyok, hölgyek kíváncsian figyelték mozdulataikat. Sokak örömére meg is mutattak egy-egy fortélyt, és segítettek is elkészíteni néhány egyszerű darabot. Molnár Lászlóné, Marika néni a szabadkezes gépi hímzés alapjaiba vezette be a fürkésző tekinteteket. Varrógépe tűjének segítségével káprázatos hímzési mintákat varrt az anyagba. Tóth Ferencné, Edit egy egyszerű varrási technikával, a félceléssel csodálatos tűpárnákat készített és a gyerekek nagy kedvencét, az epret. Priberszki Istvánné, Marika néni díszdobozokat alkotott meg kartonpapír, ragasztó és ruhaanyag segítségével. Mindhármuk mozdulatain látszik, hogy szívüket-lelküket beleteszik minden egyes általuk elkészített darabba. Nem titkolnak el egyetlen lépést sem, amit csak lehet szeretnének átadni az eddig megszerzett tudásukból.

Munkájukhoz szükséges mintás, színes anyagokat vásárokon, textilboltokban, interneten, kiállításokra meghívott kereskedőktől szerzik be. Az anyagok megvásárlása után gondos tervezés következik. Az alkotások többségét papíron meg kell tervezni, ki kell számolni, hogy mely minta melyik része hova is fog esni a kész művön. Van olyan darab, amely pár óra alatt elkészül és van olyan, melyhez napok, hetek szükségesek.

Fantáziájuk határtalan, ami felkelti érdeklődésüket, azt elkészítik sablonok és saját tervek alapján. Bármilyen varrási, hímzési technika használható, sokszor a különböző anyagtípusok kombinációja teszi látványossá a termékeiket. Néhány varrási technika, ami a tarsolyukban megtalálható: szabadkezes gépi- és kézi hímzés, félcelés, flikk-flakk varrás, ablakos képi minta módszer, cikk-cakk varrás, „varrd és tűzd”technika, körkéses gyorstechnika.

A tagok aktívan részt vesznek településeik életében, játszóházakat tartanak, alkalmi rendezvényeken vannak jelen. Más községek felkéréseinek is szívesen tesznek eleget. Örömmel vonják be az érdeklődőket a varrás rejtelmeibe. Hiszen a varrásból fantasztikus dolgok születhetnek. Amíg a kiállításon résztvevők varrnak, félcelnek, vágnak, ragasztanak, addig Edit megmutatja táskája tartalmát. Tele van saját maga által készített ötletesebbnél-ötletesebb tárgyakkal: pl. szemüveget mintázó tok, ing alakú zsebkendőtartó, bugyi formájú tartó, egyedi pénztárca, névjegytartó. E frappáns dolgok megtekintése után bárki kedvet kap a varrásra.

A kiállításon, a képeken a három hölgy munkái mellett látható még Bogár Istvánné és Vidovenyecz Jánosné által készült alkotások is.
Bemutató korábbi munkáikról:

Pin It

Ajánlott cikkeink

 • Tóth Adriana

  Tóth Adriana, TájGazda

  Tóth Adriana a felvidéki Kéménden él, Párkánytól nem messze. Jelenleg varrónőként dolgozik, viszont emellett szívesen köti le magát bármivel, ami megmozgatja a fantáziáját, ami egy kis kreativitást igényel.

   
 • Mesék nélkül szegényebbek lennénk

  Mesevirágom, TájGazda

  Valljuk be őszintén, a mesékre mindenkinek szüksége van, legyen az gyermek vagy felnőtt. Belőlük merítünk ihletet, általuk képesek lehetünk továbblépni, olykor álmaink megvalósításában is nagy szereppel bírnak.

   
 • Torma Szilvia

  A Kis-Alföld Szlovákiában található részén elterülő, gyönyörű élővilággal megáldott folyami szigetet Csallóköz néven ismerjük. Nagyobb települései közé tartozik többek közt Komárom,

   
 • A zsinór és a horgolás párosítása

  A zsinór és a horgolás párosítása, TájGazda

  Végy egy üres üveget, néhány méter madzagot, mintás szalvétát majd ad oda Tímeának. A végeredmény káprázatos. Rá se fogsz ismerni az üres üvegedre.

   
 • Rekordeső a jubileumi fesztiválon

  Csabai Kolbászfesztivál: rekordeső a jubileumi fesztiválon, TájGazda

  Békéscsabán 2016-ban 31-én egyszerre múltak el a 20. Csabai Kolbászfesztivál és az október. Az október, mint szinte minden évben, most is kegyes volt a fesztiválhoz.

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére