Székelykapu - Warum Péter, TájGazda

Készített bölcsőt és kopjafát is Waum Péter, aki beleszületett a mesterségbe. Van egy saját ötlete, ami egyedi: ez az íjtartó. Mivel gyakran íjászkodik, kitalált egy falra akasztható tartót az íjainak.

Ez megtetszett a barátainak és azóta mások is megkeresték, hogy számukra és készítsen hasonlót. Az íjtartó az íjászok kedvenc tartozéka lett, amit gyakran szeretteiktől kapnak ajándékba. Péter (https://www.facebook.com/peter.waum) minden munkáját egyaránt szereti, egyik kedvence az „Újszülött bemutatása a Napnak” című alkotása, a soltvadkerti Szent Korona Cukrászdában két méteres pultra készített fafaragást, egyik kedvenc faragott kapuja Karancskeszin áll, de nagy megtiszteltetésként élte meg, hogy székelykaput faraghatott Székelyderzs Polgármesteri Hivatalának a bejáratához.
A dombormű faragás alapjait, az évtizedek óta szobrászkodó édesapjától sajátította el Waum Péter. Nála és vele együtt dolgozott, amíg elég erősnek érezte magát ahhoz, hogy saját útjára lépjen. Mivel a faragás nem csendes munka, székelyudvarhelyi otthonától nem messze alakította ki saját műhelyét. A népi fafaragást, a székelykapu faragást, és annak szabályait a nyikómalomfalvi id. Jakab Gyulától tanulta. A népi motívumoknak jelentésük van, ezek ismeretében kombinálja Péter a különböző tulipán-, forgó- és Élet virág motívumokat a különböző más ornamentikai elemekkel. A dombormű faragásnál viszont sokkal nagyobb a szabadsága, a népi témák mellett a történelmi mozzanatokat jeleníti meg legszívesebben.
A világ minden részén vannak munkái.  Eddig tíz székelykaput faragott, jelenleg is van megrendelése és több székelykapu vázlatot is előkészített, amiket szeretne megvalósítani. Elmondása szerint a fafaragás iránti érdeklődés a kilencvenes években volt a legnagyobb, most kisebb az igény rá. Viszont a fa mindenhol az életet jelképezi, és Waum Péter legszívesebben a Székelyföldön megtalálható legnemesebb fába, tölgyfába faragja ősökhöz méltó, jövőbe kiáltó üzeneteit.

Pin It
contentmap_plugin

Ajánlott cikkeink

 • Lady Blue

  Lady Blue, TájGazda

  Ma Madleňák Andreát, a pozsonyi Színművészeti akadémia díszlettervezői szakának friss, észak-komáromi származású abszolvensét ismerhetjük meg közelebbről.

   
 • A hagyomány a kézimunkával is éltethető

  A hagyomány a kézimunkával is éltethető, TájGazda

  A Vajadságban, ahol mintegy 300 ezer magyar ajkú ember él, és közülük sokan arra törekednek, hogy az ősök hagyatékát megőrizzék és átörökítsék a jövő nemzedéknek, szívvel -lélekkel teszik a néprajzkutatás,

   
 • Fára festett Homoród-menti minták

  Bencze Ilona vallástanárként dolgozik, mellette húsz éve festi már a bútorokat Székelyudvarhelyen. Kézműves családba született, ahol gyapjúval foglalkoztak. Ilona „véletlenül” kezdett el festeni.

   
 • Rézrontó csodás alkotásai

  Rézrontó, TájGazda

  A magyar kultúra és az ősmagyarok motívumainak terjesztője Tölgyesi Béla rézműves (https://www.facebook.com/rez.ronto). Elkészítette már nagyon sok honfoglalás-kori lelet hasonmását, tarsolyt,

   
 • Múltat feltáró tábor

  Múltat feltáró tábor, TájGazda

  Gyergyószentmiklós közelében már XIII. alkalommal szervezték meg az EMI tábort. Az Erdélyi Magyar Ifjak szövetsége által szervezett táborban idén is a múlt ismertetését tartották a legfontosabbnak a szervezők.

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére