Székelykapu - Warum Péter, TájGazda

Készített bölcsőt és kopjafát is Waum Péter, aki beleszületett a mesterségbe. Van egy saját ötlete, ami egyedi: ez az íjtartó. Mivel gyakran íjászkodik, kitalált egy falra akasztható tartót az íjainak.

Ez megtetszett a barátainak és azóta mások is megkeresték, hogy számukra és készítsen hasonlót. Az íjtartó az íjászok kedvenc tartozéka lett, amit gyakran szeretteiktől kapnak ajándékba. Péter (https://www.facebook.com/peter.waum) minden munkáját egyaránt szereti, egyik kedvence az „Újszülött bemutatása a Napnak” című alkotása, a soltvadkerti Szent Korona Cukrászdában két méteres pultra készített fafaragást, egyik kedvenc faragott kapuja Karancskeszin áll, de nagy megtiszteltetésként élte meg, hogy székelykaput faraghatott Székelyderzs Polgármesteri Hivatalának a bejáratához.
A dombormű faragás alapjait, az évtizedek óta szobrászkodó édesapjától sajátította el Waum Péter. Nála és vele együtt dolgozott, amíg elég erősnek érezte magát ahhoz, hogy saját útjára lépjen. Mivel a faragás nem csendes munka, székelyudvarhelyi otthonától nem messze alakította ki saját műhelyét. A népi fafaragást, a székelykapu faragást, és annak szabályait a nyikómalomfalvi id. Jakab Gyulától tanulta. A népi motívumoknak jelentésük van, ezek ismeretében kombinálja Péter a különböző tulipán-, forgó- és Élet virág motívumokat a különböző más ornamentikai elemekkel. A dombormű faragásnál viszont sokkal nagyobb a szabadsága, a népi témák mellett a történelmi mozzanatokat jeleníti meg legszívesebben.
A világ minden részén vannak munkái.  Eddig tíz székelykaput faragott, jelenleg is van megrendelése és több székelykapu vázlatot is előkészített, amiket szeretne megvalósítani. Elmondása szerint a fafaragás iránti érdeklődés a kilencvenes években volt a legnagyobb, most kisebb az igény rá. Viszont a fa mindenhol az életet jelképezi, és Waum Péter legszívesebben a Székelyföldön megtalálható legnemesebb fába, tölgyfába faragja ősökhöz méltó, jövőbe kiáltó üzeneteit.

Pin It
contentmap_plugin

Ajánlott cikkeink

 • 2017-ben az év rovara a nagy szarvasbogár

  2017-ben az év rovara a nagy szarvasbogár , TájGazda

  Az idei évben az év rovara címet a nagy szarvasbogár (Lucanus cervus) nyerte el. E nemes állat szimbólumát a történelem során festők, ötvöskészítő mesterek is felhasználták munkáik során.

   
 • Képtár a György-kastélyban

  Képtár a György-kastélyban, TájGazda

  „Minden művész saját lelkébe mártja ecsetét, és saját szívét viszi a vászonra.” Henry Ward Beecher gondolatai igazak leginkább a Tiszapéterfalva központjában elhelyezkedő képtár alkotásaira.

   
 • CsiGa kézműves gyertyák

  A nagyobb tömegeket megmozgató, magyar vonatkozású kárpátaljai rendezvényeken, fesztiválokon, termékbemutatókon egyre több kézművessel, termelővel találkozhatunk.

   
 • A kosárfonás életforma

  Gór Endre kosárfonó, TájGazda

  Vajdaságban kihaló-félben vannak az ősi mesterségek, mint például a kádár, a kovács, a szűcs vagy kosárfonás. Péterrévén, a Tisza jobb oldalán fekvő falucskában a folyó mindig is kenyeret adott halászoknak,

   
 • A művészetben élni és alkotni

  Még csak 23 éves fiatalember, állatorvosi egyetemre jár, de a természet iránti szeretete és tisztelete felülmúl minden érzést. Ebből a szeretetből fakad a természetes alapanyagok tapintásának szeretete is,

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére