Székelykapu - Warum Péter, TájGazda

Készített bölcsőt és kopjafát is Waum Péter, aki beleszületett a mesterségbe. Van egy saját ötlete, ami egyedi: ez az íjtartó. Mivel gyakran íjászkodik, kitalált egy falra akasztható tartót az íjainak.

Ez megtetszett a barátainak és azóta mások is megkeresték, hogy számukra és készítsen hasonlót. Az íjtartó az íjászok kedvenc tartozéka lett, amit gyakran szeretteiktől kapnak ajándékba. Péter (https://www.facebook.com/peter.waum) minden munkáját egyaránt szereti, egyik kedvence az „Újszülött bemutatása a Napnak” című alkotása, a soltvadkerti Szent Korona Cukrászdában két méteres pultra készített fafaragást, egyik kedvenc faragott kapuja Karancskeszin áll, de nagy megtiszteltetésként élte meg, hogy székelykaput faraghatott Székelyderzs Polgármesteri Hivatalának a bejáratához.
A dombormű faragás alapjait, az évtizedek óta szobrászkodó édesapjától sajátította el Waum Péter. Nála és vele együtt dolgozott, amíg elég erősnek érezte magát ahhoz, hogy saját útjára lépjen. Mivel a faragás nem csendes munka, székelyudvarhelyi otthonától nem messze alakította ki saját műhelyét. A népi fafaragást, a székelykapu faragást, és annak szabályait a nyikómalomfalvi id. Jakab Gyulától tanulta. A népi motívumoknak jelentésük van, ezek ismeretében kombinálja Péter a különböző tulipán-, forgó- és Élet virág motívumokat a különböző más ornamentikai elemekkel. A dombormű faragásnál viszont sokkal nagyobb a szabadsága, a népi témák mellett a történelmi mozzanatokat jeleníti meg legszívesebben.
A világ minden részén vannak munkái.  Eddig tíz székelykaput faragott, jelenleg is van megrendelése és több székelykapu vázlatot is előkészített, amiket szeretne megvalósítani. Elmondása szerint a fafaragás iránti érdeklődés a kilencvenes években volt a legnagyobb, most kisebb az igény rá. Viszont a fa mindenhol az életet jelképezi, és Waum Péter legszívesebben a Székelyföldön megtalálható legnemesebb fába, tölgyfába faragja ősökhöz méltó, jövőbe kiáltó üzeneteit.

Pin It
contentmap_plugin

Ajánlott cikkeink

 • Meghívók, képeslapok Nagyberegről

  Somi Kata, TájGazda

  Ha visszagondolunk eddigi életünkre és előretekintünk a jövőbe, legalább tucatnyi olyan jeles napot számolhatunk össze, amit nagy társasággal, vendégsereggel töltünk el. Ahhoz pedig, hogy a szervezéstől

   
 • Aki beleszületett az ékszerkészítésbe

  Magyarosi Katalin gyöngykészítő, TájGazda

  Már több gyöngyékszer készítőt is bemutattunk ezen az oldalon, s mégis minden termék egészen más. Egyrészt az alkotók is különbözőek, más hagyományokkal és más ízlésvilággal,

   
 • A traktordübörgés ünnepe

  A traktordübörgés ünnepe, TájGazda

  A nyári határi munkák közepette a gazdatársadalom mindig talál magának egy-két napot, amikor ünnepelhet, kikapcsolódhat és újult erővel folytathatja az élelmiszer termelés, nem kis kockázattal járó feladatát.

   
 • A nyékvárkonyi katolikus templom

  Nyékvárkony, Katolikus templom

  Nyékvárkony gyönyörű helyen terül el Felvidéken, nem messze a bősi vízi-erőműtől. Környékén megannyi termálvízforrás, látnivaló található – csupán keresni kell.

   
 • A települést soha se hívhassák Nadánynak!

  A Körösladányi Helytörténeti Gyűjtemények Háza

  A báró kijárta, ezt a települést soha se hívhassák Nadánynak... Körösladányban a gyerekek úgy kerülnek ki a Tüköry Lajos Általános Iskolából, hogy pontosan tudják, hol éltek, hol élnek.

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére