Székelykapu - Warum Péter, TájGazda

Készített bölcsőt és kopjafát is Waum Péter, aki beleszületett a mesterségbe. Van egy saját ötlete, ami egyedi: ez az íjtartó. Mivel gyakran íjászkodik, kitalált egy falra akasztható tartót az íjainak.

Ez megtetszett a barátainak és azóta mások is megkeresték, hogy számukra és készítsen hasonlót. Az íjtartó az íjászok kedvenc tartozéka lett, amit gyakran szeretteiktől kapnak ajándékba. Péter (https://www.facebook.com/peter.waum) minden munkáját egyaránt szereti, egyik kedvence az „Újszülött bemutatása a Napnak” című alkotása, a soltvadkerti Szent Korona Cukrászdában két méteres pultra készített fafaragást, egyik kedvenc faragott kapuja Karancskeszin áll, de nagy megtiszteltetésként élte meg, hogy székelykaput faraghatott Székelyderzs Polgármesteri Hivatalának a bejáratához.
A dombormű faragás alapjait, az évtizedek óta szobrászkodó édesapjától sajátította el Waum Péter. Nála és vele együtt dolgozott, amíg elég erősnek érezte magát ahhoz, hogy saját útjára lépjen. Mivel a faragás nem csendes munka, székelyudvarhelyi otthonától nem messze alakította ki saját műhelyét. A népi fafaragást, a székelykapu faragást, és annak szabályait a nyikómalomfalvi id. Jakab Gyulától tanulta. A népi motívumoknak jelentésük van, ezek ismeretében kombinálja Péter a különböző tulipán-, forgó- és Élet virág motívumokat a különböző más ornamentikai elemekkel. A dombormű faragásnál viszont sokkal nagyobb a szabadsága, a népi témák mellett a történelmi mozzanatokat jeleníti meg legszívesebben.
A világ minden részén vannak munkái.  Eddig tíz székelykaput faragott, jelenleg is van megrendelése és több székelykapu vázlatot is előkészített, amiket szeretne megvalósítani. Elmondása szerint a fafaragás iránti érdeklődés a kilencvenes években volt a legnagyobb, most kisebb az igény rá. Viszont a fa mindenhol az életet jelképezi, és Waum Péter legszívesebben a Székelyföldön megtalálható legnemesebb fába, tölgyfába faragja ősökhöz méltó, jövőbe kiáltó üzeneteit.

Pin It
contentmap_plugin

Ajánlott cikkeink

 • Porcelánból formált növények

  Porcelánból formált növények, TájGazda

  Néztem az interneten a képeket és percekig tanakodtam magamban. Élő-nem élő, élő-nem élő. Majd elolvastam a hozzászólásokat és csak akkor tudatosult bennem, hogy ezek a virágok nem igaziak.

   
 • Az édességek királya

  Mamóca grillázsa, TájGazda

  Már Mátyás király asztalát is ékesítette a „szerencsehozóként” is ismert grillázs. A hagyomány szerint a vőlegény tortája volt és ahány darabra törte, annyi boldog évet maradt együtt a fiatal pár.

   
 • Mákolaj a táplálkozásban

  Mákolaj a táplálkozásban, TájGazda

  A tv-műsorok reklámjaiban egyre több szó esik az étrendkiegészítők, a vitaminpótlók fogyasztásáról , hiszen egészségünk megőrzése érdekében fontos a kiengyensúlyozott vitamin- és ásványi anyag bevitel.

   
 • A gyógyvíz, a vízesések, és a tájképfestészet

  Rónafüred, TájGazda

  Kárpátalja perecsenyi járásában található Rónafüred /Lumsori/ községben egyszerre ó kiváló pihenési, gyógyulási és művészetkedvelői lehetőség kínálkozik.

   
 • Vajdasági lovastúra

  Egy hét, háromszáz kilométer Vajdaság déli végén - mindez lóháton. Az adai Nyergelj, fordulj Lovasegyesület szervezésében minden év augusztusában nyeregbe ült 12 tapasztalt vajdasági lovas,

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére