Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

Heit torma, TájGazda

Finom sülthez ízletes torma és zamatos bor dukál. Ha torma, akkor Létavértes, ha bakator, akkor Bihardiószeg. Torma és bakator együtt, akkor Heit Családi Kisbirtok. http://heit.hu/ 

A Heit család hét éve foglalkozik a hungarikumként elismert tormatermesztéssel és feldolgozással. Kezdetben csak termesztették, de a rossz gazdasági helyzet miatt úgy döntöttek, hogy elkezdik feldolgozni a tormát és saját maguk viszik piacra az ebből készült terméküket. Így a saját kertjükben a leghagyományosabb módon megtermelt tormát, kisüzemileg maguk dolgozzák fel. Nincs gyomirtózás, a lehető legkevesebb mesterséges tápanyagot, valamint permetezést alkalmazzák a termeléskor. Az ősztől késő tavaszig történő betakarítást követően a tormát feldolgozzák, palackozzák. Az üvegbe zárt reszelt tormájuk nem tartalmaz tartósítószert vagy egyéb mesterséges adalékanyagot.
A torma fűszernövény közismert jótékony hatásairól. Kezdetben a népi gyógyászatban használták, a magas Na, Ca, Mg és C-vitamintartalma, valamint egészségjavító és preventív hatásai miatt. Gyomorpanaszok, emésztés esetén kiváló hatású, étvágyfokozó növény. Egyre többen vallják, hogy baktérium- és vírusölő hatással is rendelkezik. E jótékony hatásokkal bíró tormát termeszti a Heit család is.

A Heit család reszelt tormájuk kétféle változatban készül, hagyományos módon és a mai kor igényeihez igazodva hozzáadott cukor nélkül, minden ízkombinációban. A sokak által közismert natúr ecetes tormájuk karakteres, csípős ízvilága révén főtt, sült ételek, sonka, hurka, kolbász mellé kitűnő választás. A családbarát almás tormánál lágyabb ízeket érezhetünk kóstoláskor, így gyerekek, várandós kismamák is bátran fogyaszthatják. Céklás tormájuk igazi vitaminbomba, fele-fele arányban tartalmaz céklát és tormát. Mézzel készített változatuk a szó legnemesebb értelmében orvosság; megfázás, torokfájás esetén is alkalmazható. Reszelt torma fokhagymás formában az immunerősítők királya, hiszen a fokhagyma és a torma egymás jótékony hatásait felerősítik. Mustármaggal készült változata a mustármagban található plusz tápanyagok révén fokozott jótékony hatással van a szervezetbe bevitt nyomelemekre. Végül a reszelt torma chilivel, a hozzáadott chili paprika révén extra csípősségű, ezáltal kedvező hatású a keringési rendszerre.

Néhány éve Lórándék gondoltak egy merészet és belevágtak a szőlőtermesztésbe és a borkészítésbe egy közel négy hektáros területen. Hiszen egy jó étel mellett nemcsak a tormának van helye, hanem a bornak is. Az érmelléki vidék az 1800-as években híres volt a tüdőszínű, kerek szemű bakatorjáról és az ebből készült boráról. Zichy IX. Ferenc véleménye szerint is kiváló bort lehetett belőle gyártani. Világkiállításokon is nagy sikereket ért el, és még a kínai császár is rendelt belőle 200 palackkal.
Így Lórándék elkezdték a bakator visszatelepítését e vidékre. A bakatorból kitűnő zamatú, zöldesbe játszó sárgás színű, száraz bor készíthető. Vastag héja révén ellenáll a szürke rothadásnak, és szüretelése a késő fagyok beálltáig is kitolható. Tavaly ősszel már sikerült is belőle szüretelniük. Főboruk kiváló minőségű lett, melyet a debreceni Borkarneválon is bemutattak.

A Heit család méltón lehet büszke azon sikerekre, melyet boraikkal és tormájukkal értek el az évek alatt. Egyre többen keresik meg őket neves országos gasztro újságok és érdeklődnek reszelt tormájuk sokszínűsége iránt. Rengeteg visszajelzést kapnak, hogy igenis igény van a jó minőségű, prémium termékeikre.
Boros pincéjükben az érdeklődők alkalmanként egy finom sült mellett meg is kóstolhatják zamatos boraikat, jótékony hatású reszelt tormájukat. Ezúton kívánok hozzá jó étvágyat!

Pin It
contentmap_plugin

Hírlevél feliratkozás, TájGazda

Ajánlott cikkeink

  • A bártfai városháza

    A bártfai városháza, TájGazda

    Bártfa (szlovákul Bardejov) gyönyörű, kelet-szlovákiai város, az ország leggótikusabb települése. Neve a magyar bárd szóból ered – itt az egy ember által egy nap alatt bárddal kivágható erdőrészt jelenti.

     
  • A Nána Farm sokszínűsége

    Nána Farm, TájGazda

    A történet Bukta nyuszival kezdődött. Még a főiskolán fogadta örökbe Nikolett egyik évfolyamtársától. Teste, mint egy bukta, formás, pici. Ezért is kapta ezt a nevet.

     
  • A piros arany

    A piros arany, TájGazda

    Szinte egész Szerbiában piros aranynak nevzik a málnát, mert az ország a bogyós gyümölcs kiviteléből jelentős bevételt valósít meg. Abban az esetben, ha a jég vagy a kései fagyok nem fölözik le a hasznot.

     
  • Hajnalka Pócsová Art

    Hajnalka Pócsová Art, TájGazda

    Kezdetek.. A nevem Pócs Hajnalka, s jelenleg a besztercebányai Matej Bel egyetem diákja vagyok, de Érsekújvárban lakom. Gyerekkorom óta foglalkozom képzőművészettel, már az óvodában is én rajzoltam tele

     
  • A magyar sivatag

    A magyar sivatag, TájGazda

    Érdekes jelenség látható a Duna-Tisza közén, Fülöpháza és Kerekegyháza térségénél mintegy 1992 hektáron. A több évszázados gazdálkodás ellenére kiterjedt homokterületek maradtak meg.

     

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére