Viktori viktori, csontfaragó, TájGazda

Ha valamit igazán szeretnénk elérni az életben, akkor minden erőnkkel, tudásunkkal azon vagyunk, hogy a kitűzött célt megvalósítsuk. Így volt ezzel Viktor is.

Már nagyon régóta szeretett volna magának egy csontékszert az általa kedvelt maori díszítéssel. Így hát felkeresett egy csontfaragót, aki elkészítette számára a régóta várt csontmedált. Nagyon megtetszett neki, ahogy ő mondta teljesen „beleszerelmesedett” mind a medálba, mind a csontba. Rabul ejtette ez a világ, szeretett volna újabb ékszereket, tárgyakat csontból.

Egy nap azon ötletelgetett, hogy megpróbálja saját magának elkészíteni. - meséli tovább Viktor. Nem szokványos módon kezdett ennek megvalósításába. Kikapta a vasárnapi ebéd során készített húslevesből a marhalábszárcsontot és elkezdte saját magától kifaragni a hűn áhított medált. A munka során nagypapája műhelyében talált eszközöket használta. A csontot befogta a satuba, majd a fűrész, reszelő, csiszolópapír segítségével alakítgatta a csontot, míg el nem érte végleges formáját, egy medált. Megállapítása szerint, nem is végzett rossz munkát, így elsőre. Meg volt vele elégedve, büszkén viselte a nyakában. Családja, barátai, ismerősei bátorító szavaik is megerősítették abban, hogy ezen az úton kell tovább haladnia. Nem szabad abbahagynia a csontfaragást, fejlesztenie kell tudását, hiszen nagyon jól sikerült az első ékszere. A sok lelkesítő szó és kedvese, Adrienn folytonos biztatása motiválta őt, hogy még elszántabban merüljön bele a csontfaragásba. A rabjává vált, élete része lett.

Az első medálja kifaragása óta hat év telt el. Az évek alatt sokat tanult, tökéletesítette, finomította tudását. A munka során mielőtt neki kezd a faragásnak a csontot gondosan kifőzi, fertőtleníti. Ezt követi a precíz, aprólékos munka, ugyanis a pár centis csontdarabra a megtervezett mintát fel kell rajzolni. Körbe kell vágni fűrésszel, majd szép lassan reszelő, kés, csiszolópapír segítségével ki kell alakítani a kívánt tárgyat. A tökéletes forma eléréséhez különböző méretű koszorúfejekkel ellátott kézi gravírozó gépet használ.
Munkái kivételesek, egyediek, nincs két egyforma közöttük. Medálokat, karkötőket, fülbevalókat, kulcstartókat, hajtűket készít. Szereti a kihívásokat, a bonyolult formákat. Sok egyedi kéréssel fordulnak hozzá, de rengeted saját ötletet is megvalósított már csontokból. Készített gépkocsi emblémás kulcstartókat, sportklubok jelképeit, szíveket, angyalszárnyakat, állatok alakzatait, rózsafüzért és más nonfiguratív tárgyakat is. Van, hogy a csontot kövekkel ékesíti, vagy különböző mintákat éget bele. Egyedi tervezésű tárgyain sokszor jelenik meg az általa nagy becsben tartott maori kultúra szimbólumai pl. a kibomló páfránylevelek, mely az új kezdetet, harmóniát, növekedést, jólétet, egészséget szimbolizálja. A csonton kívül szeret fával is dolgozni, abba pirogravírozni, égetni. E két agyagot, a csontot és a fát szívesen kombinálja is egymással az ékszerkészítés során.
(https://www.facebook.com/viktor.csoti.9?fref=ts)

Viktort örömmel tölti, hogy a megélhetése egyben a hobbija is. Alkotás során felszabadul, kikapcsol a mindennapok rohanó világából, nyugodtság tölti el. Boldog, hiszen sok éven keresztül kereste az utat, a célt az életében, s végül a csontfaragásban találta meg.
A jövőben szeretné a csontfaragással kapcsolatos tudását még tovább fejleszteni, kézműves vásárokon részt venni, megismertetni munkáját a nagyközönséggel. Továbbá szeretné kitanulni a fafaragást, mint népi mesterséget, hogy még szebb, változatosabb ékszereket készíthessen.

Pin It

Hírlevél feliratkozás, TájGazda

Ajánlott cikkeink

 • Handmade by Ivi

  Fehérváry Iveta a már korábbi cikkünkben érintőlegesen bemutatott Csallóköz szívében, Dunaszerdahelyen született, s a mai napig itt él. Táskákat, díszeket, illetve apróbb kiegészítőket készít, főleg varr.

   
 • Kollárik Lívia lufi figurái

  Kollárik Lívia a felvidéki Nagyölvedről származik, jelenleg Érsekújvárott él, ahol a helyi kórházban dolgozik, mint szülésznő. A főiskola elvégzésével jött az álláslehetőség, s Lívia élt vele.

   
 • Lelkesítő vízikerék

  Felsőcsernátonban egy rusztikus, de ugyanakkor modern turisztikai központot hoztak létre. A létesítmény egy felújított malom köré épült. A Háromszéki Mára Egyesület tulajdona a Malomkert

   
 • Rákóczi-várkastély Borsiban

  Rákóczi-várkastély Borsiban, TájGazda

  Sátoraljaújhelytől mintegy 4,5 km-re, a szlovák határ túloldalán fekszik Borsi, az a kis falu, ahol 1676. március 27-én nem más látta meg a napvilágot, mint II. Rákóczi Ferenc. A magyar történelem kiemelkedő,

   
 • Az összetartozás temploma

  Erdőszentgyörgy közelében a Küsmöd-patakra tervezett duzzasztógát építése temette a víz alá Bözödújfalut, azt a települést, melynek már a középkorban temploma volt, és létét írásos dokumentumok bizonyítják.

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére