Viktori viktori, csontfaragó, TájGazda

Ha valamit igazán szeretnénk elérni az életben, akkor minden erőnkkel, tudásunkkal azon vagyunk, hogy a kitűzött célt megvalósítsuk. Így volt ezzel Viktor is.

Már nagyon régóta szeretett volna magának egy csontékszert az általa kedvelt maori díszítéssel. Így hát felkeresett egy csontfaragót, aki elkészítette számára a régóta várt csontmedált. Nagyon megtetszett neki, ahogy ő mondta teljesen „beleszerelmesedett” mind a medálba, mind a csontba. Rabul ejtette ez a világ, szeretett volna újabb ékszereket, tárgyakat csontból.

Egy nap azon ötletelgetett, hogy megpróbálja saját magának elkészíteni. - meséli tovább Viktor. Nem szokványos módon kezdett ennek megvalósításába. Kikapta a vasárnapi ebéd során készített húslevesből a marhalábszárcsontot és elkezdte saját magától kifaragni a hűn áhított medált. A munka során nagypapája műhelyében talált eszközöket használta. A csontot befogta a satuba, majd a fűrész, reszelő, csiszolópapír segítségével alakítgatta a csontot, míg el nem érte végleges formáját, egy medált. Megállapítása szerint, nem is végzett rossz munkát, így elsőre. Meg volt vele elégedve, büszkén viselte a nyakában. Családja, barátai, ismerősei bátorító szavaik is megerősítették abban, hogy ezen az úton kell tovább haladnia. Nem szabad abbahagynia a csontfaragást, fejlesztenie kell tudását, hiszen nagyon jól sikerült az első ékszere. A sok lelkesítő szó és kedvese, Adrienn folytonos biztatása motiválta őt, hogy még elszántabban merüljön bele a csontfaragásba. A rabjává vált, élete része lett.

Az első medálja kifaragása óta hat év telt el. Az évek alatt sokat tanult, tökéletesítette, finomította tudását. A munka során mielőtt neki kezd a faragásnak a csontot gondosan kifőzi, fertőtleníti. Ezt követi a precíz, aprólékos munka, ugyanis a pár centis csontdarabra a megtervezett mintát fel kell rajzolni. Körbe kell vágni fűrésszel, majd szép lassan reszelő, kés, csiszolópapír segítségével ki kell alakítani a kívánt tárgyat. A tökéletes forma eléréséhez különböző méretű koszorúfejekkel ellátott kézi gravírozó gépet használ.
Munkái kivételesek, egyediek, nincs két egyforma közöttük. Medálokat, karkötőket, fülbevalókat, kulcstartókat, hajtűket készít. Szereti a kihívásokat, a bonyolult formákat. Sok egyedi kéréssel fordulnak hozzá, de rengeted saját ötletet is megvalósított már csontokból. Készített gépkocsi emblémás kulcstartókat, sportklubok jelképeit, szíveket, angyalszárnyakat, állatok alakzatait, rózsafüzért és más nonfiguratív tárgyakat is. Van, hogy a csontot kövekkel ékesíti, vagy különböző mintákat éget bele. Egyedi tervezésű tárgyain sokszor jelenik meg az általa nagy becsben tartott maori kultúra szimbólumai pl. a kibomló páfránylevelek, mely az új kezdetet, harmóniát, növekedést, jólétet, egészséget szimbolizálja. A csonton kívül szeret fával is dolgozni, abba pirogravírozni, égetni. E két agyagot, a csontot és a fát szívesen kombinálja is egymással az ékszerkészítés során.
(https://www.facebook.com/viktor.csoti.9?fref=ts)

Viktort örömmel tölti, hogy a megélhetése egyben a hobbija is. Alkotás során felszabadul, kikapcsol a mindennapok rohanó világából, nyugodtság tölti el. Boldog, hiszen sok éven keresztül kereste az utat, a célt az életében, s végül a csontfaragásban találta meg.
A jövőben szeretné a csontfaragással kapcsolatos tudását még tovább fejleszteni, kézműves vásárokon részt venni, megismertetni munkáját a nagyközönséggel. Továbbá szeretné kitanulni a fafaragást, mint népi mesterséget, hogy még szebb, változatosabb ékszereket készíthessen.

Pin It

Ajánlott cikkeink

 • Mesék nélkül szegényebbek lennénk

  Mesevirágom, TájGazda

  Valljuk be őszintén, a mesékre mindenkinek szüksége van, legyen az gyermek vagy felnőtt. Belőlük merítünk ihletet, általuk képesek lehetünk továbblépni, olykor álmaink megvalósításában is nagy szereppel bírnak.

   
 • Múlt a jelenben

  Orom, a kanizsai község alig 130 éves észak-bácskai településének címere egyértelműen mezőgazdasági jelleget bizonyít: a pajzson látható szélmalom és a barázdákon nyugvó

   
 • A tészta hagyománya

  A tiszakálmánfalvi Petőfi Sándor Művelődési Egyesületben nyolcadik alkalommal rendeztek Tésztanapot a helyi asszonyok és egyesületi tagok. Az összejövetel fő célja, hogy a felnövő generáció

   
 • Figyelj rá, óvd meg – csak EGY van belőle

  A Föld Napja, TájGazda

  A Föld napja mozgalom egyik jelmondata: „Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?” Egy így igaz, bárki hozzájárulhat a világ, a Föld értékeinek megőrzéséhez.

   
 • Sportcentrum a város szélén

  Tréning Center-Békéscsaba, TájGazda

  Ha Békéscsabáról Békés felé haladtunkba a konzervgyár előtt lefordulunk balra, majd ott száz méter után még egyszer balra, már ott is vagyunk a Tréning Centernél. A csabaiak számára ez olyan természetes,

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére