Ipolykert manufaktúra, TájGazda

Mindkettőnk számára meghatározó a vidéki kötődés gyerekkorunk óta és az az érzés, hogy saját kertünkből, gondoskodásunk jutalmaként kerül étel az asztalra. Ez nem a tanult szakmánk, nem is a munkahelyünk.

Ez az életmódunk része. Közös kertünk megismerkedésünk óta, vagyis 11 éve van. A saját termék gondolata 3 éve került először szóba egyik esti beszélgetésünkkor, másnap már elkezdtünk kísérletezni, idén pedig elérhetővé tettük termékeinket mindenki számára. A pesztót persze nem mi találtuk fel, de hazánkban szinte csak a Pesto alla Genovese ismert, ami bazsalikom, fokhagyma, parmezán sajt, fenyőmag és olíva olaj keveréke különböző fűszerekkel. Pedig a pesztó hazájában, Olaszországban szinte minden falunak megvan a saját specialitása e téren és nem csupán bazsalikom alapon – meséli Anna.
Teljes mértékben családi vállalkozás formájában működünk. Mi 11 éve vagyunk egy pár és 7 éve házasodtunk össze. Van két kisfiunk, akik ugyan csak 3 és 5 évesek, de már most sokat segítenek a kertben. Idén például ők vetették a zöldborsót. Családi házunk konyhájában készültek a prototípusok és a címkét, logót, weboldalt is saját kezűleg csináltuk. Tudatosan alakítottuk ki saját működésünket és van néhány egyedi gyártású eszközünk is.

Hogy mi ösztönöz minket ebben a munkában? Valószínűleg több tulajdonságunk keveréke és kettőnk egymásra gyakorolt hatása. Az, hogy ösztönösen vonzódunk a természethez, a teremtéshez, a fizikai munkához, az alkotáshoz. Persze van ebben némi ego is, hogy saját terméket készítünk. De ez talán csak tárgyi megnyilvánulása értékrendünknek, aminek egyik alapja, hogy: ételünk az életünk. Abban hiszünk, hogy több területen találhatjuk meg a kiteljesedésünket, ezért nem egy darab kőből próbálunk piramist faragni. Változatosan, több területen szeretünk értéket teremteni, nem csupán a földművelésben. Nem célunk feladni eredeti szakmánkat, mert szeretjük a változatosságot, így tudjuk igazán értékelni a körülöttünk lévő világot. Ez egyben javaslatunk is minden útkeresőnek, aki változtatni szeretne életvitelén.

Gazdaságunk és feldolgozó üzemünk ugyan Dunakeszin van, viszont szívünk csücske a Börzsöny szélén egy Ipolymenti kis falu. Gyermekkori élmények is fűznek oda, de van ott egy régi paraszti portánk, ahonnan nyersanyagaink egy része származik. Amint időnk engedi az erdőt járjuk vagy a helyi közösséggel ápoljuk a hagyományos falusi értékeket.
A termékeink készítésénél fontosnak tartottuk, hogy olyan "élő", tehát nem feldolgozott ételeket tegyünk le az asztalra, melyek minden beltartalmat megőriznek (vitaminokat, ásványokat, nyomelemeket) és változatos ízvilág mellett egyszerűen építhetőek be szinte minden kedvelt receptbe. Erre azt a megoldást találtuk, hogy három alapvető és nagyon egészséges élelmiszer fajtát ötvöztünk, melyek egymást erősítik: a nyers levelek, a hidegen sajtolt olajok és a csonthéjas magvak. A sokszínűséget nem csupán a különböző levelek, magvak és fűszerek ízei és tulajdonságai adják, hanem a különleges olajok felhasználása is, úgy mint kukoricacsíra olaj, búzacsíraolaj, lenmagolaj vagy dióolaj.

Milyen ételekhez ajánljuk pesztóinkat? Mindent szabad, ami ízlik! Alapvetően szendvicskrémként is használható, de igyekszünk támogatni a gasztronómiát kedvelők kreativitását weboldalunkon, ahol kifejezetten erre a célra indítottunk egy blog részt és recepteket teszünk közkinccsé. Kicsit másképp, ahogy mi szeretjük. De nem kitérve a kérdés elől: csalán pesztóval kellemesen meg lehet bolondítani egy tojásos nokedlit vagy mézes citromfű pesztónkkal érdemes nyakon önteni a csokis palacsintát.
Minden termékünk szezonális, mivel semmilyen tartósítószert vagy mesterséges adalékanyagot nem tartalmaznak. Jelenleg 14 féle szezonális termékünk van. Természetesen a fejlesztéssel sosem hagyunk fel, idén 3 új dolgot szeretnénk kipróbálni, hogy jövőre termék lehessen belőle: a szőlő, a karalábé és a homoktövis levél. Persze szem előtt tartva azokat az alapelveket, amiket eddig is követtünk: természetesség, tisztaság, egyszerűség, pontosság. (www.ipolykerti.hu)

Fontos számunkra a fenntartható gazdálkodás, ezért minimális gépesítés mellett műveljük földünket, esővízzel locsolunk és igyekszünk minden munkát hagyományos szemlélettel végezni. Célunk a természeti körfolyamatok állandó támogatása. Kizárólag magyar alapanyagokat használunk. Vegyszerek és műtrágya nélkül gazdálkodunk bio növényvédő módszerekkel, ezért olykor közbeszólhat a sors mennyiség terén. Az alapanyagként szolgáló leveleket a növények fejlődésének legideálisabb szakaszában kell begyűjteni, amikor a legnagyobb beltartalommal és legjobb ízzel rendelkeznek. Erre kiemelten nagy hangsúlyt fektetünk, hiszen ez a lelke az egésznek. Nagyon fontos továbbá a levelek tisztasága és az edények, valamint üvegek csíramentessége.
Mindent a saját kezeinkkel állítunk elő, kivéve az olajokat, a sót és borsot. Mi nem összeszerelő gyár vagyunk, hanem alkotó műhely. A tavaszi földlazítástól a betakarításon át egészen az üvegbe zárt ízekig mi csinálunk mindent. Több különleges növény fajtával is dolgozunk és terveink közt szerepel saját nemesítés is.

Mi abban hiszünk és az a tapasztalatunk is, hogy a valódi élelmiszer, nem tartható el hosszan. Ezért is fontos alkalmazkodni a természet adta körforgáshoz. Inkább legyen télen szűkebb a kamra választéka, de az legyen mind élő, életet adó táplálék, ne pedig ízletes üresség vagy gusztusosan tartósított méreg. Nem szeretnénk álszentek lenni, mi is eszünk néha konzervet, de csak akkor ha nagyon muszáj. Pesztót enni viszont nem muszáj egész évben, legyen az inkább a tomboló természet ajándéka az év zöldebb felében.
A nagy hajtás közepette azért nem csak télen, hanem nyáron is van pihenő, de persze nem több hét. Mondjuk nem is vágyunk rá, mert hiányozna a kert. Teendő mindig van, mivel decemberben már kezdődik a palántázása egyes fajtáknak, de a főszezon az májustól októberig tart, november pedig a földmunkákról szól. Egy gazdaságban aki keres az talál. Munkát. Nincs olyan hónap, ami üresjárat lenne, legfeljebb könnyebb vagy kevesebb időt igénylő feladatok vannak, amiket minden évben ellensúlyoz a nyári időszak, amikor nem ritka a napi 16 óra fizikai munka sem. Erre nem szabad úgy tekinteni, mint az iskolás évekre, hogy van a kötöttség ideje és a szabadság hetei. Az az egészséges, ha folyamatosan gazdálkodunk minden erőforrásunkkal időben és térben: mikor, hol, mennyit, mit csinálunk optimálisan adott időszakban. Ehhez persze kell sok tapasztalat és megfelelő játszótársak, mert egyedül ez sem megy.

Nem élünk álomvilágban, tudjuk hogy a pesztó mint termék elég megosztó dolog. Ennek megfelelően csak szelíden próbáljuk népszerűsíteni. Aki nem nyitott rá, azt nem akarjuk meggyőzni. Nekünk nem mindegy ki a vevőnk, olyanokat szeretnénk magunk köré vonzani, akik nyitott gondolkodásúak és kreatívak. Ebből mi is sokat tanulhatunk, ami motivál minket. Számunkra a vevő nem csupán bevétel sor a költségvetésben, hanem szeretnénk velük kapcsolatban maradni a vásárlás után is, kommunikálni és találkozni velük rendszeresen. Sosem volt célunk birodalmat építeni. A kevesebb az néha több. Nagyon szeretjük a vásárokat, mert emberközpontúak és lelkesítőek. Sajnos nem tudunk annyit menni, mint szeretnénk, mert így is sok megrendelést kell teljesítenünk, boltok, vendéglátóhelyek és helyi vevőink személyében is. Reméljük tudunk még kicsit fejlődni a minőség megtartása mellett és akkor lesz lehetőségünk állandó piacozásra is. Ezért is érdemes követni Facebook oldalunkat, ott minden aktualitás megtalálható.

Milyen jövőbeni terveink vannak? Itt most beszélhetnénk az egészségről, a különlegességről és a piaci növekedésről. Nem szoktunk. Nekünk 3 dolog ad erőt, hogy minden nap gumicsizmát húzzunk a lakkcipő helyett. A felelősség, hogy vegyszermentesen gazdálkodunk. A tudat, hogy precízen figyelünk a minőségre. Az érzés, hogy szoros kapcsolatban vagyunk a vevőinkkel. Talán furcsán hangzik, de mi akkor leszünk büszkék, ha sok év után is meg tudjuk tartani az Ipolykert Manufaktúrát olyan kicsinek, hogy sokan ismerjék, de ne legyenek termékeink elérhetőek bárhol és bármikor. Főleg nem akciósan a gumicukrok között.
Természetesen előfordul az is, hogy nem arat osztatlan sikert a pesztónk. Történt egy nyári estén a teraszon, hogy előételnek zeller pesztós sonkatekercs volt nálunk és egy kedves barátunk párja, aki remek szakácsnő, valahogyan csak nem vetette rá magát a különleges falatokra. Neki is szegeztük hát a kérdést, hogy miért nem. Mire azt felelte: nagyon jól néz ki, de valahogyan hozzá kell még szoknom ezekhez a zöld dolgokhoz. Jót nevettünk rajta, de bizony valós és komoly nehézséggel találkoztunk aznap. A magyar konyháért mi is rajongunk, mégsem tudjuk elképzelni, hogy minden nap piros vagy fehér ételek kerülnek kizárólag az asztalra. Imádjuk az illatos pirospaprikát és a csillogó fehér kenyeret. Azonban ne feledjük, hogy 3 nemzeti színünk van és a harmadik szín a zöld. Biztosan nem véletlenül...

Pin It
contentmap_plugin

Ajánlott cikkeink

 • Retro vendégszállás és étterem

  Retro étterem, TájGazda

  “RETRO” Vendégház “-ez az európai kifinomultság és kárpátaljai vendégszeretet! Kárpátalja egyik legismertebb és magyar történelmi vonatkozásban legjelentősebb városában, Munkácson van sok jó szállás és étkezési lehetőség.

   
 • A füzesgyarmati hintó

  A füzesgyarmati hintó, TájGazda

  A mester gyermeke genetikailag örökölt a lovak szeretetét nagymamájától. Nemzeti Vágta a Hősök terén. A mára meghonosodott rendezvény egyik leglátványosabb versenyszáma a fogatvágta.

   
 • Itt az idő voksolni!

  Egy korábbi írásunkban (Az Év fája) már felhívtuk a kedves Olvasó figyelmét arra, hogy vegyen részt az Ökotárs Alapítvány által meghirdetett mozgalomban

   
 • A vajdasági magyar ajkú egyetemisták otthona

  Európa kollégium

  Újvidéken 2015 szeptemberében nyitotta meg kapuit az Európa Kollégium azzal a céllal, hogy otthont nyújtson a tartományi székvárosban tanuló magyar anyanyelvű hallgatók számára.

   
 • Gyógynövényekkel ízesített lekvárok színkavalkádja

  Gyógynövényekkel ízesített szörpök, lekvárok színkavalkádja, TájGazda

  Aki szereti az ínyenc dolgokat, akkor annak érdemes Erika és férje, József portékáját felkeresnie. Megértem, ha standjuk előtt állva a vásárlók tanácstalanok. Melyik lekvárt, szörpöt, zselét, pástétomot válasszam?

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére