Teknővájás, TájGazda

Pattog a forgács, ahogy a kezei közt lévő kapocskával formálja a fa belsejét. Egyszer jobb, egyszer bal oldalról hasítja ki a kisebb-nagyobb darabokat. A fa végeit gömbölyűre faragja, megformálja a füleket.

Vésője, ütőfája segítségével letisztítja a belső felületet, egyenletes, gördülő formát kialakítva ezzel. Legvégül lecsiszolja a feneket, oldalakat, alját mellyel végleges formát ad a teknőnek.

Farkas Béla népi iparművész karosszéria lakatosként dolgozik, de ha teheti és megkérik rá teknőket, szakajtókat, tálakat, kanalakat váj ki különböző fajtájú fákból. E ősi mesterség titkaiba Balogh István népi iparművész vezette be. Neki köszönhetően térhetett vissza gyökerei ősi hivatásához. Hiszen felmenői között volt, aki a vándorcigányok e mesterségét, a tekenő készítést végezte. És a sor nem szakad meg, ugyanis Béla bácsi fiai is kitanulták a teknővájás fortélyait.

A teknős cigányok által készített áruk sokáig nélkülözhetetlenek voltak a paraszti háztartásokban. A technika fejlősével azonban egy időre feledésbe merültek. De az utóbbi években ismét keresettek lettek e tartós, egy emberöltő életet is kiszolgáló eszközök. Elsősorban sózóteknőket, dagasztóteknőket, szakajtókat, csanakot, zsírkavaró-, rántáskavaró fakanalakat és evőkanalakat készítettek.
Béla bácsi is, ha ideje engedi, kimegy vidék házába, és nyugalomban, magányban, elmélyedve gondolataiban faragja a tárgyakat. Kezei között az elhalt fa új életet kap, tovább élhet vájt edények, dísztárgyak, fatálak, hagyományőrző bútorok formájában. Elmondása szerint a teknőkészítés első fontos mozzanata a megfelelő fa kiválasztása. A fa állapota és minősége ugyanis gyorsíthatja vagy lassíthatja a munkát és meghatározza a tárgy minőségét. Fontos, hogy ne legyen görcsös és száraz, a legalkalmasabb a nyers fa, mert azt a legkönnyebb faragni. A munka során nemes fákat használ a nagyobb tárgyakat hársból, a kisebb eszközöket cseresznyéből, dióból, eperfából, körtéből faragja. A tárgyak elkészülése több hónapot is igénybe vehet, a fa száradása miatt. Így egyszerre több tárgyat is készít. A hagyományőrző edények mellett faragott már emlékoszlopokat, kopjafákat, rönkbútorokat, trónszéket, diósípokat is.

Tagja a Fügedi Márta Népművészeti Egyesületnek. Az egyesület alkotóházában hagyományőrző néprajzórákat, játszóházakat tartanak gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt. Szívesen mutatja be a teknővájás régi hagyományát a nagyközönségnek is népművészeti kiállításokon, népművészeti vásárokon. Ezzel is elősegítve, hogy tovább öröklődjön, fennmaradjon a teknővájás régi hagyománya.
Számos kiállítása volt már és több díjjal is jutalmazták munkásságát. A sok elismerés közül a 2009-ben kapott Hagyományőrző díjra a legbüszkébb. Járt már Szlovákiában, Erdélyben, Lengyelországban, Olaszországban, hogy képviselje hazánkat és hogy a teknővájás mesterséget megismertesse a nagyérdeművel. Nagy elismerés volt számára a 2015-ben megrendezésre került milánói világkiállításra történő meghívása, ahol a magyar nevet, a magyar minőséget képviselhette más neves népi iparművészekkel. Megmutatta, hogyan kell a teknőt faragni. A rengeteg elismerő szavak mellett jó volt látni az arcokon az elragadtatás, csodálkozás jeleit. Egy francia orvos ki is próbálta a vájást. „Adtam neki egy kevésbé éles kapocskát és mondtam neki, hogy csak óvatosan, mert ha megszalad a szerszám, akkor többet nem műt!”- mesélte Béla bácsi.

Megtekinthető egy rövid kis film Béla bácsi munkásságáról:

Pin It

Ajánlott cikkeink

 • A festői szépségű Nőtincs

  Nőtincs, TájGazda

  Ezer fős kis község Nógrád megye délnyugati részén a Naszály-hegy lábánál. Gazdag történelmi és természeti értékekkel bíró, ezer éves múltra visszatekintő település. Nevének eredetét a szláv Netyko,

   
 • A konyha nélkülözhetetlen kellékei

  A konyha nélkülözhetetlen kellékei, TájGazda

  A hétvégén lehetőségem volt eljutni az Újkígyóson megrendezésre került kézműves vásárba. Az egyik asztal mögött két kedves, barátságos arc fogadott, Julianna és lánya Betti.

   
 • Vissza a természethez

  Vissza a természethez, TájGazda

  Egészségünk egyik és legfontosabb alappilére az egészséges és mérsékelt táplálkozás. Bár sokan szeretjük a házilag feldolgozott hústermékeket, nem mindegy, hogy milyen gazdától vásároljuk azokat

   
 • Villámgyorsan száguldó nyilak

  Norka íjász

  Az íj ősidők óta egybefonódik a magyarság fogalmával, a hungarikumok között is helyett kapott. Őseink nagy mesterei voltak e fegyver használatának. A monda szerint a sebesen vágtázó lovakon

   
 • Mihály-kapu, Pozsony

  A jelenlegi szlovák főváros bővelkedik magyar kötődésű történelmi emlékekben, építményekben. Ma is egy ilyennel ismerkedhetünk meg, melyet a város egyik lényeges

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére