Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

Teknővájás, TájGazda

Pattog a forgács, ahogy a kezei közt lévő kapocskával formálja a fa belsejét. Egyszer jobb, egyszer bal oldalról hasítja ki a kisebb-nagyobb darabokat. A fa végeit gömbölyűre faragja, megformálja a füleket.

Vésője, ütőfája segítségével letisztítja a belső felületet, egyenletes, gördülő formát kialakítva ezzel. Legvégül lecsiszolja a feneket, oldalakat, alját mellyel végleges formát ad a teknőnek.

Farkas Béla népi iparművész karosszéria lakatosként dolgozik, de ha teheti és megkérik rá teknőket, szakajtókat, tálakat, kanalakat váj ki különböző fajtájú fákból. E ősi mesterség titkaiba Balogh István népi iparművész vezette be. Neki köszönhetően térhetett vissza gyökerei ősi hivatásához. Hiszen felmenői között volt, aki a vándorcigányok e mesterségét, a tekenő készítést végezte. És a sor nem szakad meg, ugyanis Béla bácsi fiai is kitanulták a teknővájás fortélyait.

A teknős cigányok által készített áruk sokáig nélkülözhetetlenek voltak a paraszti háztartásokban. A technika fejlősével azonban egy időre feledésbe merültek. De az utóbbi években ismét keresettek lettek e tartós, egy emberöltő életet is kiszolgáló eszközök. Elsősorban sózóteknőket, dagasztóteknőket, szakajtókat, csanakot, zsírkavaró-, rántáskavaró fakanalakat és evőkanalakat készítettek.
Béla bácsi is, ha ideje engedi, kimegy vidék házába, és nyugalomban, magányban, elmélyedve gondolataiban faragja a tárgyakat. Kezei között az elhalt fa új életet kap, tovább élhet vájt edények, dísztárgyak, fatálak, hagyományőrző bútorok formájában. Elmondása szerint a teknőkészítés első fontos mozzanata a megfelelő fa kiválasztása. A fa állapota és minősége ugyanis gyorsíthatja vagy lassíthatja a munkát és meghatározza a tárgy minőségét. Fontos, hogy ne legyen görcsös és száraz, a legalkalmasabb a nyers fa, mert azt a legkönnyebb faragni. A munka során nemes fákat használ a nagyobb tárgyakat hársból, a kisebb eszközöket cseresznyéből, dióból, eperfából, körtéből faragja. A tárgyak elkészülése több hónapot is igénybe vehet, a fa száradása miatt. Így egyszerre több tárgyat is készít. A hagyományőrző edények mellett faragott már emlékoszlopokat, kopjafákat, rönkbútorokat, trónszéket, diósípokat is.

Tagja a Fügedi Márta Népművészeti Egyesületnek. Az egyesület alkotóházában hagyományőrző néprajzórákat, játszóházakat tartanak gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt. Szívesen mutatja be a teknővájás régi hagyományát a nagyközönségnek is népművészeti kiállításokon, népművészeti vásárokon. Ezzel is elősegítve, hogy tovább öröklődjön, fennmaradjon a teknővájás régi hagyománya.
Számos kiállítása volt már és több díjjal is jutalmazták munkásságát. A sok elismerés közül a 2009-ben kapott Hagyományőrző díjra a legbüszkébb. Járt már Szlovákiában, Erdélyben, Lengyelországban, Olaszországban, hogy képviselje hazánkat és hogy a teknővájás mesterséget megismertesse a nagyérdeművel. Nagy elismerés volt számára a 2015-ben megrendezésre került milánói világkiállításra történő meghívása, ahol a magyar nevet, a magyar minőséget képviselhette más neves népi iparművészekkel. Megmutatta, hogyan kell a teknőt faragni. A rengeteg elismerő szavak mellett jó volt látni az arcokon az elragadtatás, csodálkozás jeleit. Egy francia orvos ki is próbálta a vájást. „Adtam neki egy kevésbé éles kapocskát és mondtam neki, hogy csak óvatosan, mert ha megszalad a szerszám, akkor többet nem műt!”- mesélte Béla bácsi.

Megtekinthető egy rövid kis film Béla bácsi munkásságáról:

Pin It

Hírlevél feliratkozás, TájGazda

Ajánlott cikkeink

 • Élménydús kirándulás a Gyermekvasúttal

  Gyermekvasút, TájGazda

  Vonaton utazni mindig élmény, legyen szó gyerekről vagy felnőttről. Nekem a legtöbb vonatos történetem osztálykirándulásokhoz köthető, amely a gondtalanság, szórakozás, felfedezés élményeivel párosul.

   
 • A sujtás így is ékesít

  Sújtás így is ékesít

  Az emberi kreativitás határtalan! Ezt bizonyítják folyamatosan az oldalunkon bemutatott kézművesek, amikor egy-egy technikát igényességükkel, találékonyságukkal, kitartásukkal,

   
 • A nőnap virága a kankalin

  A nőnap virága a kankalin, TájGazda

  Bár még csak februárban járunk és nem godnolunk a tavaszi virágágyásaink vagy az ablakban nevelhető virágok rendezgetésére, velünk szemben a virágkertésznek most van a legtöbb munkája.

   
 • A martosi református templom

  Felvidéken, az ország Nyitrai kerületének Komáromi járásában, a Zsitva és a Nyitra folyók közt fekszik Martos. A körülbelül 700 főt számláló község lakossága túlnyomó részt

   
 • Mágikus fagyöngy

  Fagyöngy, TájGazda

  Az amerikai és angol karácsonyi filmek elengedhetetlen kelléke az ajtó fölött logó vagy a mennyezetre felakasztott fagyöngy. A szokás szerint, ha két személy a fagyöngy alatt összetalálkozik,

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére