Belépés

Kiss Húsműhely, TájGazda

A kínálat gazdag, a vállalkozás kicsi. Cél a kifogástalan minőségű termékek készítése, az ősi hagyományos receptek mellet a haladó fűszerezéssel előállított termékek és ezzel egy időben a példamutatás.

Piciben is lehet nagyot alkotni.

Zoltán gyerekkora óta, már 8 évesen tudta, hogy mivel szeretne foglalkozni, ha „nagy” lesz. Néhány éve indította el vállalkozását a KissHúsMűhelyt. Mielőtt saját vállalkozásba kezdett volna, Európa több országában szerzett tapasztalatokat, ismerkedett meg azok gasztronómiai kultúrájával. Megtapasztalta, hogy milyen tradicionális múltra vezethető vissza egy-egy disznóvágás például Olaszországban. Látta, hogy az egyes nemzeteknek milyen színes az elkészítési módszerük a sertéshúsból készült termékek terén. Hazatérve sajnos azzal kellett szembesülnie, hogy itthon a kézműves készítmények egy kaptafára készülnek. Az áruházláncok polcain megtalálható termékek egyazon receptek alapján gyártódnak, adalékanyagokkal, tartósítószerekkel kezelve.

Külföldi és hazai útjain sikerült rengeteg jó és sokszor rossz dolgot megismernie. Ezek a tapasztalatok is ösztönözték őt arra, hogy saját vállalkozásba kezdjen. A vállalkozás elindítása előtt Zoltán azt biztosan tudta, hogy mit nem szeretne csinálni, ha álma egyszer megvalósul. Tudta, hogy nem akar ipari termelést folytatni, nem akar adalékanyagot, tartósítószereket használni az elkészítés során. Ehhez az elhatározáshoz a mai napig hű maradt. Testvérével, Péterrel közösen készítik a termékeiket. Hagyományos technológiával, kisüzemi keretek között dolgoznak fel sertéshúsokat. A magyar hagyományos ízvilág mellett számos új ízű, külföldi receptek alapján is „gyúrnak” kolbászokat. Ami a hazai kolbászfogyasztó társadalom számára furcsának tűnhet első kóstolásra, de a megízlelés után ezek az új ízek is elnyerik a fogyasztók tetszését. Mutatja ezt az is, hogy jellemzően a kereslet az új ízesítésű, prémium kolbászokra fókuszálódik.

Egy-egy új ízű termék piacra kerülése előtt több próbaverzión is átesik. Először családdal, baráti társasággal ízleltetik meg az új készítményeket, majd a vásárlókkal. Sok esetben ezen visszajelzések alapján döntenek úgy, hogy a termék maradhat e a palettán vagy nem.
A húsfeldolgozás egész évben történik, saját állományból. A kész kolbászok hosszúérlelésük, hideg bükkfán füstölődnek majd ezt követően a vékony kolbász 3-4 hétig, a vastag kolbász minimum 2 hónapig is érlelődik, mire a kívánt ízhatást elér. A feldolgozás során a színhús és a szalonna mellett fűszerek hozzáadásával készülnek a kolbászok. Illetve az érlelt termékekhez az ásványi anyagokban gazdag parajdi sót használják, a pácoláshoz pedig a tengeri sót. (facebook.com/KissHúsműhely)

Elmondható, hogy Zoltánék készítik Magyarország legbitangabb kolbászát, a Pokoli karikát, ami a Sáska Gyula által termelt Trinidad Moruga Scoprion chili paprikát tartalmazza. Kellemes paradicsomos illat és pokoli csípősség jellemzi, ami a 3.-4. falat után jelentkezik. Kiemelném, hogy CSAK SAJÁT FELELŐSÉGRE!! Haladó recepttúra alapján készülő termék a Toscan csemegekolbászuk szárított paradicsommal, bazsalikommal. A Pirított tökmagos érlelt kolbász és a Vargányagombás páros kolbász.
Állandó kínálatuk közt a tepertő, pörc, házi sült zsír, csemege paprikás kolbász, borsos teakolbász, csemege füzér, chilis karika, a rusztikus vastagkolbász fajták, a pácolt, füstölt vagy parajdi sóban érlelt szalonna, combsonka, lapockasonka, tarja is megtalálható. Szezonális készítményeik füstölt májas, paprikás fejhús, paprikás abált szalonna, pácolt szűzpecsenye, röfi chips és minden, ami egy jó disznótoros ételhez kellhet.

Zoltán rendszeresen jár a közeli piacokra, vásárokra. Kínáltukban mindenki megtalálja a maga számára való kolbászokat, húskészítményeket. A jövőben szeretnének újabb ízeket kipróbálni a kolbászkészítésnél. Az ehhez szükséges ötletek már megvannak, a próbaverziók készülnek. Már csak várni kell, hogy a hentes pultján elérhetőek legyenek. Az új termékeknél segítségükre van egykori osztálytársa, Kiss László szakács is. Az ő több éves tapasztalata és véleménye mindig döntő egy-egy fejlesztésnél. A pokoli karika ötlete is tőle származik.

Save

Save

Save

Save

Pin It
contentmap_plugin

Ajánlott cikkeink

 • Figyelj rá, óvd meg – csak EGY van belőle

  A Föld Napja, TájGazda

  A Föld napja mozgalom egyik jelmondata: „Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?” Egy így igaz, bárki hozzájárulhat a világ, a Föld értékeinek megőrzéséhez.

   
 • Az újrahasznosítás fontossága a nagyvárosban

  Az újrahasznosítás fontossága a nagyvárosban, TájGazda

  Tudták azt, hogy egy tonna régi újságpapír feldolgozásával 17 fát lehet megmenteni?  A becslések szerint Szerbiában több száz, sőt ezer tonna olyan hulladék vész kárba, ami jól felállított rendszerrel

   
 • Kézzel festett csodák

  A mezőkaszonyi Zsell Diána már gyerekkora óta szeretett rajzolni és festeni. Az igazi hobbija azonban csak két évvel ezelőtt talált rá egy baráti

   
 • A füzesgyarmati hintó

  A füzesgyarmati hintó, TájGazda

  A mester gyermeke genetikailag örökölt a lovak szeretetét nagymamájától. Nemzeti Vágta a Hősök terén. A mára meghonosodott rendezvény egyik leglátványosabb versenyszáma a fogatvágta.

   
 • Levendulából vállalkozni

  Levendulából vállalkozni, TájGazda

  Vajdaságban sok a kis méretű gazdaság, akik alig pár holdon vagy hektáron próbálnak érvényesülni. Számukra a hagyományos szántóföldi növénytermelés,

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére