Kiss Húsműhely, TájGazda

A kínálat gazdag, a vállalkozás kicsi. Cél a kifogástalan minőségű termékek készítése, az ősi hagyományos receptek mellet a haladó fűszerezéssel előállított termékek és ezzel egy időben a példamutatás.

Piciben is lehet nagyot alkotni.

Zoltán gyerekkora óta, már 8 évesen tudta, hogy mivel szeretne foglalkozni, ha „nagy” lesz. Néhány éve indította el vállalkozását a KissHúsMűhelyt. Mielőtt saját vállalkozásba kezdett volna, Európa több országában szerzett tapasztalatokat, ismerkedett meg azok gasztronómiai kultúrájával. Megtapasztalta, hogy milyen tradicionális múltra vezethető vissza egy-egy disznóvágás például Olaszországban. Látta, hogy az egyes nemzeteknek milyen színes az elkészítési módszerük a sertéshúsból készült termékek terén. Hazatérve sajnos azzal kellett szembesülnie, hogy itthon a kézműves készítmények egy kaptafára készülnek. Az áruházláncok polcain megtalálható termékek egyazon receptek alapján gyártódnak, adalékanyagokkal, tartósítószerekkel kezelve.

Külföldi és hazai útjain sikerült rengeteg jó és sokszor rossz dolgot megismernie. Ezek a tapasztalatok is ösztönözték őt arra, hogy saját vállalkozásba kezdjen. A vállalkozás elindítása előtt Zoltán azt biztosan tudta, hogy mit nem szeretne csinálni, ha álma egyszer megvalósul. Tudta, hogy nem akar ipari termelést folytatni, nem akar adalékanyagot, tartósítószereket használni az elkészítés során. Ehhez az elhatározáshoz a mai napig hű maradt. Testvérével, Péterrel közösen készítik a termékeiket. Hagyományos technológiával, kisüzemi keretek között dolgoznak fel sertéshúsokat. A magyar hagyományos ízvilág mellett számos új ízű, külföldi receptek alapján is „gyúrnak” kolbászokat. Ami a hazai kolbászfogyasztó társadalom számára furcsának tűnhet első kóstolásra, de a megízlelés után ezek az új ízek is elnyerik a fogyasztók tetszését. Mutatja ezt az is, hogy jellemzően a kereslet az új ízesítésű, prémium kolbászokra fókuszálódik.

Egy-egy új ízű termék piacra kerülése előtt több próbaverzión is átesik. Először családdal, baráti társasággal ízleltetik meg az új készítményeket, majd a vásárlókkal. Sok esetben ezen visszajelzések alapján döntenek úgy, hogy a termék maradhat e a palettán vagy nem.
A húsfeldolgozás egész évben történik, saját állományból. A kész kolbászok hosszúérlelésük, hideg bükkfán füstölődnek majd ezt követően a vékony kolbász 3-4 hétig, a vastag kolbász minimum 2 hónapig is érlelődik, mire a kívánt ízhatást elér. A feldolgozás során a színhús és a szalonna mellett fűszerek hozzáadásával készülnek a kolbászok. Illetve az érlelt termékekhez az ásványi anyagokban gazdag parajdi sót használják, a pácoláshoz pedig a tengeri sót. (facebook.com/KissHúsműhely)

Elmondható, hogy Zoltánék készítik Magyarország legbitangabb kolbászát, a Pokoli karikát, ami a Sáska Gyula által termelt Trinidad Moruga Scoprion chili paprikát tartalmazza. Kellemes paradicsomos illat és pokoli csípősség jellemzi, ami a 3.-4. falat után jelentkezik. Kiemelném, hogy CSAK SAJÁT FELELŐSÉGRE!! Haladó recepttúra alapján készülő termék a Toscan csemegekolbászuk szárított paradicsommal, bazsalikommal. A Pirított tökmagos érlelt kolbász és a Vargányagombás páros kolbász.
Állandó kínálatuk közt a tepertő, pörc, házi sült zsír, csemege paprikás kolbász, borsos teakolbász, csemege füzér, chilis karika, a rusztikus vastagkolbász fajták, a pácolt, füstölt vagy parajdi sóban érlelt szalonna, combsonka, lapockasonka, tarja is megtalálható. Szezonális készítményeik füstölt májas, paprikás fejhús, paprikás abált szalonna, pácolt szűzpecsenye, röfi chips és minden, ami egy jó disznótoros ételhez kellhet.

Zoltán rendszeresen jár a közeli piacokra, vásárokra. Kínáltukban mindenki megtalálja a maga számára való kolbászokat, húskészítményeket. A jövőben szeretnének újabb ízeket kipróbálni a kolbászkészítésnél. Az ehhez szükséges ötletek már megvannak, a próbaverziók készülnek. Már csak várni kell, hogy a hentes pultján elérhetőek legyenek. Az új termékeknél segítségükre van egykori osztálytársa, Kiss László szakács is. Az ő több éves tapasztalata és véleménye mindig döntő egy-egy fejlesztésnél. A pokoli karika ötlete is tőle származik.

Save

Save

Save

Save

Pin It
contentmap_plugin

Ajánlott cikkeink

 • Megújulásban a remény

  Pancsova a Dél-bánáti régió nagyobb városai közé tartozik. A Duna és a Temes találkozásánál fekszik, a népszámlálási adatok alapján 127 ezren lakják, ebből a magyarok száma megközelíti a négyezret.

   
 • Textilből csavart varázslat

  Textilből csavart varázslat, TájGazda

  Az internetet böngészve láttam meg a Pagi dekor oldalán a festményeket. (https://www.facebook.com/pagidekor/?fref=ts). Vagyis, akkor még azt gondoltam, hogy festéssel készültek a képek.

   
 • Csanád-Arad-Békés vármegyék találkozási pontja

  Csanád-Arad-Békés vármegyék találkozási pontja, TájGazda

  A hely több irányból is megközelíthető, az útról irányjelző táblák mutatják merre is haladjon tovább a turista. Kerékpárral és jó időben autóval is könnyen megközelíthető az emlékhely.

   
 • Boldogkőváralja igazi boldogságforrás

  Boldogkőváralja igazi boldogságforrás, TájGazda

  Hiszen az erre járó vándort megannyi élmény, öröm, új ismeret éri a vár és a község felfedezése során. Sokat tanulhatunk történelmünkről és ismerhetünk meg az ottani táj jellegzetességeiről.

   
 • Pécsi napok Újvidéken

  Pécsi napok Újvidéken

  Május 26-28-ig háromnapos programsorozattal mutatkozott be Pécs Vajdaság székvárosában, Újvidéken. Ugyanis Baranya megye fővárosa 2010-ben nyerte el az Európa Kulturális Főváros rangot,

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére