Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

Mórahalmi réstesbolt, TájGazda

Pille könnyű tészta, hagyományos, de különleges töltelékkel. Mi magyarok szeretjük azt hinni, hogy a rétes egy kifejezetten magyar étel, tulajdonképpen mi találtuk fel.

Ami így ebben a formában nem igaz, de, hogy mi is büszkék lehetünk rá, az biztos. Már csak azért is, mert például a párizsi Ritz Hotel étlapján a 19. század elején szerepelt a „Rétes Hongrois”, melynek elkészítéséhez a réteslisztet Magyarországról rendelték és a cukrászokat Pestre küldték tanulni.
A francia cukrászoknak el kellett jönniük Magyarországra a rétes készítésének tudományáért. Egy magyar gyermeknek ugyanakkor elég volt csak egy szegény sorsú, tanyasi családba születnie, ahol mondjuk az édesanya már megtanulta az ő édesanyjától. Már csak azért is, mert a rétes tulajdonképpen tipikusan olyan édes finomság, melyhez egy önellátásra berendezkedett családban minden alapanyag adva volt. Igaz, az elkészítéséhez kellett kézügyesség és gyakorlat is, de a háztatásokat vezető édesanyák minden konyhai munkára fel voltak készülve. Mórahalmi Rétesház háziasszonya Rózsa Klára ugyan cukrász végzettségű, de a rétes készítés tudományát otthon, édesanyjától tanulta meg. Otthon, a családban édesanyjával már évek óta gyártották a rétest megrendelésekre. Kialakult egy vevőkörünk, akik rendszeres megrendelőink lettek, sok rétest csináltak otthon. A mórahalmi rétesház csillogó-villogó, vadonatúj eszközökkel felszerelt műhelyének közepén egy körbejárható, körülbelül három négyzetméter nagyságú a tésztanyújtó asztal áll. A szobában a fal mellett körben a szükséges tárolók, hűtőszekrények kerültek elhelyezésre. Klára az egyik hűtőszekrényből elővett egy körülbelül harminc centiméter átmérőjű, kerek, tíz tésztarétegből álló hengert, és elhelyezte az asztal közepén. Majd hozzálátott az 1 kg jó minőségű lisztből, zsír hozzáadásával, langyos vízzel készült tészta kézi széthúzással történő elvékonyításához. Ennyi tésztából 15 szál. 35-40 cm hosszú rétest tud készíteni. A tészta vékonyítása a következőképpen történt: Klára felvette a tésztatömb egyik szélét és az asztalt körbejárva elkezdte húzogatni a tésztát. Legalább tízszer, tizenkétszer körbejárt az asztal körül, mire a tészta teljesen beterítette az asztalt. A nyújtás a rétestészta lelke, ennél a folyamatnál Klára mindig ott van. Ez alapvetően az ő dolga. A töltelék ugyanolyan fontos, mint a tészta, ezért a mórahalmiak a belevalóra is különösen ügyelnek. Olyan üzemekből szerzik be, ahol nekik direkt tartósítószer nélküli befőtteket raknak el. Ez is lényeges az ő réteseinknél, hogy a felhasznált alapanyagok semmiféle tartósítószert nem tartalmaznak.
Kifejezetten hagyományos töltelékeket használnak. Tehát, megy, alma, mák, dió, tök, káposzta, túró, ennek sós és édes változata is. Illetve van néhány keverék, mint például a barackos túrós vagy a meggyes túrós. A Mórahalmi Rétesház utcai frontján még 2009-ben nyílt meg a Homokháti Emlékház. A rétesbirodalom hozzáépítése három évvel később, 2012-ben fejeződött be. Azóta viszont Mórahalom egyik legismertebb látványossága és híressége lett a mórahalmi rétes. A város vendégei nagyon szeretik, vittek már tőlük rétest Kanadába, Nyíregyházára, Sopronba, szerte az országba és a világba is. Akik több napot töltenek el Mórahalmon, kétszer biztosan elmennek hozzájuk. Egyszer, amikor kipróbálják őket, és mindenki visszatér, amikor elutazik, mert egy csomag rétest magukkal visznek otthonukba.  
A helybélieknek inkább már a fagyasztott réteseket vásárolják. Ezeket ugyanúgy készítik, mint amit kisütnek, de lefagyasztják és rudakban árulják őket. Otthon mindenki akkor süti meg, amikor szükség van rá. Így mindig frissen ehetik otthon is.
A Mórahalmi Rétesház logikus és szerves része annak városépítő projektnek, ami annyira jellemző Mórahalomra. Jól bizonyítja ezt a Dél-Alföldi Rétesfesztivál is, melyet már évek óta megrendeznek. Két fesztivál között pedig a rétesház feladata az érdeklődés fenntartása a rétesek iránt. Például úgy, hogy mindegyik kisütött rétesükön megszámolható a hártyavékonyra elnyújtott tíz réteg tészta, melyek sütéskor levelesé válnak. Meg pille könnyűvé. A mórhalmi rétes legfőbb tulajdonsága, hogy súlyát a töltelék adja, melyet a tészta pille könnyen, finoman ölel körül.

Save

Save

Pin It
contentmap_plugin

Hírlevél feliratkozás, TájGazda

Ajánlott cikkeink

 • 1014 – Kékestető

  1014 – Kékestető, TájGazda

  Egy három színnel lefestett kő: piros-fehér-zöld. Alatta a Békehegy felírat áll. És valóban a béke, nyugalom szele csapja meg az ideérkezőt. Azt nem mondhatom csend van, mert a turisták nevetése,

   
 • Egy baba, amelyben a gyermek önmagát látja

  Egy baba, amelyben a gyermek önmagát látja, TájGazda

  Egy gyermek életében fontos szerepet tölt be a baba, segíti az egészséges testi, lelki és szellemi fejlődésben. A waldorf babában a gyermek önmagát látja meg. Saját, valós érzelmeit vetíti ki rá.

   
 • Andrássy-kastély – Tőketerebes

  Andrássy-kastély – Tőketerebes, TájGazda

  Tőketerebes (szlovákul Trebišov) a mai Szlovákia keleti területén fekszik, a trianoni békeszerződés előtt Zemplén vármegye része volt. 1910-ben 4708 lakosából 2323 magyar, 2181 szlovák volt.

   
 • Horgolt kis kedvencek

  Kötés, horgolás, amigurumi, TájGazda

  A kötött és horgolt ruhák, tárgyak mindig megmelengetik a lelkemet. Olyan jó érzés látni munka közben a készítőket, a folyamatát annak, ahogy egy gombolyag fonál kötőtűk,

   
 • Koccintás Orbán pálinkával

  Koccintás Orbán pálinkával, TájGazda

  Maros megyében, a Sóvidék utolsó falujában Kibéden több, mint 15 féle pálinkát készítenek az Orbán pálinkafőzdében (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.).

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére