Organikus termelés, TájGazda

A növényi betegségek és kártevők elszaporodása egyre nagyobb gondot okoz a növénytermelőknek és a gyümölcstermelőknek. Eluralkodott vélemény szerint vegyszeres kezelés nélkül eredménytelen a termelés,

képtelenség piacképes és eladhatóságot szavatoló terményt termelni. Ennek következményeként a piaci asztalokra és a bevásárlóközpontok polcaira kerülő termények szermaradványokat tartalmaznak, melyek egészségkárosító hatása bizonyított. Világviszonylatban növekszik a szintetikus növényvédő szerek és műtrágyák mellőzésével megtermelt magas biológiai értékű gyümölcs, zöldségnövény, gabona iránti igény. Európában is millió hektárokban mérik a fenntartható gazdálkodási modellt, az organikus termelést.
A nagybecskereki község tenyérnyi települése, Lukácsfalva kertészeiről ismert, amit a hajtatásos termeléshez alapul szolgáló fóliasátrak, de a gondosan elművelt határ is bizonyít.
Balanyi Sándor húsz évvel ezelőtt fordult a kertészet felé, azt vallva, hogy a kertészet a kis területen gazdálkodók ágazata. Itt pénzzé teheti munkáját is. Kereken tíz évvel ezelőtt kezdett a család bio-termeléssel foglalkozni, és mondani sem kell, hogy többen voltak akik megmosolyogták az átállást, mint akik elismerően bólintottak a család munkájára. Azóta megváltozott a helyzet. Kezdetben a paradicsom-termelésre helyezték a hangsúlyt, lévén, hogy az éghajlati- és talaj-adottságok kiválóak a termelésére, de a paradicsom mellett hamarosan még tíz, a növényi betegségekkel szemben toleráns, egyben jó télálló zöldségnövény kerülta  vetésszerkezetbe.  A gazdaságon gész éven keresztül folyamatos a termelés, amit a fűtetlen fóliasátrak tesznek lehetővé. Balanyi Sándor tapasztalata szerint fontos a növények talajtakaró képessége is, ugyanis az árnyékolás megakadályozza a gyomnövények fejlődését. A fokozatosan növekvő gazdaság rendelkezik a bio-termelést igazoló tanúsítvánnyal, és  nem okoz gondot a kiváló beltartalmi értékű és ízvilágú, de szemre is megnyerő termékek értékesítése. Ez egész éven keresztül folyamatosan Belgrádban történik, de a tartományi székvárosban, Újvidéken is érdeklődnek termékei iránt. Termékpalettáján 25 különböző növényt sorolhatunk fel:  vöröshagyma, fokhagyma, borsó, zöldbab, mángold, céklarépa, sárgarépa, stb. 25-30 évvel ezelőtt a paradicsom, a paprika sokkal ízletesebb volt, mint most, mert a termőtalaj tápanyag-ellátottsága, a gazdag humuszréteg biztosította a növények ellenálló képességéhez és a minőséges terméshez nélkülözhetetlen mikroelemeket. A Balanyiék gazdaságán előállított magas biológiai értékű zöldségnövények, a szerves trágyázásnak, a szármaradványok komposztálásának, illetve talajba forgatásának eredményeként ezt az elfelejtett ízvilágot idézik. Arra a kérdésre, hogy miként lehet eredményesen termelni szintetikus növényvédő szerek, gyomirtók használata nélkül is, mosolyogva veszi elő a kapát: ez a legmegbízhatóbb gyomirtószer.
Amikor egyre több kétes eredetű, minőségtelen élelmiszer kerül az asztalra, talán nem véletlen az EU biogazdálkodással kapcsolatos jelmondata sem: Ökológiai gazdálkodással - a természetért és önért. Jó sorrend: a természetet tisztelje az ember, hogy az éltesse.

Save

Save

Save

Pin It
contentmap_plugin

Ajánlott cikkeink

 • A Huszár Családi Pincészet

  A Huszár Családi Pincészet, TájGazda

  A mennyiségből a minőségbe. Kárpátalja falvaiban kevés olyan porta található, amit ne árnyékolna szőlőlugas. Így tulajdonképpen szinte minden háztartásban működik

   
 • Katibags: egyedi, vagány, „nőcis”

  Kati bags, TájGazda

  Valakinek csak egyet-kettőt, másnak több tucatot is rejthet a szekrénye. Bárki bármit mondhat, mi nők szeretjük a táskákat. Egyesek a visszafogottabbat, mások a merészebbet. Gyűjtésüket nem lehet elég korán elkezdeni.

   
 • A titokzatos kunhalmok

  Gödény halom, TájGazda

  Az egységes alföldi síkságot itt-ott kiemelkedő dombok törik meg, úgynevezett kunhalmok. E halmoknak a történelem során kiemelt figyelmet szenteltek az itt élő népek.

   
 • Öntöttvas tárgyak óriási tárháza

  Öntöttvas, TájGazda

  Vecsésen van egy ház, melynek udvarára belépve több évtized, évszázad remekműveit figyelhetjük meg. Csupa öntöttvas eszközök. Számúk meghaladja a 700 darabot is.

   
 • Ízvilágot építeni

  Erőspaprika, TájGazda

  Ha függőségről beszélünk, nem kell feltétlenül a dohányra vagy az alkoholra gondolni. Létezik csokifüggőség, vásárlási függőség, de ízektől való függőség is.

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére