Belépés

Organikus termelés, TájGazda

A növényi betegségek és kártevők elszaporodása egyre nagyobb gondot okoz a növénytermelőknek és a gyümölcstermelőknek. Eluralkodott vélemény szerint vegyszeres kezelés nélkül eredménytelen a termelés,

képtelenség piacképes és eladhatóságot szavatoló terményt termelni. Ennek következményeként a piaci asztalokra és a bevásárlóközpontok polcaira kerülő termények szermaradványokat tartalmaznak, melyek egészségkárosító hatása bizonyított. Világviszonylatban növekszik a szintetikus növényvédő szerek és műtrágyák mellőzésével megtermelt magas biológiai értékű gyümölcs, zöldségnövény, gabona iránti igény. Európában is millió hektárokban mérik a fenntartható gazdálkodási modellt, az organikus termelést.
A nagybecskereki község tenyérnyi települése, Lukácsfalva kertészeiről ismert, amit a hajtatásos termeléshez alapul szolgáló fóliasátrak, de a gondosan elművelt határ is bizonyít.
Balanyi Sándor húsz évvel ezelőtt fordult a kertészet felé, azt vallva, hogy a kertészet a kis területen gazdálkodók ágazata. Itt pénzzé teheti munkáját is. Kereken tíz évvel ezelőtt kezdett a család bio-termeléssel foglalkozni, és mondani sem kell, hogy többen voltak akik megmosolyogták az átállást, mint akik elismerően bólintottak a család munkájára. Azóta megváltozott a helyzet. Kezdetben a paradicsom-termelésre helyezték a hangsúlyt, lévén, hogy az éghajlati- és talaj-adottságok kiválóak a termelésére, de a paradicsom mellett hamarosan még tíz, a növényi betegségekkel szemben toleráns, egyben jó télálló zöldségnövény kerülta  vetésszerkezetbe.  A gazdaságon gész éven keresztül folyamatos a termelés, amit a fűtetlen fóliasátrak tesznek lehetővé. Balanyi Sándor tapasztalata szerint fontos a növények talajtakaró képessége is, ugyanis az árnyékolás megakadályozza a gyomnövények fejlődését. A fokozatosan növekvő gazdaság rendelkezik a bio-termelést igazoló tanúsítvánnyal, és  nem okoz gondot a kiváló beltartalmi értékű és ízvilágú, de szemre is megnyerő termékek értékesítése. Ez egész éven keresztül folyamatosan Belgrádban történik, de a tartományi székvárosban, Újvidéken is érdeklődnek termékei iránt. Termékpalettáján 25 különböző növényt sorolhatunk fel:  vöröshagyma, fokhagyma, borsó, zöldbab, mángold, céklarépa, sárgarépa, stb. 25-30 évvel ezelőtt a paradicsom, a paprika sokkal ízletesebb volt, mint most, mert a termőtalaj tápanyag-ellátottsága, a gazdag humuszréteg biztosította a növények ellenálló képességéhez és a minőséges terméshez nélkülözhetetlen mikroelemeket. A Balanyiék gazdaságán előállított magas biológiai értékű zöldségnövények, a szerves trágyázásnak, a szármaradványok komposztálásának, illetve talajba forgatásának eredményeként ezt az elfelejtett ízvilágot idézik. Arra a kérdésre, hogy miként lehet eredményesen termelni szintetikus növényvédő szerek, gyomirtók használata nélkül is, mosolyogva veszi elő a kapát: ez a legmegbízhatóbb gyomirtószer.
Amikor egyre több kétes eredetű, minőségtelen élelmiszer kerül az asztalra, talán nem véletlen az EU biogazdálkodással kapcsolatos jelmondata sem: Ökológiai gazdálkodással - a természetért és önért. Jó sorrend: a természetet tisztelje az ember, hogy az éltesse.

Save

Save

Save

Pin It
contentmap_plugin

Hírlevél feliratkozás, TájGazda

Ajánlott cikkeink

 • Őseink hagyatékának megmentése

  Egy-egy falu életében fontos helyet foglal el a tájház vagy a tájszoba. A be nem avatottak némi túlzással falumúzeumnak is nevezik. Elvezet a múltba, használati tárgyai és gazdálkodási eszközeit menti a feledéstől,

   
 • Házi különlegességek Bea konyhájából

  Almarium, TájGazda

  Fújt a szél, hideg volt, nem a legjobb fesztiváli időjárás. De ez sem szegte Bea kedvét. Ízlésesen megterített asztal mögött állt, meleg kabátban és sálban.

   
 • Az Őrség „fekete aranya”

  Az Őrségi táj telis-tele van hagyományokkal, ódon hangulatú épületekkel, öreg házakkal; érdekes régi világ ez. Kellemes hangulat, derű és béke jelenlétét érezni a tájban. Dimbes-dombos, üde, zöld rétek,

   
 • Szövés és foltvarrás

  Krizbai Orsolya, szövés és varrás, TájGazda

  Nem azért kerültek egymás mellé, mert rokon kézimunkák, hanem mert egy vállalkozás keretében művelik. Az is közös vonás, hogy a Marosvásárhelyen élő fiatal asszonyok, Krizbai Nemes Orsolya és Bartha Izabella,

   
 • A gyöngyök világában

  Ivica Design, TájGazda

  Erdősi Ivett szereti az egyedit, a küzdelmes, az aprólékos, nagy odafigyelést igénylő munkákat. A gyöngy- és drótékszerek készítésében e jellemzőket mind megtalálta.

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére