Huszar pincészet, TájGazda

Azok az emberek, akik szeretnek utazni, szeretik a jó minőségű házi borokat, ahol csak megfordulnak, mindenütt meg akarják ismerni a helyi hagyományokat, a borkultúrát, megkóstolni a különleges borokat,

összehasonlítani ezeket más Európai borokkal. A  Kárpát-medence – és ezen belül Kárpátalja – a szőlő északi klimatikus termőhatára közelében fekszik. Az a tény, hogy ennek ellenére a Kárpát-medence peremén világviszonylatban is kiváló minőségű borok teremnek, számottevő mértékben a medencét övező hegységkoszorúnak köszönhető. Az Északkeleti- Kárpátok vulkanikus vonulatának a Beregisíkságra néző DNy-i, D-i és Ny-i lejtőin Ungvár és Nagyszőlős között a 13- 14. századtól minőségi bortermelés folyik. Változatos mikroklímájú, lejtőhordalék-, barna erdőtalajokkal fedett lejtőin optimális feltételek mellett termeszthető a szőlő.
A 13. század elejétől egészen napjainkig folyik a borászat Beregszász hegyein.
 A kommunizmus ideje alatt a vidék szőlészeti és borkészítési hagyományai kezdtek eltűnni, feledésbe merülni, de mára már újra él és virul a beregvidéki borkultusz.
Az egyik ilyen kiváló bor pincészet a sok közül: a HUSZÁR CSALÁDI PINCÉSZET

Vörös borok:

 • Izabella
 • Beregi Bikavér
 • Merlot
 • Cahor
 • Kadarka

Fehér borok:

 • Kunleány
 • Muskotály
 • Savignon blanc
 • Zweigelt Rose

Bővebben a borokról a plakátról készült fotón olvashatnak.
A borokat lehet önállóan kóstolni, inni, de Kárpátlján a településeken, városokban étkezésekhez a kétes tisztaságú víz helyett a borászok inkább a nemes, tiszta, vagy akár ásványvízzel kevert bort ajánlják. A fröccs, azaz szódavízzel vagy ásványvízzel kevert bor készítésének hagyománya a XIX századból származik. A bor és szódavíz mennyiségétől függően számos fröccstípus létezik:

"kisfröccs" - 100 ml bor és 100 ml szódavíz
"klasszikus fröccs", - 200 ml bor és 100 ml szódavíz
"hosszúlépés" - 100 ml bor és 200 ml szódavíz
"polgármester fröccs" - 150 ml bor és 100 ml szódavíz
"házmester" - 300 ml bor és 200 ml szódavíz, félliters sörös korsóban.

Már jó ideje, minden évben, általában márciusban megrendezésre kerül Beregszászon a Nemzetközi Borfesztivál, ezzel támogatva a borkészítőket, segítve az európai színvonalú borkészítés megújítását, amely egykor híressé tette ezt a vidéket nem csak országos szinten, hanem világszerte is.
A három napos rendezvény Beregszász város főterén bonyolódik le. A borászok itt kínálják a tavalyi évben megtermelt boraikat. A program keretében lehetőség van tapasztalatcserére, megrendezésre kerül a borászati eszközök kiállítása és vására, lehetőség van megkóstolni a legkiválóbb kárpátaljai borokat, ezen kívül fotókiállítás, zenei produkciók, ének táncbemutatók várják az idelátogatókat.

Ezen a rendezvényen találkozhatunk a Huszár Családi Pincészettel is, de aki nem akat várni a legközelebbi fesztiválig, az keresse fel őket nyugodtan:
Cím: Kárpátalja, Beregszász, Munkácsi út 255.
Telefon: 0993760438 vagy 0993760452/0993760454
2016. augusztus 15.

Fotók: Őry László albumából

Save

Save

Save

Save

Save

Pin It
contentmap_plugin

Ajánlott cikkeink

 • A cellaházakból álló kamalduli remetelak

  Hegyek, erdők, tavak határolják a majki pusztát. Csak a csend, a síri csend érzékelhető. Kiválóan alkalmas hely a remete életre. Talán ezért is választották kolostoruk helyszínéül a kamalduli remeték.

   
 • Meghívók, képeslapok Nagyberegről

  Somi Kata, TájGazda

  Ha visszagondolunk eddigi életünkre és előretekintünk a jövőbe, legalább tucatnyi olyan jeles napot számolhatunk össze, amit nagy társasággal, vendégsereggel töltünk el. Ahhoz pedig, hogy a szervezéstől

   
 • Violinda Design – művészi újrahasznosítás

  Violinda Design, TájGazda

  A bősi származású Viola Melinda jelenleg Párkányban él férjével, épp születendő gyermeküket várják. Melinda szavaival élve ő „az újrahasznosítás művészetével” foglalkozik – körülbelül két éve.

   
 • A méhészet életforma

  A méhészet életforma, TájGazda

  Hivatását tekintve hitoktató, de a természet és a háziállatok tisztelője, szerelmese. A moholi Lakatos Zsolt udvarában a kotlóstyúktól kezdve a házikacsákon keresztül szinte minden jószág megtalálható,

   
 • Anmar Bijoux

  Anmar Bijoux, TájGazda

  Andrusko Mária Felvidéken él, Párkányban. Személyében egy rendkívül tehetséges kézműves ékszerkészítőt ismerhetünk meg. Ékszereit és kiegészítőit Anmar Bijoux márkanév alatt értékesíti.

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére