Belépés

Huszar pincészet, TájGazda

Azok az emberek, akik szeretnek utazni, szeretik a jó minőségű házi borokat, ahol csak megfordulnak, mindenütt meg akarják ismerni a helyi hagyományokat, a borkultúrát, megkóstolni a különleges borokat,

összehasonlítani ezeket más Európai borokkal. A  Kárpát-medence – és ezen belül Kárpátalja – a szőlő északi klimatikus termőhatára közelében fekszik. Az a tény, hogy ennek ellenére a Kárpát-medence peremén világviszonylatban is kiváló minőségű borok teremnek, számottevő mértékben a medencét övező hegységkoszorúnak köszönhető. Az Északkeleti- Kárpátok vulkanikus vonulatának a Beregisíkságra néző DNy-i, D-i és Ny-i lejtőin Ungvár és Nagyszőlős között a 13- 14. századtól minőségi bortermelés folyik. Változatos mikroklímájú, lejtőhordalék-, barna erdőtalajokkal fedett lejtőin optimális feltételek mellett termeszthető a szőlő.
A 13. század elejétől egészen napjainkig folyik a borászat Beregszász hegyein.
 A kommunizmus ideje alatt a vidék szőlészeti és borkészítési hagyományai kezdtek eltűnni, feledésbe merülni, de mára már újra él és virul a beregvidéki borkultusz.
Az egyik ilyen kiváló bor pincészet a sok közül: a HUSZÁR CSALÁDI PINCÉSZET

Vörös borok:

 • Izabella
 • Beregi Bikavér
 • Merlot
 • Cahor
 • Kadarka

Fehér borok:

 • Kunleány
 • Muskotály
 • Savignon blanc
 • Zweigelt Rose

Bővebben a borokról a plakátról készült fotón olvashatnak.
A borokat lehet önállóan kóstolni, inni, de Kárpátlján a településeken, városokban étkezésekhez a kétes tisztaságú víz helyett a borászok inkább a nemes, tiszta, vagy akár ásványvízzel kevert bort ajánlják. A fröccs, azaz szódavízzel vagy ásványvízzel kevert bor készítésének hagyománya a XIX századból származik. A bor és szódavíz mennyiségétől függően számos fröccstípus létezik:

"kisfröccs" - 100 ml bor és 100 ml szódavíz
"klasszikus fröccs", - 200 ml bor és 100 ml szódavíz
"hosszúlépés" - 100 ml bor és 200 ml szódavíz
"polgármester fröccs" - 150 ml bor és 100 ml szódavíz
"házmester" - 300 ml bor és 200 ml szódavíz, félliters sörös korsóban.

Már jó ideje, minden évben, általában márciusban megrendezésre kerül Beregszászon a Nemzetközi Borfesztivál, ezzel támogatva a borkészítőket, segítve az európai színvonalú borkészítés megújítását, amely egykor híressé tette ezt a vidéket nem csak országos szinten, hanem világszerte is.
A három napos rendezvény Beregszász város főterén bonyolódik le. A borászok itt kínálják a tavalyi évben megtermelt boraikat. A program keretében lehetőség van tapasztalatcserére, megrendezésre kerül a borászati eszközök kiállítása és vására, lehetőség van megkóstolni a legkiválóbb kárpátaljai borokat, ezen kívül fotókiállítás, zenei produkciók, ének táncbemutatók várják az idelátogatókat.

Ezen a rendezvényen találkozhatunk a Huszár Családi Pincészettel is, de aki nem akat várni a legközelebbi fesztiválig, az keresse fel őket nyugodtan:
Cím: Kárpátalja, Beregszász, Munkácsi út 255.
Telefon: 0993760438 vagy 0993760452/0993760454
2016. augusztus 15.

Fotók: Őry László albumából

Save

Save

Save

Save

Save

Pin It
contentmap_plugin

Hírlevél feliratkozás, TájGazda

Ajánlott cikkeink

 • A kézművességgel itthon maradni

  A megváltozott gazdasági helyzetben a szerény nyugdíjból és fizetésből nem lehet egyszerűen boldogulni. A mellékkereset reményében pótfoglalkozást kell folytatni,

   
 • A települést soha se hívhassák Nadánynak!

  A Körösladányi Helytörténeti Gyűjtemények Háza

  A báró kijárta, ezt a települést soha se hívhassák Nadánynak... Körösladányban a gyerekek úgy kerülnek ki a Tüköry Lajos Általános Iskolából, hogy pontosan tudják, hol éltek, hol élnek.

   
 • Szent Miklós Bazilika – Nagyszombat

  Nagyszombat városa bővelkedik a magyar vonatkozású látnivalókban. Ennek egyik oka, hogy ez az ősi település sokáig esztergomi érseki székhely volt, a cikkünkben bemutatásra kerülő plébániatemplomot

   
 • A „Matyóföld fővárosa”

  Matyóföld, Mezőkövesd

  A legenda szerint egyszer az ördög elrabolt egy matyó legényt. A fiú párja sokat rimánkodott az ördögnek, hogy adja vissza néki a kedvesét. Az ördög azt mondta erre a leánynak:

   
 • Kökény - az elfeledett gyógynövény

  Kökény, TájGazda

  A hétvégén a családom női tagjaival elmentünk kirándulni Gyulára. Útközben arra lettünk figyelmesek, hogy az út mellett férfiak metszenek valamit az ott lévő bokrokról.

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére