Héder András, hordó- és vágódeszka készítő mester, TájGazda

Sárosoroszi település Kárpátalján (Ukrajna) található, a Beregszászi járás egyik kicsiny magyar faluja. A járási székhelytől 16 km-re a Borzsa folyó bal partján fekszik, valamint határközség is,

mivel a környező falvak nagy része már a Nagyszőlősi járáshoz tartozik. Lakossága 890 fő, ebből 870 magyar.
Hordó és vágódeszka készítés olyan mesterség, amely nemzedéről, nemzedékre öröklődik. Persze sokan mások is megtanulták ezt a mesterséget Kárpátalján. Egyik ilyan Héder András, aki a Salánkról elszármazott László Árpád mestertől tanulta ki a hordókészítés fortélyait. A legjobbtól tanulhatott, ugyanis László Árpád is a híres salánki hordókészítő családból származik. Salánkot a kárpátaljai hordókészítés fellegvárának nevezhetjük.
Napjainkban egyre kevesebben foglalkoztak, illetve foglalkoznak kádármesterséggel. Következetesen bodnárnak nevezik magukat, bár használatos a kádár megnevezés is.
A vásározást nem kedvelik, inkább a fiatalok viszik ki termékeiket az utóbbi időben egyre gyakoribbá váló beregszászi, nagyszőlősi és munkácsi borfesztiválokra, ahol nemcsak a salánki hordók kapósak, de nagy sikerük van a kiváló helyi boroknak is. A salánki mesterek főleg magyar típusú, vagyis kerekded boros- és ecetes- és káposztáshordókat, kádakat, szaunába való favödröket és virágdézsákat készítenek, salánki specialitásnak mondhatjuk a kerek vagy ellipszis formájú asztali kishordókat.
A mesterség helyzetét nehezíti az is, hogy egyre nehezebben beszerezhető a nyersanyag, a helyi tölgyerdők kiirtása következtében, ami azonban kétségessé teszi e nagy múltú mesterség jövőjét is.
Héder András, kitanulva a salánki mestertől a szakmát, körülbelül öt évvel ezelőtt kezdett el önállóan hordókészítéssel foglalkozni. Ma már otthon is dolgozik, de még mindig tanulja a mesterséget. Kezdetben csak a hordókba való csapokkal foglalkozott, 2-3 évig, de jelenleg  már kisebb káposztáshordókat, vágódeszkákat, gyúrótáblákat, vödröket is készít saját műhelyében. Egy 40-50 literes hordó egy nap alatt elkészül. Egyedül dolgozik, hiszen már beletanult a mesterségbe. Megrendelésre készíti  munkáit.
Megtudtuk tőle, hogy a minőségi vágódeszka elkészítésének is vannak apró trükkjei amiket ha nem tartunk be, akkor csak egy selejtet fogunk tudni előállítani. Csak egy példa: a jó vágódeszkához mindenképpen táblásítanunk kell a faanyagot, elforgatva a léceket, hogy az évgyűrűk mentén kialakuló vetemedést megszüntessük.
Héder Andrástól még megtudtuk, hogy próbálja a boroshordó készítését is elsajátítani. Az másként megy, hisz annál például görbén gyalulódik a fa, nem egyenesen, mint azoknál, amelyekkel most foglalkozik.
Aki szeretné megismerni bővebben ezt a ma már nagyon ritka mesterséget, és akár várásolna is ilyen termékeket, az keresse bátran Héder Andrást a következő elérhetőségeken:

Telefon: 0968438218
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
2016. augusztus 15.

Fotók: Őry László albumából

Save

Save

Save

Pin It
contentmap_plugin

Hírlevél feliratkozás, TájGazda

Ajánlott cikkeink

  • Angyalok ezrei…

    Néhány héttel ezelőtt rézüstben főtt házi lekvárja kapcsán olvashattak Anicka-Hadady Csilláról, ám a benei (Kárpátalja, Beregszászi járás) fiatalasszonynak nem ez az egyetlen elfoglaltsága,

     
  • Szlovákia egyetlen úszómalma

    Gútai malom, Tájérintő-TájGazda

    A Csallóköz számos kulturális, természetvédelmi érdekességet, értéket rejt magában. Ilyen a délnyugati részén, Gúta városának szélén található úszó vízimalom és köré épült komplexum is.

     
  • Emlékkereszt a hősök emlékére

    Emlékkereszt a hősöl emlékére, TájGazda

    Az újvidéki Európa Kollégium udvarában júniusban ünnepi keretek között emlékkeresztet avattak azokért a vajdasági magyar emberekért, akik 1944 és 1956 között ártatlanul estek áldozatul,

     
  • A bajmóci várkastély

    A bajmóci várkastély, TájGazda

    Európa-szerte rengeteg várat, kastélyt ismerünk, viszont a bajmóci várkastély világviszonylatban is kiemelkedően jó állapotban maradt mind a mai napig. Ebből kifolyólag az elmúlt pár évtizedben

     
  • Anna és Marci különleges ízvilágú pesztói

    Ipolykert manufaktúra, TájGazda

    Mindkettőnk számára meghatározó a vidéki kötődés gyerekkorunk óta és az az érzés, hogy saját kertünkből, gondoskodásunk jutalmaként kerül étel az asztalra. Ez nem a tanult szakmánk, nem is a munkahelyünk.

     

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére