Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

Héder András, hordó- és vágódeszka készítő mester, TájGazda

Sárosoroszi település Kárpátalján (Ukrajna) található, a Beregszászi járás egyik kicsiny magyar faluja. A járási székhelytől 16 km-re a Borzsa folyó bal partján fekszik, valamint határközség is,

mivel a környező falvak nagy része már a Nagyszőlősi járáshoz tartozik. Lakossága 890 fő, ebből 870 magyar.
Hordó és vágódeszka készítés olyan mesterség, amely nemzedéről, nemzedékre öröklődik. Persze sokan mások is megtanulták ezt a mesterséget Kárpátalján. Egyik ilyan Héder András, aki a Salánkról elszármazott László Árpád mestertől tanulta ki a hordókészítés fortélyait. A legjobbtól tanulhatott, ugyanis László Árpád is a híres salánki hordókészítő családból származik. Salánkot a kárpátaljai hordókészítés fellegvárának nevezhetjük.
Napjainkban egyre kevesebben foglalkoztak, illetve foglalkoznak kádármesterséggel. Következetesen bodnárnak nevezik magukat, bár használatos a kádár megnevezés is.
A vásározást nem kedvelik, inkább a fiatalok viszik ki termékeiket az utóbbi időben egyre gyakoribbá váló beregszászi, nagyszőlősi és munkácsi borfesztiválokra, ahol nemcsak a salánki hordók kapósak, de nagy sikerük van a kiváló helyi boroknak is. A salánki mesterek főleg magyar típusú, vagyis kerekded boros- és ecetes- és káposztáshordókat, kádakat, szaunába való favödröket és virágdézsákat készítenek, salánki specialitásnak mondhatjuk a kerek vagy ellipszis formájú asztali kishordókat.
A mesterség helyzetét nehezíti az is, hogy egyre nehezebben beszerezhető a nyersanyag, a helyi tölgyerdők kiirtása következtében, ami azonban kétségessé teszi e nagy múltú mesterség jövőjét is.
Héder András, kitanulva a salánki mestertől a szakmát, körülbelül öt évvel ezelőtt kezdett el önállóan hordókészítéssel foglalkozni. Ma már otthon is dolgozik, de még mindig tanulja a mesterséget. Kezdetben csak a hordókba való csapokkal foglalkozott, 2-3 évig, de jelenleg  már kisebb káposztáshordókat, vágódeszkákat, gyúrótáblákat, vödröket is készít saját műhelyében. Egy 40-50 literes hordó egy nap alatt elkészül. Egyedül dolgozik, hiszen már beletanult a mesterségbe. Megrendelésre készíti  munkáit.
Megtudtuk tőle, hogy a minőségi vágódeszka elkészítésének is vannak apró trükkjei amiket ha nem tartunk be, akkor csak egy selejtet fogunk tudni előállítani. Csak egy példa: a jó vágódeszkához mindenképpen táblásítanunk kell a faanyagot, elforgatva a léceket, hogy az évgyűrűk mentén kialakuló vetemedést megszüntessük.
Héder Andrástól még megtudtuk, hogy próbálja a boroshordó készítését is elsajátítani. Az másként megy, hisz annál például görbén gyalulódik a fa, nem egyenesen, mint azoknál, amelyekkel most foglalkozik.
Aki szeretné megismerni bővebben ezt a ma már nagyon ritka mesterséget, és akár várásolna is ilyen termékeket, az keresse bátran Héder Andrást a következő elérhetőségeken:

Telefon: 0968438218
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
2016. augusztus 15.

Fotók: Őry László albumából

Save

Save

Save

Pin It
contentmap_plugin

Hírlevél feliratkozás, TájGazda

Ajánlott cikkeink

  • Egykoron víztorony - ma lakóház

    Nem tudom miért, de engem mindig elbűvölnek a víztornyok. Főként azok, amelyek az 1900-as évek környékén épültek fel. Elgondolkodtatnak, hogy miként, hogyan is tudták

     
  • A művészetben élni és alkotni

    Még csak 23 éves fiatalember, állatorvosi egyetemre jár, de a természet iránti szeretete és tisztelete felülmúl minden érzést. Ebből a szeretetből fakad a természetes alapanyagok tapintásának szeretete is,

     
  • Az újkígyósi földtégla

    Újkígyósi földtégla, TájGazda

    Abban élhetsz, amin jársz! Földtégla a jövő építőanyaga. Vezérhangya! Különös kifejezés. A köznyelv általában pejoratív értelemben használja, miszerint, akinél elindul a vezérhangya bolondos, különös figura,

     
  • A mediterrán hangulatú bányatónk

    Rudabánya, TájGazda

    Rudabánya városa több szempontból is hazánk egyik legérdekesebb helye. Itt található a világhírű Rudapithecus hungaricus őslénytani lelőhely, a bányászattörténeti múzeum és a meseszép,

     
  • A jó mézeshez idő kell

    Gál Adél mézeskalácsai, TájGazda

    Nagyjából 8 éve annak, hogy a salánki Gál (akkor még Zán) Adél kezei alatt megszülettek az első karácsonyi mézeskalácsok. Bár az elsők sem forma, sem díszítés szempontjából nem voltak még tökéletesek,

     

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére