Asztalos és horgolt termékek, TajGazda

Tiszapéterfalván találkoztam a szimpatikus házaspárral, és standuknál nézegettem sokáig aranyos és szépen megmunkált termékeiket. Mindig megfog, ha kézművesek elsősorban gyermekek részére készítik el termékeiket.

Talán mert gyermekkori játékainkra emlékeztetnek, vagy talán mert bennem is ott van még a gyermeki lélek. A gyönyörűen kidolgozott és megfestett asztalos temékek mellett szemem a horgolt termékeken akadt meg főleg, hiszen nagymamám még kilencvenegynéhány évesen is horgolta dédunokáinak a sálakat, és tudom, hogy mennyi munka, odafigyelés kell egy egy kis sapkához, sálhoz, vagy kabala babához. Éppen ezért kértem is néhány praktikus tanácsot a mestertől, ami alapján összefoglalható:
Mindenképpen kell egy kényelmes ülőhely és jó világítás. A horgolás a relaxációs technikák egyik legjobban működő formája, ezért érdemes úgy választanunk a minták közül, hogy a feladat ne legyen sem túl nehéz, sem pedig túl könnyű. Első nekifutásként legjobb egy sállal próbálkozni: viszonylag vastag fonallal, mely semmiképp sem szintetikus. Eleinte használjunk 4 mm-es, vagy annál nagyobb tűt – könnyebb vele dolgozni és a szemek is nagyobbak lesznek, így könnyebben átlátjuk őket. Soha ne feledjük: a horgolás élmény, ami jót tesz a léleknek, kiváló stresszoldó, teret ad a kreatív gondolatoknak és fejleszti az önismeretet. Megfelelő minta hiányában is nyugodtan vágjunk bele és improvizáljunk. Egyre elterjedtebb módszer a szabadhorgolás, ami mindenféle korlátozást és előre megszabott mintát nélkülöz. A horgolt szemekkel és motívumokkal való játék a kísérletezést céllá emeli, melynek során átélhetjük a szabadon áramló kreativitás élményét.
Horgolni tehát jó, pihentető és kreatív.
Sajnos sokat nem tudtam meg róluk, de felirtam elérhetőségüket, és ajánlom mindenkinek termékeiket jó szívvel:

Nagy Imre és Nagy Mónika, Kárpátalja, Visk
Telefon:+380963437009
2016. augusztus 15.

Fotók: Őry László albumából

Pin It
contentmap_plugin

Hírlevél feliratkozás, TájGazda

Ajánlott cikkeink

 • JUDIT

  Judit, TájGazda

  Göbőné Korpás Judit a felvidéki Léván él. Hagyományos népi és modern gyöngyékszerek készítésével foglalkozik. Termékeit JUDIT márkanév alatt kereshetjük. „Nagyon szeretek fűzni.

   
 • A dél-békési Pachwork Asszonyok

  Patchwork, TájGazda

  Munkáikat ideiglenesen a helyi kiállító teremben lehetett megtekinteni. A falon és a vitrinben mintás, színes textildarabokból összeállított termékek színkavalkádja fogadta az érdeklődőket.

   
 • A természetes antibiotikum - a ludasi fokhagyma

  Kertészeiről, állattenyésztőiről és gyümölcstermelőiről  ismert Ludas, melynek neve már 1335-ben megtalálható az írásokban. Az 1740-es években szegedi dohánykertészek települtek meg itt, akik 1750 körül

   
 • Hulladékból remekmű

  Sikerélmény, egyben elismerés is bekerüni a "leg"-ek, a Guinness-rekordok sorába, ami a legfurcsább elsőségek gyűjteménye: 9 kilogrammos sárgarépát és 27 kilogrammos karfiolt termelő amatőr

   
 • Kollárik Lívia lufi figurái

  Kollárik Lívia a felvidéki Nagyölvedről származik, jelenleg Érsekújvárott él, ahol a helyi kórházban dolgozik, mint szülésznő. A főiskola elvégzésével jött az álláslehetőség, s Lívia élt vele.

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére