Asztalos és horgolt termékek, TajGazda

Tiszapéterfalván találkoztam a szimpatikus házaspárral, és standuknál nézegettem sokáig aranyos és szépen megmunkált termékeiket. Mindig megfog, ha kézművesek elsősorban gyermekek részére készítik el termékeiket.

Talán mert gyermekkori játékainkra emlékeztetnek, vagy talán mert bennem is ott van még a gyermeki lélek. A gyönyörűen kidolgozott és megfestett asztalos temékek mellett szemem a horgolt termékeken akadt meg főleg, hiszen nagymamám még kilencvenegynéhány évesen is horgolta dédunokáinak a sálakat, és tudom, hogy mennyi munka, odafigyelés kell egy egy kis sapkához, sálhoz, vagy kabala babához. Éppen ezért kértem is néhány praktikus tanácsot a mestertől, ami alapján összefoglalható:
Mindenképpen kell egy kényelmes ülőhely és jó világítás. A horgolás a relaxációs technikák egyik legjobban működő formája, ezért érdemes úgy választanunk a minták közül, hogy a feladat ne legyen sem túl nehéz, sem pedig túl könnyű. Első nekifutásként legjobb egy sállal próbálkozni: viszonylag vastag fonallal, mely semmiképp sem szintetikus. Eleinte használjunk 4 mm-es, vagy annál nagyobb tűt – könnyebb vele dolgozni és a szemek is nagyobbak lesznek, így könnyebben átlátjuk őket. Soha ne feledjük: a horgolás élmény, ami jót tesz a léleknek, kiváló stresszoldó, teret ad a kreatív gondolatoknak és fejleszti az önismeretet. Megfelelő minta hiányában is nyugodtan vágjunk bele és improvizáljunk. Egyre elterjedtebb módszer a szabadhorgolás, ami mindenféle korlátozást és előre megszabott mintát nélkülöz. A horgolt szemekkel és motívumokkal való játék a kísérletezést céllá emeli, melynek során átélhetjük a szabadon áramló kreativitás élményét.
Horgolni tehát jó, pihentető és kreatív.
Sajnos sokat nem tudtam meg róluk, de felirtam elérhetőségüket, és ajánlom mindenkinek termékeiket jó szívvel:

Nagy Imre és Nagy Mónika, Kárpátalja, Visk
Telefon:+380963437009
2016. augusztus 15.

Fotók: Őry László albumából

Pin It
contentmap_plugin

Ajánlott cikkeink

 • Palásthy-kastély

  Palást (szlovákul Plášťovce) Felvidék Nyitrai kerületének Lévai járásában, Ságtól mintegy 10 km-re fekszik a Korpona-patak partján. 1910-ben 1717 főt számlált,

   
 • Asztalos- és horgolt termékek

  Asztalos és horgolt termékek, TajGazda

  Tiszapéterfalván találkoztam a szimpatikus házaspárral, és standuknál nézegettem sokáig aranyos és szépen megmunkált termékeiket. Mindig megfog, ha kézművesek elsősorban gyermekek részére készítik el termékeiket.

   
 • Múltunkba belépve

  Kárpátaljai tájház, TájGazda

  A hagyományok kapcsán eddig kétféle véleménnyel találkoztam. Az egyik, hogy a hagyományainkat ápolni, óvni kell. A másik, hogy nem kell őket se ápolni, se megóvni,

   
 • Húsvétnap reggelén az ég igen magas

  Húsvétnap reggelén az ég igen magas - Tar Emese, TájGazda

  Kárpátalja magyar lakossága számos Húsvéthoz kötődő szokást őriz. Bár tagadhatatlan, hogy némelyikük formáját tekintve némileg megváltozott, Krisztus feltámadásának ünnepét mindenhol

   
 • A minőség mindenekelőtt

  Kiss Húsműhely, TájGazda

  A kínálat gazdag, a vállalkozás kicsi. Cél a kifogástalan minőségű termékek készítése, az ősi hagyományos receptek mellet a haladó fűszerezéssel előállított termékek és ezzel egy időben a példamutatás.

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére