Asztalos és horgolt termékek, TajGazda

Tiszapéterfalván találkoztam a szimpatikus házaspárral, és standuknál nézegettem sokáig aranyos és szépen megmunkált termékeiket. Mindig megfog, ha kézművesek elsősorban gyermekek részére készítik el termékeiket.

Talán mert gyermekkori játékainkra emlékeztetnek, vagy talán mert bennem is ott van még a gyermeki lélek. A gyönyörűen kidolgozott és megfestett asztalos temékek mellett szemem a horgolt termékeken akadt meg főleg, hiszen nagymamám még kilencvenegynéhány évesen is horgolta dédunokáinak a sálakat, és tudom, hogy mennyi munka, odafigyelés kell egy egy kis sapkához, sálhoz, vagy kabala babához. Éppen ezért kértem is néhány praktikus tanácsot a mestertől, ami alapján összefoglalható:
Mindenképpen kell egy kényelmes ülőhely és jó világítás. A horgolás a relaxációs technikák egyik legjobban működő formája, ezért érdemes úgy választanunk a minták közül, hogy a feladat ne legyen sem túl nehéz, sem pedig túl könnyű. Első nekifutásként legjobb egy sállal próbálkozni: viszonylag vastag fonallal, mely semmiképp sem szintetikus. Eleinte használjunk 4 mm-es, vagy annál nagyobb tűt – könnyebb vele dolgozni és a szemek is nagyobbak lesznek, így könnyebben átlátjuk őket. Soha ne feledjük: a horgolás élmény, ami jót tesz a léleknek, kiváló stresszoldó, teret ad a kreatív gondolatoknak és fejleszti az önismeretet. Megfelelő minta hiányában is nyugodtan vágjunk bele és improvizáljunk. Egyre elterjedtebb módszer a szabadhorgolás, ami mindenféle korlátozást és előre megszabott mintát nélkülöz. A horgolt szemekkel és motívumokkal való játék a kísérletezést céllá emeli, melynek során átélhetjük a szabadon áramló kreativitás élményét.
Horgolni tehát jó, pihentető és kreatív.
Sajnos sokat nem tudtam meg róluk, de felirtam elérhetőségüket, és ajánlom mindenkinek termékeiket jó szívvel:

Nagy Imre és Nagy Mónika, Kárpátalja, Visk
Telefon:+380963437009
2016. augusztus 15.

Fotók: Őry László albumából

Pin It
contentmap_plugin

Ajánlott cikkeink

 • Családi hagyományok útján

  Bagyi Irén, TájGazda

  A Hargita megyei Szentábrahám községében él Bágyi Irén szeretett családja körében. Szabadidejében köt és horgol. A kötést még anyai dédmamája tanította meg neki.

   
 • Kovács Barnabás – méhész

  Kovács Barnabás – méhész, TájGazda

  Kovács Barnabás a felvidéki Juhász Gyula Alapiskola pedagógusa, mikor épp nem az iskola és a diákok ügyes-bajos dolgaival foglalkozik, idejét szívesen tölti a közeli Barsbaracskán, ahol méz, virágpor, propolisz

   
 • A berényi tészta

  A berényi tészta, TájGazda

  A világ legjobb, olasz gyártmányú gépein gyártják tésztáikat. Napjainkban hetente több mint 180 000 tojást és 9 tonna lisztet dolgoznak fel, melyből akár 10 tonnánál több tésztát is elő tudnak állítani.

   
 • A Bréda Kastély

  A Bréda Kastély, TájGazda

  Európában egyedülálló 3D-s épületvetítés a lőkösházi Bréda - Kastélyban. Románia határától mindössze 4 km-re, az összefüggő Alföldi síkot egy kisebb homokdombra épült, erdővel körbevett Kastély látképe töri meg.

   
 • Handmade by Rouz

  Handmade by rouz, TájGazda

  Vörös Rozália Felvidéken, Somorján él. Iskoláit tekintve kereskedelmi végzettséggel rendelkezik, diplomamunkáját a pozsonyi közgazdasági egyetem kereskedelmi karán,

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére