Magyarosi Katalin gyöngykészítő, TájGazda

Már több gyöngyékszer készítőt is bemutattunk ezen az oldalon, s mégis minden termék egészen más. Egyrészt az alkotók is különbözőek, más hagyományokkal és más ízlésvilággal,

ugyanakkor a gyöngy rendkívül széles lehetőségeket kínál, a különböző színű, formájú és méretű gyöngyszemek a végtelenségig variálhatóak. Ez ejtette rabul Magyarosi Katalint is, aki a kalotaszegi Mérán született, ahol nagy hagyománya van a gyöngyfűzésnek. A nagymamájától és Boncz Erzsébet híres gyöngyözőtől tanulta el a fortélyokat, már kiskorában kiderült róla, hogy van érzéke a kézimunkához. Hat éves kora óta csinál különböző ékszereket. Annyira megtetszett ez a tevékenység, hogy mesterségnek is ezt választotta, munkahelyén ezüst ékszereket készít, szabadidejében pedig gyöngyökből alkot A hagyományos nyakékek mellett modernebb fülbevalókat és karkötőket is készít. Szereti az ilyen aprólékos „pepecs” munkát, ami mellett lehet gondolkodni. A párja és a barátai is támogatják, ismerik már ízlését, ugyanakkor mindig jönnek újabb ötletekkel. A lógóját is közös ötlet alapján készítette el egy barátnője a Mazsola becenévből (https://www.facebook.com/Beadwork-by-Mazsola-Mazsola-gyöngyei-704446089605694/?ref=nf).
Termékeivel vásárokra jár, de mióta az interneten is közzéteszi munkáit, megnőtt a rendeléseinek száma, így egyre több időt fordít a gyöngyözésre. A fülbevalóalapok és kapcsok ezüstből vannak, és japán, valamint cseh gyöngyökből dolgozik, mert jelenleg ezeknek van a legjobb minősége. Egyedi ékszereket készít, ezért nincs két ugyanolyan fülbevalója, csak különleges megrendelésekre hajlandó ezt elvállalni, az elmúlt napokban például ikertestvérek számára csinált egyforma ékszereket. Rendelésre különleges igényeknek is próbál eleget tenni, nyitott bármilyen ötletre, az igénylőkkel megbeszéli, hogyan valósíthatóak meg elképzeléseik.
A gyöngyfűzéssel kapcsolatos érzéseit a következőképpen fogalmazta meg: „engem ez nagyon ki tud kapcsolni, nem áll meg a gondolkodásom, hanem szabadabban elmélkedek, végiggondolhatok szituációkat. Abszolút megnyugtat. Ha megálmodok új darabokat, akkor rögtön lerajzolom, hogy ne felejtsem el, és ha sikerül kivitelezni, akkor az nagyon nagy öröm. Annál nagyobb örömet nem is tudok elképzelni, mint amikor az általam tervezett és megvalósított ékszer gazdára talál, és a következő évben meglátom, hogy még mindig viseli a kliens. Végül is ezért csinálom! Mert nagyon nagy boldogság, hogy viszontlátom alkotásaimat másokon, és az illető örömmel viseli.”

Pin It

Ajánlott cikkeink

 • A világ legnagyobb könyve a borsodi Szinpetriben

  Szinpetri, Tájgazda

  Hallott már Szinpetriről? Bevallom őszintén én eddig nem. De örülök, hogy az internetes oldalak között ráleltem e piciny falura. Azért is merem rámondani, hogy pici, mert lakosságának száma 250 fő körül mozog.

   
 • Kézműves órák

  Kézművesórák, TájGazda

  Vasárnap délelőttönként a környék gyerekeit tanította a garázsukban… „Engedd meg, hogy zárójelbe odaírjuk: Gyöngyike. Téged mindenki így ismer!”

   
 • Háromkút az elzárt csángó település

  Háromkút az elzárt csángó település, TájGazda

  Van egy eldugott kis falu Székelyföld és Moldva határán, a Nagyhagymás lábánál. A Békás-szorostól 15 km-re délre, a gyimesi főúttól 32 km-re található település nehezen megközelíthető.

   
 • Kitty Colour

  Kitty Colour, TájGazda

  Csölle Kitty épp harmadik gyermekével, a tízhónapos Lucával tölti anyasági szabadságát. Emellett van egy sikeres vállalkozása, Kitty Colour néven ajándék- és dísztárgykészítéssel,

   
 • Fábiánsebestyén

  Csongrád megye északkeleti részén található Fábiánsebestyén. Rendezett, gondos, virágos község. A településen már több alkalommal is jártam.

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére