Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

Quilling, TájGazda

A papírt már az ókori egyiptomiak is nagy becsben tartották. A papír drága volt és értékes, minden egyes milliméterét megbecsülték. Később a technika fejlődésével, a könyvkötészet megjelenésével,

a könyvlapok vágásával egyre több felesleg papír keletkezett. A reneszánsz korban élő francia és olasz apácák, szerzetesek felismerték e felesleges papírcsíkokban rejlő lehetőségeket. A lehullott darabokat összetekerték, formázták és vallásos témájú tárgyakat, aranyozott szélű könyvborítókat, uralkodók számára szebbnél szebb alkotásokat készítettek belőle. Ezáltal egy új művészeti formát a quillinget, azaz papírcsíktechnikát hozták létre. Európában igazán a 18. században vált kedvelté, elegáns úri hölgyek szabadidős tevékenységeként. Ma újból reneszánszát éli e népszerű kreatív technika.

Quilling Boszi, avagy Percze Edit néhány éve kezdett el foglalkozni a papírcsíkok feltekerésével.
„A testvérem vásárolt egy ékszer szettet, amely quilling módszerrel készült. Azonnal beleszerettem e technikába.” – meséli Edit. Azóta ha a szabadideje engedi, tekeri a különböző alakú és színű kis papírcsíkokat. A tekergetés alatt Editet megnyugvás tölti el, kikapcsolja őt, néhány percre, órára el tud menekülni e rohanó világ zajától.
Maga a módszer könnyen elsajátítható, nem kellenek hozzá bonyolult eszközök, így kevés pénzzel rendelkezők is bátran belevághatnak. A legfontosabb elem a méretre szabott papírcsíkok, de kell hozzá még egy sodróka és némi papírragasztó. Különböző díszeket, használati tárgyakat lehet így elkészíteni. A feltekert csíkokból színes virágokat, leveleket, állatokat, tájakat és számtalan alakzatot lehet megtestesíteni. Edit 4 mm-es csíkokat használ fel az alkotásaihoz, melyekből főként ékszereket kreál, de karácsonyfa díszeket, mécsestartókat, faliképeket, kitűzőket, ajándék kísérőkártyákat, fantázia képeket is tekercsel. Kezdetben az interneten talált mintákat próbálta leutánozni, de ma már saját fantáziája visz előre a munkában. Nem tervez, a készítés közben jönnek a gondolatai. Ebből adódóan előfordul, hogy olykor több napra is félre kell tennie egy-egy készülő alkotást, mert nem találja hozzá a megfelelő folytatást, az ihletet. https://www.facebook.com/quillingboszi/
Edit nagyon büszke minden egyes alkotására. Ha ki kellene emelnie belőle néhányat, akkor a kalocsai és a matyó mintával készült képei lennének azok. Nagy megtiszteltetésként érte, amikor a Praktika Magazin több képet is megjelentetett karácsonyfa díszeiről, és egy pályázatot is nyert az egyik fantázia képével. Sokat köszönhet Valler Hajnalkának, akitől az első inspiráció jött és Pintér Ferencné, Zsuzsinak, aki mindig hasznos tanácsokkal látta el, olykor „bugyutának” tűnő kérdéseire is szívesen válaszolt, dicsérte és „lökdöste” előre ezen az úton. Nagyon hálás Neki minden segítségéért, hasznos ötletéért!

A jövőben szeretne tovább fejlődni, újabb alkotásokat létrehozni. Ha lesz rá lehetősége, szeretné tanítani is a quillinget. Hiszen bárki könnyen el tudja sajátítani és nagyon szép és érdekes témájú képeket, tárgyakat tud vele készíteni. Emellett jótékony hatásai is van a kezek finom mozgásainak fejlesztésére.

Aki kíváncsi Quilling Boszi munkáira, szeretné megtekinteni és beszélgetni is vele, annak ott a helye a békéscsabai Ipartestület Székházában, 2016. október 11.-én 15:30-kor kezdődő kiállítás megnyitóján. Nagyon-nagyon szeretettel vár mindenkit, akit érdekel ez a technika és szeretne róla többet megtudni!

Szekeres Marietta

Pin It

Hírlevél feliratkozás, TájGazda

Ajánlott cikkeink

 • Az Ungerbauer Családi Borpince

  Ungerbauer Családi Borpince, TájGazda

  Míg a felnőttek boroznak, a gyerekek mustot és házi szörpöt kóstolnak... A borcímkét húsz évig tervezte Ungerbauer György, az Ungerbauer Családi Borpince tulajdonosa.

   
 • Az aracsi pusztatemplom

  Az aracsi pusztatemplom a magyar nemzeti identitás jelképe. Arača vagy Aracsi pusztatemplom a Délvidék egyik legértékesebb és legkorábbi építészeti emléke.

   
 • Mit ígérnek az októberi jeles napok?

  Magvető és Mindszent havának is nevezik az esztendő tizedik hónapját. A hozzá kötődő népi időjóslások a szüret, a következő év időjárása és a juhászok szempontjából is fontos.

   
 • Az aranyosmaróti Migazzi-kastély

  Aranyosmarót (szlovákul Zlaté Moravce) felvidéki város, a Nyitrai kerület Aranyosmaróti járásának székhelye, mely a Zsitva folyó partján terül el.

   
 • A pozsonyi Prímás palota

  A pozsonyi Prímás palota, TájGazda

  Pozsony legkiemelkedőbb palotáinak egyike, ahol az évszázadok során olyan személyiségek fordultak meg, mint Széchenyi István, Móricz Zsigmond, Thomas Mann és még sorolhatnánk.

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére