Quilling, TájGazda

A papírt már az ókori egyiptomiak is nagy becsben tartották. A papír drága volt és értékes, minden egyes milliméterét megbecsülték. Később a technika fejlődésével, a könyvkötészet megjelenésével,

a könyvlapok vágásával egyre több felesleg papír keletkezett. A reneszánsz korban élő francia és olasz apácák, szerzetesek felismerték e felesleges papírcsíkokban rejlő lehetőségeket. A lehullott darabokat összetekerték, formázták és vallásos témájú tárgyakat, aranyozott szélű könyvborítókat, uralkodók számára szebbnél szebb alkotásokat készítettek belőle. Ezáltal egy új művészeti formát a quillinget, azaz papírcsíktechnikát hozták létre. Európában igazán a 18. században vált kedvelté, elegáns úri hölgyek szabadidős tevékenységeként. Ma újból reneszánszát éli e népszerű kreatív technika.

Quilling Boszi, avagy Percze Edit néhány éve kezdett el foglalkozni a papírcsíkok feltekerésével.
„A testvérem vásárolt egy ékszer szettet, amely quilling módszerrel készült. Azonnal beleszerettem e technikába.” – meséli Edit. Azóta ha a szabadideje engedi, tekeri a különböző alakú és színű kis papírcsíkokat. A tekergetés alatt Editet megnyugvás tölti el, kikapcsolja őt, néhány percre, órára el tud menekülni e rohanó világ zajától.
Maga a módszer könnyen elsajátítható, nem kellenek hozzá bonyolult eszközök, így kevés pénzzel rendelkezők is bátran belevághatnak. A legfontosabb elem a méretre szabott papírcsíkok, de kell hozzá még egy sodróka és némi papírragasztó. Különböző díszeket, használati tárgyakat lehet így elkészíteni. A feltekert csíkokból színes virágokat, leveleket, állatokat, tájakat és számtalan alakzatot lehet megtestesíteni. Edit 4 mm-es csíkokat használ fel az alkotásaihoz, melyekből főként ékszereket kreál, de karácsonyfa díszeket, mécsestartókat, faliképeket, kitűzőket, ajándék kísérőkártyákat, fantázia képeket is tekercsel. Kezdetben az interneten talált mintákat próbálta leutánozni, de ma már saját fantáziája visz előre a munkában. Nem tervez, a készítés közben jönnek a gondolatai. Ebből adódóan előfordul, hogy olykor több napra is félre kell tennie egy-egy készülő alkotást, mert nem találja hozzá a megfelelő folytatást, az ihletet. https://www.facebook.com/quillingboszi/
Edit nagyon büszke minden egyes alkotására. Ha ki kellene emelnie belőle néhányat, akkor a kalocsai és a matyó mintával készült képei lennének azok. Nagy megtiszteltetésként érte, amikor a Praktika Magazin több képet is megjelentetett karácsonyfa díszeiről, és egy pályázatot is nyert az egyik fantázia képével. Sokat köszönhet Valler Hajnalkának, akitől az első inspiráció jött és Pintér Ferencné, Zsuzsinak, aki mindig hasznos tanácsokkal látta el, olykor „bugyutának” tűnő kérdéseire is szívesen válaszolt, dicsérte és „lökdöste” előre ezen az úton. Nagyon hálás Neki minden segítségéért, hasznos ötletéért!

A jövőben szeretne tovább fejlődni, újabb alkotásokat létrehozni. Ha lesz rá lehetősége, szeretné tanítani is a quillinget. Hiszen bárki könnyen el tudja sajátítani és nagyon szép és érdekes témájú képeket, tárgyakat tud vele készíteni. Emellett jótékony hatásai is van a kezek finom mozgásainak fejlesztésére.

Aki kíváncsi Quilling Boszi munkáira, szeretné megtekinteni és beszélgetni is vele, annak ott a helye a békéscsabai Ipartestület Székházában, 2016. október 11.-én 15:30-kor kezdődő kiállítás megnyitóján. Nagyon-nagyon szeretettel vár mindenkit, akit érdekel ez a technika és szeretne róla többet megtudni!

Szekeres Marietta

Pin It

Ajánlott cikkeink

 • Kárpátalja, Rahói Járás, Rahó

  Rahó, TájGazda

  Ukrajna legmagasabban fekvő és legtöbb heggyel rendelkező városa. Rahó-patak és a Tisza összefolyásánál fekszik. Tőle 1,5 km-re északkeletre egyesül a Fehér- és Fekete-Tisza.

   
 • A piros arany

  A piros arany, TájGazda

  Szinte egész Szerbiában piros aranynak nevzik a málnát, mert az ország a bogyós gyümölcs kiviteléből jelentős bevételt valósít meg. Abban az esetben, ha a jég vagy a kései fagyok nem fölözik le a hasznot.

   
 • Moravcsík Judit

  Moravcsík Judit, TájGazda

  Moravcsík Judit a felvidéki Garamkövesdről gondoskodik a környékbeli lakodalmak szebbé tételéről, elsősorban esküvői kiegészítőket, köszönő ajándékokat készít. Emellett levendulás zsákokat, szívecskéket varr.

   
 • Academia Istropolitana

  A Pozsonyban jelenleg is megtalálható Academia Istropolitana a mai Szlovákia területén található legrégebbi egyetem, melyet egyben a történelmi Magyarország első ilyennemű oktatási intézményei

   
 • Meghívók, képeslapok Nagyberegről

  Somi Kata, TájGazda

  Ha visszagondolunk eddigi életünkre és előretekintünk a jövőbe, legalább tucatnyi olyan jeles napot számolhatunk össze, amit nagy társasággal, vendégsereggel töltünk el. Ahhoz pedig, hogy a szervezéstől

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére