Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

Tönkölybúza, TájGazda

Az ételed legyen a gyógyszered, és gyógyszered az ételed - hívta fel a táplálkozás fontosságára, a napjainkban szinte divatszerű egészséges életmódra már több ezer évvel ezelőtt a figyelmet Hippokratész,

akit az orvostudomány megalapítójaként jegyeznek. Amikor egészséges, magas biológiai értékű, organikus termelésből eredő élelmiszerek fogyasztása kerül szóba, sokan divatként említik. Pedig igenis bizonyított ezeknek az élelmiszereknek, illetve élelmiszer-alapanyagoknak az emberi szervezetre gyakorolt jótékony, betegség-megelőző, ellenállóképesség-növelő hatása. A tönkölyt, a följegyzések szerint a Kárpát-medencében legalább 8000 éve termelik.  Magas biológiai értéke, gazdag fehérje- és vitamintartalma sorolta a legegészségesebb gabonák élére. Napjainkban gyakran a jövő búzájaként említik, pedig az 1800-as évek végéig Európában a legnépszerűbb gabona volt, csakhogy a nagyobb hozamú  búzafajták háttérbe szorították. Az 1980-as években fedezzék fel újra, és azóta is folyamatosan növekszik termőterülete. A horgosi Tornai Rózsa és családja mintegy 10 évvel ezelőtt ismerte meg a tönkölyt, és iktatta termelésbe minden termelési ismeret nélkül egy katasztrális holdon. Rózsa asszony mosolyogva említi, hogy indulásnál volt is gond a betakarítással, még inkább a szemekre tapadó polyva megtisztításával, a hántolással, utána meg a vetéssel. De beletanultak a termelésbe, és a mindössze 5 holdas gazdaságon napjainkban 3 holdon termelnek tönkölyt. Holdanként 1,5 tonnás hozamot érnek el. A termelésben sem műtrágyát, sem növényvédő szert nem használnak, de ezekre nincs is szükség, hiszen a tönköly, lévén, hogy a fűfélék családjába tartozik, nem igényli na szintetikus tápanyagot, növényi betegségek nem támadják. A magból és lisztjéből különböző termékeket készítenek, ezek kezdetben kizárólag a család élelmezésére szolgáltak, valamint népszerűsítésre, de most már piacra is kerül a hántolt tönköly, a teljes kiőrlésű liszt, a tönköly-korpa, a tönköly-gríz, valamint a jellegzetes, kesernyés ízű hamisítatlan barna kenyér, amit legszívesebben az érrendszeri megbetegedésekben és a cukorbetegségben szenvedők vásárolnak és fogyasztanak. A kis területen gazdálkodó család biztos léptekkel halad a vállalkozás felé vezető úton, ugyanis a tönköly-vonalon lassan bezárul a termelési kör. Időközben hántoló-gépet vásároltak, majd megérkezett a kis malom, amelyen hagyományosan klasszikus kövön őrlik a búzát. A tönköly-kenyér sütése egyenlőre a tűzhely sütőjében történik, de készül a kemence terve, így növelhetik a napi kenyérsütést, mert növekszik a kereslet. Rózsa asszony különböző kalácsokat, süteményeket is készít tönkölylisztből. A polyvát úgyszintés hazsnosítja. A falusi vert falu házakat és a kemencét valamikor polyvás sárral tapasztották, amire napjainkban csak elvétve akad példa.  Nem veszik kárba ez a melléktermék, mert Rózsa asszony tönköly-polyvával tölti a párnákat, amelyeknek pihentető-nyugtató hatása van. Tornaiék nem titkolt vágya, hogy a tönkölytermelést a mangalica-tenyésztéssel párosítsák, de ehhez, akár csak egy kisebb speciális pékség üzemeltetéséhez, pályázati eszközök elnyerését követően kerülhetne sor.

Pin It
contentmap_plugin

Hírlevél feliratkozás, TájGazda

Ajánlott cikkeink

  • A művészetben élni és alkotni

    Még csak 23 éves fiatalember, állatorvosi egyetemre jár, de a természet iránti szeretete és tisztelete felülmúl minden érzést. Ebből a szeretetből fakad a természetes alapanyagok tapintásának szeretete is,

     
  • A hagyomány a kézimunkával is éltethető

    A hagyomány a kézimunkával is éltethető, TájGazda

    A Vajadságban, ahol mintegy 300 ezer magyar ajkú ember él, és közülük sokan arra törekednek, hogy az ősök hagyatékát megőrizzék és átörökítsék a jövő nemzedéknek, szívvel -lélekkel teszik a néprajzkutatás,

     
  • Családi vállalkozással érvényesülni

    Szépen rendezett udvar, gondos és szorgalmas házigazdák fogadtak bennünket Topolyán egy családi gazdaságban, ahol egy évtizeddel ezelőtt a szarvasmarha tenyésztést és tejtermelést választotta

     
  • Sugar Fantasie – torták és cukorvirágok

    Dudek Ildikó Észak-Komáromban él és dolgozik cukrászként, a Menház területén található Praliné cukrászdában.  Végzettségét tekintve építész, illetve könyvelő, de egyik tanult szakmájában sem dolgozott sokáig.

     
  • Jacsi Méze – termelői méz a Méhészmestertől

    Jacsi Méze – termelői méz a Méhészmestertől

    Már gyerekkoromban is imádtam a mézet. A testvéreimmel alig bírtuk kivárni míg az anyukánk megkente nekünk a kenyeret vele. Ha rágondolok most is összefut a nyál a számban. Édes, folyós, ragadós.

     

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére