Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

Tönkölybúza, TájGazda

Az ételed legyen a gyógyszered, és gyógyszered az ételed - hívta fel a táplálkozás fontosságára, a napjainkban szinte divatszerű egészséges életmódra már több ezer évvel ezelőtt a figyelmet Hippokratész,

akit az orvostudomány megalapítójaként jegyeznek. Amikor egészséges, magas biológiai értékű, organikus termelésből eredő élelmiszerek fogyasztása kerül szóba, sokan divatként említik. Pedig igenis bizonyított ezeknek az élelmiszereknek, illetve élelmiszer-alapanyagoknak az emberi szervezetre gyakorolt jótékony, betegség-megelőző, ellenállóképesség-növelő hatása. A tönkölyt, a följegyzések szerint a Kárpát-medencében legalább 8000 éve termelik.  Magas biológiai értéke, gazdag fehérje- és vitamintartalma sorolta a legegészségesebb gabonák élére. Napjainkban gyakran a jövő búzájaként említik, pedig az 1800-as évek végéig Európában a legnépszerűbb gabona volt, csakhogy a nagyobb hozamú  búzafajták háttérbe szorították. Az 1980-as években fedezzék fel újra, és azóta is folyamatosan növekszik termőterülete. A horgosi Tornai Rózsa és családja mintegy 10 évvel ezelőtt ismerte meg a tönkölyt, és iktatta termelésbe minden termelési ismeret nélkül egy katasztrális holdon. Rózsa asszony mosolyogva említi, hogy indulásnál volt is gond a betakarítással, még inkább a szemekre tapadó polyva megtisztításával, a hántolással, utána meg a vetéssel. De beletanultak a termelésbe, és a mindössze 5 holdas gazdaságon napjainkban 3 holdon termelnek tönkölyt. Holdanként 1,5 tonnás hozamot érnek el. A termelésben sem műtrágyát, sem növényvédő szert nem használnak, de ezekre nincs is szükség, hiszen a tönköly, lévén, hogy a fűfélék családjába tartozik, nem igényli na szintetikus tápanyagot, növényi betegségek nem támadják. A magból és lisztjéből különböző termékeket készítenek, ezek kezdetben kizárólag a család élelmezésére szolgáltak, valamint népszerűsítésre, de most már piacra is kerül a hántolt tönköly, a teljes kiőrlésű liszt, a tönköly-korpa, a tönköly-gríz, valamint a jellegzetes, kesernyés ízű hamisítatlan barna kenyér, amit legszívesebben az érrendszeri megbetegedésekben és a cukorbetegségben szenvedők vásárolnak és fogyasztanak. A kis területen gazdálkodó család biztos léptekkel halad a vállalkozás felé vezető úton, ugyanis a tönköly-vonalon lassan bezárul a termelési kör. Időközben hántoló-gépet vásároltak, majd megérkezett a kis malom, amelyen hagyományosan klasszikus kövön őrlik a búzát. A tönköly-kenyér sütése egyenlőre a tűzhely sütőjében történik, de készül a kemence terve, így növelhetik a napi kenyérsütést, mert növekszik a kereslet. Rózsa asszony különböző kalácsokat, süteményeket is készít tönkölylisztből. A polyvát úgyszintés hazsnosítja. A falusi vert falu házakat és a kemencét valamikor polyvás sárral tapasztották, amire napjainkban csak elvétve akad példa.  Nem veszik kárba ez a melléktermék, mert Rózsa asszony tönköly-polyvával tölti a párnákat, amelyeknek pihentető-nyugtató hatása van. Tornaiék nem titkolt vágya, hogy a tönkölytermelést a mangalica-tenyésztéssel párosítsák, de ehhez, akár csak egy kisebb speciális pékség üzemeltetéséhez, pályázati eszközök elnyerését követően kerülhetne sor.

fShare
0
Pin It
contentmap_plugin

Hírlevél feliratkozás, TájGazda

Ajánlott cikkeink

  • Hangulatot fűszerező falemezalkotások

    Fahéjdesign, TájGazda

    Bálint Boróka és Székedi Ágota fából ékszereket, kitűzőket, kulcstartókat, hajcsatokat készítenek. A két barátnő alkotásai már nemcsak Csíkszeredában népszerűek, sokan viselik kiegészítőiket,

     
  • Tarpai szárazmalom

    Tarpai szárazmalom, TájGazda

    A gabonát, melyből kenyerünk lesz, először mindenképpen meg kell őrölni. Az őrléshez pedig malomra van szükségünk. Az 1800-as években Magyarországon a gabonatermelés növekedésével

     
  • Jótékony hatású sódomb

    Egerszalók, Sódomb, TájGazda

    A közeli képek láttán először arra gondolhatunk, hogy e csodálatos fehér jelenség valahol a sarki jég környezetében található. Majd távolodva, a fehér domb körül zöld növényzet bukkan elő,

     
  • Rendkívüli hideg van Erdélyben

    Rendkívüli hideg Erdélyben, TájGazda

    Az utolsó harminc év leghidegebb tele köszöntött be az új év kezdetén. A térségben igazi tél van, a szélsőséges hidegek után még egy régi tapasztalatot megcáfolt az időjárás, nem is kellett jelentős

     
  • Grigor Éva

    Grigor Éva, TájGazda

    Ha Kárpátalján járunk, és a szeretnénk megismerni igazából, mondjuk Nagyszőlős történetét, ismertebb helyeit, épületeit, akkor nem elég, ha sétálunk, megismerünk helyi ízeket,

     

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére