Öntöttvas, TájGazda

Vecsésen van egy ház, melynek udvarára belépve több évtized, évszázad remekműveit figyelhetjük meg. Csupa öntöttvas eszközök. Számúk meghaladja a 700 darabot is.

Itt él Mankovics Tibor ezermester, családjával együtt. Sofőrként dolgozik, de volt már lakatos, asztalos, kőműves. Szeret minél több dolgot kipróbálni, mert így tanul meg az ember fia és ért meg minél több dolgot.

Tibornak nem mindennapi hobbija van. Kovácsoltvas egyedi grillezőket, sütögetőket készít. Emellett nagy szenvedélye vagy ahogy a barátai említik bogarassága, az öntöttvas tárgyak gyűjtése és azok felújítása. E gyűjtői motiváció a dédnagyszülei és nagyszülei iránti tiszteletből és szeretetből adódik, illetve abból az egyszerű paraszti világból, amiben akkor éltek. Öröklés útján jutott hozzá a nagymamája használati eszközeihez és nagyapja mester szerszámaihoz. Valószínűleg az Ő tiszteletükre indult el benne ez a gyűjtői ösztön. Azóta szorgalmasan gyűjti a régi használati tárgyakat és őrzi bennük a múlt szellemét. Főként a történelmi Magyarország területén készített öntöttvas használati tárgyakat és tárgyi emlékeket.

Lassan 25 éve már. Ez idő alatt több, mint 100 kályha, 300 vasaló, 80 db vasmozsár, 50 db vas dísz tál és tányér, 100-nál is több kisplasztika vitrintárgy és különböző mérlegek, darálók, csizmahúzók, dugóhúzók, puhítók. Lakatos mesterek szerszámai, ipari prések-szegecselők, kovács és asztalosipari szerszámok, szikvíz készítés gépei, eszközei, szódatöltő gép. Az 1700-as évekből való vas három lábas edények, faluszéli és temetői sírkeresztek. Nyomós és kerekes kutak, mángorlók és mosó konyhai nagy vízmelegítő kályhák.

Legnagyobb kincsei az 1890 és 1940 között készült Kályhás és Lakatos Mesterek vizsgamunkái, sparheltek, csikó tűzhelyek, üstházak, amelyekből csak egy-egy darab készült . Ezek felbecsülhetetlen értékek számára, ezek dicsérik az akkori mesterek keze munkáit és tudását. Sajnos már ezek a mesterségek kihaltak.

A környékbeliek, iskolások, óvodások rendszeresen látogatják a gyűjteményt hozzákapcsolva egy – egy eseményhez vagy iskolai tanórákhoz kötődően. Vecsésen és a környező falvakban több alkalommal is rendeztek kiállítást a Tibor által összegyűjtött tárgyakból. A Vecsési Káposzta Fesztiválon rendszeres kiállító, ahol kályhák, vasalók, I. világháborús emlékek, főzési eszközök kerültek bemutatásra. Több időszakos kiállításon is megtekinthetőek voltak már e tárgyak.

Jelenleg méltó helyet keres a gyűjteményének a tulajdonos, mert mostanra, a nagy darabszám miatt kevés lett a hely nála. Össze vannak zsúfolva a tárgyak, ami nem tesz jól az állapotuknak. Legvégső esetben eladásra is sor kerülhet, városi múzeumnak, magán gyűjtőnek. Ha erre ténylegesen sor kerülne, akkor mindenképpen szeretné egyben eladni a műtárgyakat.

Pin It

Ajánlott cikkeink

 • Kulturális örökségünk: a beregi szőttes

  Kárpátalja népművészetének egyik különleges szelete a beregi szőttes, mely a Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesület javaslatára a Külhoni Magyar Értéktárba is bekerült.

   
 • A szűcsmesterség csak emlék marad

  A fiatal nemzedék számára ismeretlen fogalmak özönlenek a moholi 85 éves Vastag Jánostól, aki, talán a vidék egyteln szűcsmestere, aki báránybőr kikszítéssel si foglalkozik.

   
 • A bártfai városháza

  A bártfai városháza, TájGazda

  Bártfa (szlovákul Bardejov) gyönyörű, kelet-szlovákiai város, az ország leggótikusabb települése. Neve a magyar bárd szóból ered – itt az egy ember által egy nap alatt bárddal kivágható erdőrészt jelenti.

   
 • Egy fogorvosi fúró második élete

  Csontfúrás fogorvosi fúróval, TájGazda

  Gondolta volna, hogy a fog fúrásához használt eszközt másra is lehet használni? Én speciel nem. De Gábor igen, ezt az eszközt használja fel hobbijához, a csontfaragáshoz.

   
 • A lebegő magyar falu

  Bokod - TájGazda, Tájérintő

  A képek láttán nem is gondolnánk, hogy e csodálatos látvány Magyarországon bújik meg. A házak messziről úgy tűnnek, mintha lebegnének a vízen.

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére