Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 

Ivica Design, TájGazda

Erdősi Ivett szereti az egyedit, a küzdelmes, az aprólékos, nagy odafigyelést igénylő munkákat. A gyöngy- és drótékszerek készítésében e jellemzőket mind megtalálta.

A piciny, apró gyöngyökkel dolgozni nem könnyű. Ízlésesen, egymás mellé fűzni, bonyolult leírásokon keresztül egy-egy gyöngyös ékszert elkészíteni, bárki bármit mond: az kihívás! Türelem, kézügyesség, kitartás kell hozzá. Tudom, mert kipróbáltam néhány alapfogást.

Ivettnek a gyöngyfűzés a hobbija, a munkája, sőt a szenvedélye. Szerencsésnek érzi magát, hogy megtalálta azt az elfoglaltságot, ami örömöt ad neki a mindennapok forgatagában. A családjában édesapja készített egyedi bőr és acél ékszereket szabadidejében. Már akkor, kislányként is ott sertepertélt körülötte, csodálta a kezei között életre kelt tárgyakat, elbűvölte őt is az ékszerek világa. Máig őrzi a tőle kapott karkötőt. Ha alkotói válságba kerül, ebből merít erőt, ez ad kiutat neki. (https://porteka.com/hu/ivica)

Öt éve kezdett el komolyabban foglalkozni a gyöngy- és drótékszerek készítésével. Előtte is kísérletezett már velük, de ekkor még csak saját kedvére. Egyszerű, könnyen elkészíthető nyakláncokat, karkötőket fűzögetett, melyeket a mai napig őriz. Nagyon boldog voltam - idézi fel emlékeit Ivett – amikor kész lettem velük. Most így, ha rájuk nézek csak mosolygok magamban, hogy mennyire kezdetleges, fejletlen volt a technikám.

Sajnos az életében bekövetkezett szomorú esemény hatására kellett valami, melyben örömöt, lelki megnyugvást lelhetett. Ezért is vette elő ismét a gyöngyeit. Egyszerűbb mintákkal kezdett, könyvekből, internetes oldalakról keresett leírásokat. Folyamatosan próbált bonyolultabb, nehezebb terveket megvalósítani. Időközben a kincses ládikái megteltek ékszereivel. Így a készülőben lévőknek már nem volt elég helye. Ekkor gondolt arra, hogy kellene egy kis „kuckót” létrehozni nekik. Ezért most azon dolgozik, hogy egy internetes oldalt beindítson, hogy másoknak is meg tudja mutatni féltve őrzött csecsebecséit.

Ivett mindig keresi az új fogásokat, leírásokat, fejleszti, tanítja Önmagát. A cseh üveggyöngyöket szép lassan fűzögeti, közben ide-oda tekergeti a szálat, áthúzza itt, majd ott így kialakítva gyűrűket, láncokat, fülbevalókat, medálokat. Van, hogy képes napokig ügyeskedni egy-egy darabon. Az egyedi kérések mindig kihívással töltik el. Hiszen itt figyelni kell a megrendelő személyiségére, hogy igazodjon ahhoz, és persze azért ő maga is benne legyen.
A legtöbb esetben saját minta alapján dolgozik. Olykor előre tervez, de van, hogy a terv menetközben alakul ki. Szereti a változatosságot, a népi vonalat, a modernebb irányzatot, a gyöngyhorgolást, sok esetben fordul elő ezek kombinációja az alkotásoknál. Szeret újrahasznosítani, pl. a kidobásra került ruhákról megmentett díszeket, fityegőket, ékszereket újból felhasználja a készítés során. Brick stich technika, peyote technika, befoglalásos módszer, craw minta és még sok-sok fogás, amelyeket alkalmaz a készítés során.

A https://www.facebook.com/IvicaDesign/ oldalon további munkáit is láthatjuk.

Pin It

Hírlevél feliratkozás, TájGazda

Ajánlott cikkeink

 • A művészet hobbi

  Kizárólag természetes alapanyagokkal szeret dolgozni és vonzereje a felújítás, az újrahasznosítás, a reciklázs. Tényi Irénke nagymama a művészet világában találja meg az élet harmóniáját,

   
 • Aki a virágot szereti, rossz ember nem lehet

  Minden időben költőket, dalszerzőket, festőművészeket ihlet a virág, a rétek színpompája, a gyümölcsösök habfehér vagy rózsaszínű virágdísze. A rózsát a virágok királynőjének nevezik,

   
 • Handmade by Vidu

  Handmade by Vidu, TájGazda

  Mai írásunkban egy igencsak sokoldalú lánnyal ismerkedhetünk meg, aki a nyitrai UKF-en végzett, 2015-ben esztétika és képzőművészet szakos tanárként, jelenleg utóbbit oktatja az muzslai Papp Katalin

   
 • A hagyomány a kézimunkával is éltethető

  A hagyomány a kézimunkával is éltethető, TájGazda

  A Vajadságban, ahol mintegy 300 ezer magyar ajkú ember él, és közülük sokan arra törekednek, hogy az ősök hagyatékát megőrizzék és átörökítsék a jövő nemzedéknek, szívvel -lélekkel teszik a néprajzkutatás,

   
 • A régió agrárbirodalma

  A régió agrárbirodalma, TájGazda

  Újvidéken 2017. májusában tartották meg a 84. Nemzetközi Mezőgazadsági Kiállítást, amely Dél – Kelet Európa legnagyobb agrárrendezvényévé nőtte ki magát.

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére