Hajdó Jolán - hagyományőrzés varrottasokkal, TájGazda

A Marosvásárhelyen élő Hajdó Jolán leginkább udvarhelyszéki és nyárádmenti varrottasokat készít. Ragaszkodik a minél régebbi, eredeti mintákhoz (http://jolanart.blogspot.ro/).

Közel fél évszázaddal ezelőtt a nagynéni hímzett párnáit másolta le, a rajzokat papíron őrizgette mostanig. Párnákat is készít, de a nyárádmenti mintákat terítőkre és kisebb darabokra is átmentette, elsősorban azért, mert napjainkban nem divatosak az ilyen díszpárnák. Ezekkel a mintákkal díszit könyvjelzőket, ajándékzsákokat. Nagyon sokféle tulipánmintát összegyűjtött, így nem okoz gondot, hogy minden darabra mást hímezzen. A tulipánoknak ugyanis üzenetük van, ezért a különböző korú emberek, különböző tulipánokat hímeztek a kötényükre. Kilenc alapvető tulipánformát használtak: kislányoknak kétszirmú virág került, nagyobb lányoknak kecses többszirmú, várandósoknak megint mást, s, ha már gyermeke született a fehérnépnek még egy kistulipánt hímeztek a másik mellé, míg az öregasszonyoknak már lefelé hajló szirmai is voltak a virágnak. Nemcsak a minták régiek, hanem a színvilág is. Ezek a kézimunkák piros-feketével vannak kivarrva, hagyományos fehér színű anyagra.
Udvarhelyi varrottasokat is készít Jolán, ezek már lenvászonra kerülnek piros fonallal. A hagyományos láncöltéses kézimunka nem terjedt el annyira Erdélyben, a kalotaszegi nagyírásos mutatósabb és közkedveltebb. Sokan nem is sejtik, hogy az írásos valójában ilyen kis láncöltésekből alakult ki.
Kötni és horgolni is szokott Jolán. Amikor konfirmált, saját maga hímezte ki székelyruhájának kötényét, és ugyanúgy kézzel horgolt rá csipkét, mint hajdan a dédnagymama. Most is szívesen vállalja, hogy másoknak is megteszi ezt, ha népviseletet varratnak, meghorgolja rá a csipkét.    
A színes kézimunkákat tapasztalata szerint jobban el lehet adni vásárokban, az jobban vonzza a tekintetet, de Jolán ennek ellenére kitart a hagyományok mellett, és továbbra is piros-fekete varrottasokat készít.

 

Pin It

Ajánlott cikkeink

 • Garamszentbenedeki Apátság

  Garamszentbenedek (szlovákul Hronský Beňadik) felvidéki község, mely a Besztercebányai kerület Zsarnócai járásában, a Garam jobb partján terül el.

   
 • A pozsonyi Prímás palota

  A pozsonyi Prímás palota, TájGazda

  Pozsony legkiemelkedőbb palotáinak egyike, ahol az évszázadok során olyan személyiségek fordultak meg, mint Széchenyi István, Móricz Zsigmond, Thomas Mann és még sorolhatnánk.

   
 • Élménydús kirándulás a Gyermekvasúttal

  Gyermekvasút, TájGazda

  Vonaton utazni mindig élmény, legyen szó gyerekről vagy felnőttről. Nekem a legtöbb vonatos történetem osztálykirándulásokhoz köthető, amely a gondtalanság, szórakozás, felfedezés élményeivel párosul.

   
 • Anna és Marci különleges ízvilágú pesztói

  Ipolykert manufaktúra, TájGazda

  Mindkettőnk számára meghatározó a vidéki kötődés gyerekkorunk óta és az az érzés, hogy saját kertünkből, gondoskodásunk jutalmaként kerül étel az asztalra. Ez nem a tanult szakmánk, nem is a munkahelyünk.

   
 • Dévaványa-Réhely: élet a semmi közepén

  Dévaványa-Réhely, TájGazda

  A dévaványai-ecsegi puszták természetvédelmi terület nagysága 12 800 hektár Zömében gyep, ősgyep művelési ágú területek 90%-a visszavásárlás útján került az állam tulajdonába.

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére