Hajdó Jolán - hagyományőrzés varrottasokkal, TájGazda

A Marosvásárhelyen élő Hajdó Jolán leginkább udvarhelyszéki és nyárádmenti varrottasokat készít. Ragaszkodik a minél régebbi, eredeti mintákhoz (http://jolanart.blogspot.ro/).

Közel fél évszázaddal ezelőtt a nagynéni hímzett párnáit másolta le, a rajzokat papíron őrizgette mostanig. Párnákat is készít, de a nyárádmenti mintákat terítőkre és kisebb darabokra is átmentette, elsősorban azért, mert napjainkban nem divatosak az ilyen díszpárnák. Ezekkel a mintákkal díszit könyvjelzőket, ajándékzsákokat. Nagyon sokféle tulipánmintát összegyűjtött, így nem okoz gondot, hogy minden darabra mást hímezzen. A tulipánoknak ugyanis üzenetük van, ezért a különböző korú emberek, különböző tulipánokat hímeztek a kötényükre. Kilenc alapvető tulipánformát használtak: kislányoknak kétszirmú virág került, nagyobb lányoknak kecses többszirmú, várandósoknak megint mást, s, ha már gyermeke született a fehérnépnek még egy kistulipánt hímeztek a másik mellé, míg az öregasszonyoknak már lefelé hajló szirmai is voltak a virágnak. Nemcsak a minták régiek, hanem a színvilág is. Ezek a kézimunkák piros-feketével vannak kivarrva, hagyományos fehér színű anyagra.
Udvarhelyi varrottasokat is készít Jolán, ezek már lenvászonra kerülnek piros fonallal. A hagyományos láncöltéses kézimunka nem terjedt el annyira Erdélyben, a kalotaszegi nagyírásos mutatósabb és közkedveltebb. Sokan nem is sejtik, hogy az írásos valójában ilyen kis láncöltésekből alakult ki.
Kötni és horgolni is szokott Jolán. Amikor konfirmált, saját maga hímezte ki székelyruhájának kötényét, és ugyanúgy kézzel horgolt rá csipkét, mint hajdan a dédnagymama. Most is szívesen vállalja, hogy másoknak is megteszi ezt, ha népviseletet varratnak, meghorgolja rá a csipkét.    
A színes kézimunkákat tapasztalata szerint jobban el lehet adni vásárokban, az jobban vonzza a tekintetet, de Jolán ennek ellenére kitart a hagyományok mellett, és továbbra is piros-fekete varrottasokat készít.

 

Pin It

Ajánlott cikkeink

 • Levendulából vállalkozni

  Levendulából vállalkozni, TájGazda

  Vajdaságban sok a kis méretű gazdaság, akik alig pár holdon vagy hektáron próbálnak érvényesülni. Számukra a hagyományos szántóföldi növénytermelés,

   
 • A malonyai arborétum

  Malonya (szlovákul Mliňany) a felvidéki Taszármalonya településrésze. Barstaszárt és Malonyát 1960-ban egyesítették, így jött létre a mai, mintegy 1683 főt számláló község.

   
 • A magyar sivatag

  A magyar sivatag, TájGazda

  Érdekes jelenség látható a Duna-Tisza közén, Fülöpháza és Kerekegyháza térségénél mintegy 1992 hektáron. A több évszázados gazdálkodás ellenére kiterjedt homokterületek maradtak meg.

   
 • Mákolaj a táplálkozásban

  Mákolaj a táplálkozásban, TájGazda

  A tv-műsorok reklámjaiban egyre több szó esik az étrendkiegészítők, a vitaminpótlók fogyasztásáról , hiszen egészségünk megőrzése érdekében fontos a kiengyensúlyozott vitamin- és ásványi anyag bevitel.

   
 • A kassai Szent Erzsébet székesegyház

  A kassai Szent Erzsébet székesegyház

  A kassai Szent Erzsébet székesegyház – más néven a kassai dóm – a jelenlegi Szlovákia területén található legnagyobb templomok közé tartozik. Méretei igazán impozánsnak mondhatóak:

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére