Hajdó Jolán - hagyományőrzés varrottasokkal, TájGazda

A Marosvásárhelyen élő Hajdó Jolán leginkább udvarhelyszéki és nyárádmenti varrottasokat készít. Ragaszkodik a minél régebbi, eredeti mintákhoz (http://jolanart.blogspot.ro/).

Közel fél évszázaddal ezelőtt a nagynéni hímzett párnáit másolta le, a rajzokat papíron őrizgette mostanig. Párnákat is készít, de a nyárádmenti mintákat terítőkre és kisebb darabokra is átmentette, elsősorban azért, mert napjainkban nem divatosak az ilyen díszpárnák. Ezekkel a mintákkal díszit könyvjelzőket, ajándékzsákokat. Nagyon sokféle tulipánmintát összegyűjtött, így nem okoz gondot, hogy minden darabra mást hímezzen. A tulipánoknak ugyanis üzenetük van, ezért a különböző korú emberek, különböző tulipánokat hímeztek a kötényükre. Kilenc alapvető tulipánformát használtak: kislányoknak kétszirmú virág került, nagyobb lányoknak kecses többszirmú, várandósoknak megint mást, s, ha már gyermeke született a fehérnépnek még egy kistulipánt hímeztek a másik mellé, míg az öregasszonyoknak már lefelé hajló szirmai is voltak a virágnak. Nemcsak a minták régiek, hanem a színvilág is. Ezek a kézimunkák piros-feketével vannak kivarrva, hagyományos fehér színű anyagra.
Udvarhelyi varrottasokat is készít Jolán, ezek már lenvászonra kerülnek piros fonallal. A hagyományos láncöltéses kézimunka nem terjedt el annyira Erdélyben, a kalotaszegi nagyírásos mutatósabb és közkedveltebb. Sokan nem is sejtik, hogy az írásos valójában ilyen kis láncöltésekből alakult ki.
Kötni és horgolni is szokott Jolán. Amikor konfirmált, saját maga hímezte ki székelyruhájának kötényét, és ugyanúgy kézzel horgolt rá csipkét, mint hajdan a dédnagymama. Most is szívesen vállalja, hogy másoknak is megteszi ezt, ha népviseletet varratnak, meghorgolja rá a csipkét.    
A színes kézimunkákat tapasztalata szerint jobban el lehet adni vásárokban, az jobban vonzza a tekintetet, de Jolán ennek ellenére kitart a hagyományok mellett, és továbbra is piros-fekete varrottasokat készít.

 

Pin It

Ajánlott cikkeink

 • Az őszi vonuló madarak oázisa a bánáti Sóskopó

  Sóskópó Természeti Rezervátum, TájGazda

  A délvidéki bánáti Sóskopó, mint különleges természeti rezervátum, Törökbecse turisztikai kínálatának az egyik legtöbb lehetőséget rejtő kincse.

   
 • Aratóünnep Felsőhegyen

  Aratóünnep Felsőhegyen, TájGazda

  Szebbnél szebb, a múltat idéző aratódaloktól visszhangzott július 9-én a zentai Tornyosi úti Lovas tanya környéke, ahol az 56. aratóverseny és -ünnepség keretében elevenítették fel a feledésbe vesző,

   
 • Mogyoróban (lehetne) a jövő

  Vajdaságban egyre több a korszerű gyümölcsös, ami elsősorban a kiviteli lehetőségek, a többlettermelés és az állami szervek által nyújtott támogatási lehetőségek függvénye.

   
 • A hungarikumok közé tartozó rejtélyes kaptárkövek

  A hungarikumok közé tartozó rejtélyes kaptárkövek, TájGazda

  Vajon mi célt szolgálhattak e misztikus fülkék? Titkukat a mai napig nem tudták pontosan megfejteni. Több feltevés is felvetődött a kutatásaik során. Bartalos Gyula szerint ősi síremlékek,

   
 • Kökény - az elfeledett gyógynövény

  Kökény, TájGazda

  A hétvégén a családom női tagjaival elmentünk kirándulni Gyulára. Útközben arra lettünk figyelmesek, hogy az út mellett férfiak metszenek valamit az ott lévő bokrokról.

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére