Csontfúrás fogorvosi fúróval, TájGazda

Gondolta volna, hogy a fog fúrásához használt eszközt másra is lehet használni? Én speciel nem. De Gábor igen, ezt az eszközt használja fel hobbijához, a csontfaragáshoz.

Kenyeres Gábor már kicsi gyerekként is alkotott, bár akkor még nem tudatosan készítette a tárgyakat. Termésekből, gipszből, agyagból gyúrta, formázta a legkülönfélébb figurákat, díszeket. A későbbiekben remek kézügyességének köszönhetően - ami a családjában ritkaságnak számít - belefogott az üveggravírozásba is. De úgy érezte, hogy nem tud kiteljesedni benne, nem kötötte le teljes egészében a képzeletét. Ekkor talált rá a csontfaragásra. És miért a csontfaragás? Talán a természet iránti vonzódás, az iskolai tanulmányai, későbbi munkája, mint hivatásos vadász is közre játszhatott abban, hogy ezt az irányt választotta.
Kb. 10 évvel ezelőtt készített először csontból díszt. A munkája mellett, ha van egy kis szabad ideje, leül barkácsasztalához, előveszi a fúrógépét és elkezd vele faragni. Képes ott ülni az asztalnál és több órán keresztül csak farag és farag. Hiszen e csodás tárgyak elkészülése igen sok időbe telik. A megmunkált, kidolgozott, precíz tárgyak megalkotásához szükséges még a térlátás, kézügyesség és elengedhetetlen a türelem és a kitartás.

A faragáshoz főként szarvasagancs rózsákat használ fel, de a kisebb tárgyak készítéséhez marhalábszár csontot. A családnak, baráti társaságnak készített ajándékok mindig nagy tetszést aratnak. Vadászékszerek, nyakkendő, övcsat, kulcstartó vagy éppen falikép, falióra dámlapátból kifaragva, csak fantázia kérdése az egész.
A munkát mindig az agancsrózsák megtisztításával kezdem. – meséli Gábor. Már ekkor mintha látnám, hogy hogyan is fog kinézni a kész mű. A rózsára ceruzával rárajzolom a vázlatot. Azért csak a vázlatot, mert a munka közben igazodni kell az anyag méretéhez, formájához. A pici részletek csak folyamatában alakulnak ki, ekkor látni igazán, hogy mit enged a nyers csont. Majd jön a zümmögés, a faragási rész, átlagosan 6-12 óra. Itt nincs két egyforma tárgy, ahogy két egyforma ujjlenyomat sincs. Nincs két egyforma agancsrózsa, így szinte az első pillantással eldől, hogy mi fog készülni az adott darabból. Még ha szeretném, akkor is nehéz volna két egyforma alakot kifaragni. Ezért minden darab egyedi és szinte lelke van.

Minden eddig elkészített tárgy különleges, kedves a számára. Mivel mindegyik egy kicsit más, mindegyiknél van valami kis újítás a mintában vagy a kidolgozásban. A barátai az évek során több kéréssel fordultak már hozzá. Gábor szívesen készíti el számukra a megálmodott tárgyakat, övcsatokat. Egyik alkalommal igen extrém kéréssel fordult hozzá egy korosodó ismerőse. Szerette volna, ha Ő készít el számára csontokból a fogait, mivel porcelán allergiája van. A felső fogsor első 6 fogát kellett volna az illetőnek kifaragni. Ezen azért elképedt egy kissé Ő is. Igaz, hogy fogorvosi fúrót használ munkája során, szépen farag, de nem fogtechnikus, az egy teljesen más szakma, más tudást igényel, mint az övé. Így ezt a kihívást kihagytam, higiéniai okokból lebeszéltem a kedves ismerőst. – mondta Gábor.

A későbbiekben szeretné, ha hobbija a megélhetése is lenne. Remélhetőleg sikerül egy vállalkozást elindítania. Hiszen e precízen, gondosan megmunkált tárgyakat érdemes a nyilvánosságnak is megmutatni. Kevesen képesek ilyen pontos, élethű formákat kifaragni.

Pin It

Ajánlott cikkeink

 • Hangulatot fűszerező falemezalkotások

  Fahéjdesign, TájGazda

  Bálint Boróka és Székedi Ágota fából ékszereket, kitűzőket, kulcstartókat, hajcsatokat készítenek. A két barátnő alkotásai már nemcsak Csíkszeredában népszerűek, sokan viselik kiegészítőiket,

   
 • Erdély legnagyobb harangja

  Erdély legnagyobb harangja Ditrón, TájGazda

  Ha Maroshévíz irányából érkeznek a Gyergyói-medencébe, messziről látszik Ditró kéttornyú temploma. A település gazdagságát, az ott élők hitét és ízlésvilágát tükrözi a neogótikus bazilika, melynek hossza 56 m,

   
 • Aki a virágot szereti, rossz ember nem lehet

  Minden időben költőket, dalszerzőket, festőművészeket ihlet a virág, a rétek színpompája, a gyümölcsösök habfehér vagy rózsaszínű virágdísze. A rózsát a virágok királynőjének nevezik,

   
 • Az aranyosmaróti Migazzi-kastély

  Aranyosmarót (szlovákul Zlaté Moravce) felvidéki város, a Nyitrai kerület Aranyosmaróti járásának székhelye, mely a Zsitva folyó partján terül el.

   
 • Veresegyházon csak boldog medvék sétálnak

  A Veresegyházi Medveotthon, TájGazda

  Budapest belvárosától, mintegy 40 percnyi autóútra található a veresegyházi Bear Farm, a Medveotthon. Az Otthon az év minden napján várja a kedves látogatókat. Kalandos élményekben lehet része annak,

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére