Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

Kalapkészítés, TájGazda

Egyre többször láthatunk finom, lágy az utcán sétáló kalapot viselő hölgyeket, urakat. Az utóbbi években újból keresett termékek lettek a fejfedők.

A szolid megjelenés mellett olykor merész, extravagáns formákkal, méretekkel, élénk színekkel, feltűnő díszekkel kombinálva is összefuthatunk.

Marácz György kalapkészítő mester Budapesten él családjával. Szüleitől tanulta ki e hagyományokat tisztelő mesterséget, tőlük leste el a kalap készítéshez szükséges fogásokat. 1959 óta dolgozik kalapokkal. Feleségével, Judittal és lányukkal közösen nyitottak kalapszalont Budapesten 1987-ben. Munkájuk sokrétű: a kalap készítés mellett átalakítással, régi kalapok felújításával, méretre igazításával , tisztításával is foglalkoznak. Üzletükben családias légkörben várják vásárlóikat, egyéni kéréseket is teljesítenek. Fontos számukra vevőik elégedettsége, a minőségi alapanyagból történő előállítás, aminek megvalósítása a mai gazdasági helyzetben nem kis fejtörést okoz, ugyanis a minőségi alapanyagokat a hazai piacon nehéz beszerezni, így azokat kénytelenek külföldről behozatni és az édesapja munkásságából megmaradt anyagokkal kiegészíteni.

Ahhoz, hogy egy tökéletes fejfedő elkészüljön több év, évtized kemény munkája által megszerzett tapasztalat szükséges. Kalapjaikat hagyományos módon kézzel készítik Györgyék. Ekkor lehet igazán érezni az anyag tulajdonságait, hogy mennyire nyújtható, miként formázható. A szép ízléses kalap megalkotásához elengedhetetlen az ügyes kéz és a szépérzék. A munka során egy kemény anyagból egy finom lágy esésű kalapot kell létrehozni. Ezért az anyagot igen magas hőmérsékletű gőz fölött kell lágyítani, ezután lehet formázni, nyújtani, majd ráfeszíteni a kiválasztott fa formára, amin kiszárad a nedves anyag. Ezt követően a félkész kalap szálait ki kell dolgozni, fényesíteni, széleit eldolgozni, szegni, díszíteni. A kalap felöltöztetéséhez bármi használható, csak a fantázia szab határt, különböző színű szalagok, bársony, selyem, szőrme, zsinór, virág, madártoll, ékszerek.

A Judit kalapszalon által készült fejfedőket sokan láthatták már, hiszen számos budapesti és vidéki színházak, hagyományőrző társulások felkéréseinek tettek eleget, de sok híres vásárló, művészek, politikusok is megfordultak már üzletükben. Színházi kalapjaik a 20-as, 30-as évek vagy az azelőtti idők jellegzetes stílusjegyeit viselik magukon. Jellemző rájuk a látványos megjelenés.

Szalonuk kalapválasztéka állandóan változik, bővül az évszakoknak, az anyagválasztéknak köszönhetően. Rendszeresen megújítják kollekciójukat, alkalmazkodva a vásárlók igényeihez és az új trendekhez. Tavasszal, nyáron előtérbe kerülnek a vékony szálú, szellős anyagtípusokból, szalma, szizál, rafia, selyem, vászonból készült strandkalapok vagy a sportos és alkalmi kalapok. Az ősz közeledtével, a hidegebb időjárás megjelenésével a vastagabb melegebb hőérzetet biztosító szövetből, nemezelt gyapjúból, nyúlszőrből készült kalapok kerülnek a polcaikra, melyek szintén a régi idők hagyományaival és a modern kor igényeivel ötvözve készülnek.

Pin It

Hírlevél feliratkozás, TájGazda

Ajánlott cikkeink

 • Fischer Erzsébet selyemkendői

  Fischer Erzsébet selyemkendői, TájGazda

  Fischer Erzsébet a felvidéki, vágsellyei járásban található Pereden él és dolgozik. Családi vállalkozásukban könyveléssel, illetve adminisztrációs munkákkal foglalkozik, emellett körülbelül hat évvel ezelőtt

   
 • Mit jósolnak a szeptemberi napok?

  Mit jósolnak a szeptemberi napok?, TájGazda

  „Ha Katalin kopog, Karácsony locsog”, „Sándor, József, Benedek – zsákban hozzák a meleget”, „Piroska napján, ha fagy, negyven napig el nem hagy” – ki ne ismerné ezeket a népi időjóslásokat?

   
 • Nem szegi kedvüket se zimankó, se forróság

  A Petnezugi Vadlórezervátum

  Tudta, hogy hazánkban is vannak vadlovak? Hihetetlennek tűnik, de igen vannak. Mintegy 2500 hektárnyi területen szabadon vágtázhatnak kedvükre a Przewalski vadlovak. A Hortobágyi Nemzeti Park

   
 • Széles László méhészete

  Széles László méhészete, TájGazda

  Napjainkban egyre többen döntenek úgy, hogy bizonyos élelmiszereket nem az üzletláncok polcairól szereznek be, hanem egyenesen a termelőtől. Ezek közé tartozik a méz is, amiről köztudott,

   
 • Handmade by Petrus

  Handmade by Petrus, TájGazda

  Ma egy nagyon érdekes művészeti ágról olvashatnak kedves látogatóink. Evőeszközök süthető gyurmával való díszítéséről igencsak ritkán hall az ember. A felvidéki Diószegen (Sládkovičovo) élő Ruman Petra

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére