Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

Kalapkészítés, TájGazda

Egyre többször láthatunk finom, lágy az utcán sétáló kalapot viselő hölgyeket, urakat. Az utóbbi években újból keresett termékek lettek a fejfedők.

A szolid megjelenés mellett olykor merész, extravagáns formákkal, méretekkel, élénk színekkel, feltűnő díszekkel kombinálva is összefuthatunk.

Marácz György kalapkészítő mester Budapesten él családjával. Szüleitől tanulta ki e hagyományokat tisztelő mesterséget, tőlük leste el a kalap készítéshez szükséges fogásokat. 1959 óta dolgozik kalapokkal. Feleségével, Judittal és lányukkal közösen nyitottak kalapszalont Budapesten 1987-ben. Munkájuk sokrétű: a kalap készítés mellett átalakítással, régi kalapok felújításával, méretre igazításával , tisztításával is foglalkoznak. Üzletükben családias légkörben várják vásárlóikat, egyéni kéréseket is teljesítenek. Fontos számukra vevőik elégedettsége, a minőségi alapanyagból történő előállítás, aminek megvalósítása a mai gazdasági helyzetben nem kis fejtörést okoz, ugyanis a minőségi alapanyagokat a hazai piacon nehéz beszerezni, így azokat kénytelenek külföldről behozatni és az édesapja munkásságából megmaradt anyagokkal kiegészíteni.

Ahhoz, hogy egy tökéletes fejfedő elkészüljön több év, évtized kemény munkája által megszerzett tapasztalat szükséges. Kalapjaikat hagyományos módon kézzel készítik Györgyék. Ekkor lehet igazán érezni az anyag tulajdonságait, hogy mennyire nyújtható, miként formázható. A szép ízléses kalap megalkotásához elengedhetetlen az ügyes kéz és a szépérzék. A munka során egy kemény anyagból egy finom lágy esésű kalapot kell létrehozni. Ezért az anyagot igen magas hőmérsékletű gőz fölött kell lágyítani, ezután lehet formázni, nyújtani, majd ráfeszíteni a kiválasztott fa formára, amin kiszárad a nedves anyag. Ezt követően a félkész kalap szálait ki kell dolgozni, fényesíteni, széleit eldolgozni, szegni, díszíteni. A kalap felöltöztetéséhez bármi használható, csak a fantázia szab határt, különböző színű szalagok, bársony, selyem, szőrme, zsinór, virág, madártoll, ékszerek.

A Judit kalapszalon által készült fejfedőket sokan láthatták már, hiszen számos budapesti és vidéki színházak, hagyományőrző társulások felkéréseinek tettek eleget, de sok híres vásárló, művészek, politikusok is megfordultak már üzletükben. Színházi kalapjaik a 20-as, 30-as évek vagy az azelőtti idők jellegzetes stílusjegyeit viselik magukon. Jellemző rájuk a látványos megjelenés.

Szalonuk kalapválasztéka állandóan változik, bővül az évszakoknak, az anyagválasztéknak köszönhetően. Rendszeresen megújítják kollekciójukat, alkalmazkodva a vásárlók igényeihez és az új trendekhez. Tavasszal, nyáron előtérbe kerülnek a vékony szálú, szellős anyagtípusokból, szalma, szizál, rafia, selyem, vászonból készült strandkalapok vagy a sportos és alkalmi kalapok. Az ősz közeledtével, a hidegebb időjárás megjelenésével a vastagabb melegebb hőérzetet biztosító szövetből, nemezelt gyapjúból, nyúlszőrből készült kalapok kerülnek a polcaikra, melyek szintén a régi idők hagyományaival és a modern kor igényeivel ötvözve készülnek.

Pin It

Hírlevél feliratkozás, TájGazda

Ajánlott cikkeink

 • Lenny Handmade

  Lenny Handmade, TájGazda

  Süli Andrea a felvidéki Kassa városában él családjával. Szabadidejének nagy részét két kisgyermekével tölti, mikor ők alszanak, akkor pedig ékszereket készít. Andrea harminc évig a városközpontban élt,

   
 • A füzesgyarmati hintó

  A füzesgyarmati hintó, TájGazda

  A mester gyermeke genetikailag örökölt a lovak szeretetét nagymamájától. Nemzeti Vágta a Hősök terén. A mára meghonosodott rendezvény egyik leglátványosabb versenyszáma a fogatvágta.

   
 • A kovácsolás (mégsem) kihaló mesterség

  Alig néhány évtizeddel ezelőtt  szinte minden faluban megtalálható volt a kovácsműhely, a nagyobb településeken három négy kovácsnak is bőségesen akadt munkája.

   
 • Újjáélesztett papír

  A felvidéki Ambruš Adriana fizioterapeuta-ként dolgozik és él Zselízen. Munka után, szabadidejében szívesen foglalkozik otthonában berendezett műhelyében kézműveskedéssel, elsősorban kosárfonással.

   
 • Fára festett Homoród-menti minták

  Bencze Ilona vallástanárként dolgozik, mellette húsz éve festi már a bútorokat Székelyudvarhelyen. Kézműves családba született, ahol gyapjúval foglalkoztak. Ilona „véletlenül” kezdett el festeni.

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére