Kalapkészítés, TájGazda

Egyre többször láthatunk finom, lágy az utcán sétáló kalapot viselő hölgyeket, urakat. Az utóbbi években újból keresett termékek lettek a fejfedők.

A szolid megjelenés mellett olykor merész, extravagáns formákkal, méretekkel, élénk színekkel, feltűnő díszekkel kombinálva is összefuthatunk.

Marácz György kalapkészítő mester Budapesten él családjával. Szüleitől tanulta ki e hagyományokat tisztelő mesterséget, tőlük leste el a kalap készítéshez szükséges fogásokat. 1959 óta dolgozik kalapokkal. Feleségével, Judittal és lányukkal közösen nyitottak kalapszalont Budapesten 1987-ben. Munkájuk sokrétű: a kalap készítés mellett átalakítással, régi kalapok felújításával, méretre igazításával , tisztításával is foglalkoznak. Üzletükben családias légkörben várják vásárlóikat, egyéni kéréseket is teljesítenek. Fontos számukra vevőik elégedettsége, a minőségi alapanyagból történő előállítás, aminek megvalósítása a mai gazdasági helyzetben nem kis fejtörést okoz, ugyanis a minőségi alapanyagokat a hazai piacon nehéz beszerezni, így azokat kénytelenek külföldről behozatni és az édesapja munkásságából megmaradt anyagokkal kiegészíteni.

Ahhoz, hogy egy tökéletes fejfedő elkészüljön több év, évtized kemény munkája által megszerzett tapasztalat szükséges. Kalapjaikat hagyományos módon kézzel készítik Györgyék. Ekkor lehet igazán érezni az anyag tulajdonságait, hogy mennyire nyújtható, miként formázható. A szép ízléses kalap megalkotásához elengedhetetlen az ügyes kéz és a szépérzék. A munka során egy kemény anyagból egy finom lágy esésű kalapot kell létrehozni. Ezért az anyagot igen magas hőmérsékletű gőz fölött kell lágyítani, ezután lehet formázni, nyújtani, majd ráfeszíteni a kiválasztott fa formára, amin kiszárad a nedves anyag. Ezt követően a félkész kalap szálait ki kell dolgozni, fényesíteni, széleit eldolgozni, szegni, díszíteni. A kalap felöltöztetéséhez bármi használható, csak a fantázia szab határt, különböző színű szalagok, bársony, selyem, szőrme, zsinór, virág, madártoll, ékszerek.

A Judit kalapszalon által készült fejfedőket sokan láthatták már, hiszen számos budapesti és vidéki színházak, hagyományőrző társulások felkéréseinek tettek eleget, de sok híres vásárló, művészek, politikusok is megfordultak már üzletükben. Színházi kalapjaik a 20-as, 30-as évek vagy az azelőtti idők jellegzetes stílusjegyeit viselik magukon. Jellemző rájuk a látványos megjelenés.

Szalonuk kalapválasztéka állandóan változik, bővül az évszakoknak, az anyagválasztéknak köszönhetően. Rendszeresen megújítják kollekciójukat, alkalmazkodva a vásárlók igényeihez és az új trendekhez. Tavasszal, nyáron előtérbe kerülnek a vékony szálú, szellős anyagtípusokból, szalma, szizál, rafia, selyem, vászonból készült strandkalapok vagy a sportos és alkalmi kalapok. Az ősz közeledtével, a hidegebb időjárás megjelenésével a vastagabb melegebb hőérzetet biztosító szövetből, nemezelt gyapjúból, nyúlszőrből készült kalapok kerülnek a polcaikra, melyek szintén a régi idők hagyományaival és a modern kor igényeivel ötvözve készülnek.

Pin It

Ajánlott cikkeink

 • A kassai Szent Erzsébet székesegyház

  A kassai Szent Erzsébet székesegyház

  A kassai Szent Erzsébet székesegyház – más néven a kassai dóm – a jelenlegi Szlovákia területén található legnagyobb templomok közé tartozik. Méretei igazán impozánsnak mondhatóak:

   
 • 100%-ban természetes szappanok Nagybégányból

  Jelen cikkünk főszereplője a szappan, de kivételesen nem a koronavírus elkerülése miatt szükséges helyes kézmosási szabályok, hanem az elkészítés és a szappanfőző szempontjából.

   
 • A zólyomi várkastély

  A zólyomi várkastély, TájGazda

  A Szlovákia területén található legmutatósabb gótikus-reneszánsz magyar várat Zólyom városában, egy kisebb dombon találjuk. Jelenleg a Szlovák Nemzeti Galéria használja, állandó és ideiglenes

   
 • A Vadasparkban rajzfilmhősök is várnak

  Zsiráfot felülről látni! Az már valami. Mert a térdkalácsig mindenki látott már zsiráfot, aki járt állatkertben. De ugyanezt az állatot felülről látni, nem mindennapi élmény. Onnan a magasból szemlélve szinte

   
 • A bényi kéttornyú templom

  A bényi kéttornyú templom, Tájgazda

  Bény (szlovákul Bíňa) a Garam partján fekszik Esztergomtól 16 km-re, északnyugati irányban. Minden gond nélkül megközelíthető gépkocsival, illetve tömegközlekedési járművel – busszal és vonattal egyaránt.

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére