Kalanics Éva és fia – rongybaba, csuhé, bőrmunkák, TájGazda

Salánk magyar, ukrán, ruszin település, ahol a magyarság számszerű többségben van. A település 18-km-re terül el Nagyszőlőstől. Közúton megközelíthető Nagyszőlős irányából Mátyfalván keresztül,

illetve Beregszász irányából a Tiszakeresztúron át vezető útvonalon. Salánkon él és dolgozik Kalanics Éva középiskolai tanárnő. Fiával, Kalanics Attilával természetes anyagokból készítenek különböző dísztárgyakat, játékokat, mint például csuhévirágot, rongybabát és különböző bőrmunkákat.
Munkáikkal majd minden kárpátaljai hagyományőrző rendezvényen megtalálhatóak, de ha gyermekünkkel szeretnénk egy kis gyöngyfűzésre vállalkozni, akkor is bátran keressük őket. Számomra szintén olyan kézművesek ők, akik rohanó világunkban megint rádöbbentenek arra, hogy milyen szép és egyszerű dolgokból, egyszóval természetes anyagokból lehet varázsolni szépeket, és szerezhetünk boldog pillanatokat magunknak és gyermekeinknek.
Például egy csuhévirág elkészítéséhez szükségünk lesz néhány csuhélevélre (a kukoricacső takarólevelei) egy fűzvesszőre, erős cérnára, rafiaszálakra, egy kevés vízre, és rongyra.
A csuhélevelek két végét összefogjuk, csokorba rendezzük. Ezek lesznek a virág szirmai. Fogjuk a fűzvesszőt, ami a virágunk szára lesz. Az összeillesztgetett szirmokat erősen odakötjük a vessző vékonyabb végéhez. A rafiaszálat végigtekerjük a száron. Gyorsabban halad, ha a vesszőt pörgetjük. Ha szeretnénk a virágunknak leveleket, ahogy haladunk a száron, beillesztünk levélformájúra alakított csuhédarabokat, s szépen tovább sodorjuk a rafiánkat.
A száron teljesen végigtekerjük a rafiát, s erősen elkötjük és kész a csuhévirágunk.

Ha szeretnék hasonlókat megtanulni, vagy csak készítésüket megfigyelni, kész termékeket vásárolni, akkor keressük bátran Kalanics Évát és fiát!

Elérhetőségük: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Fotók: Bátori Ilona albumából / Facebook: Éva Kalanics

Pin It

Ajánlott cikkeink

 • Biomozgalom Újvidéken

  Biomozgalom Újvidéken, TájGazda

  Évről évre egyre jobban terjed a biotermékek előállítása és a népszerűsítése is egyre nagyobb lendületet vesz. Az emberek már nem vetik meg az organikus kertészt, nem gyanakodnak abban,

   
 • Itt az idő voksolni!

  Egy korábbi írásunkban (Az Év fája) már felhívtuk a kedves Olvasó figyelmét arra, hogy vegyen részt az Ökotárs Alapítvány által meghirdetett mozgalomban

   
 • Misztikus, gyógyító mandalák

  Mandala, TájGazda

  Legtöbbször ha valakiről, illetve a munkájáról írok, előtte mindig próbálok elmélyedni a munkákról készült képekben, alaposan megnézni azokat, figyelni magamra, hogy milyen érzéseket váltanak ki belőlem.

   
 • Fűszereikkel ízesítik vásárlóik ételét-életét

  Dorka fűszerháza, TájGazda

  A vásárra megérkezve Dorkára és termékeire lettem figyelmes először. Egy pici asztal mögött állt, az egyedi csomagolás, a termékek sokszínűsége kiemelte őt a megszokott vásári árusok környezetéből.

   
 • Óvodafejlesztés a Délvidéken

  A Magyar Nemzeti Tanács szervezésében és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával háromnapos óvodapedagógus képzést tartottak Topolyán és Újvidéken. Az előadók főleg olyan elméleti és gyakorlati

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére