Kalanics Éva és fia – rongybaba, csuhé, bőrmunkák, TájGazda

Salánk magyar, ukrán, ruszin település, ahol a magyarság számszerű többségben van. A település 18-km-re terül el Nagyszőlőstől. Közúton megközelíthető Nagyszőlős irányából Mátyfalván keresztül,

illetve Beregszász irányából a Tiszakeresztúron át vezető útvonalon. Salánkon él és dolgozik Kalanics Éva középiskolai tanárnő. Fiával, Kalanics Attilával természetes anyagokból készítenek különböző dísztárgyakat, játékokat, mint például csuhévirágot, rongybabát és különböző bőrmunkákat.
Munkáikkal majd minden kárpátaljai hagyományőrző rendezvényen megtalálhatóak, de ha gyermekünkkel szeretnénk egy kis gyöngyfűzésre vállalkozni, akkor is bátran keressük őket. Számomra szintén olyan kézművesek ők, akik rohanó világunkban megint rádöbbentenek arra, hogy milyen szép és egyszerű dolgokból, egyszóval természetes anyagokból lehet varázsolni szépeket, és szerezhetünk boldog pillanatokat magunknak és gyermekeinknek.
Például egy csuhévirág elkészítéséhez szükségünk lesz néhány csuhélevélre (a kukoricacső takarólevelei) egy fűzvesszőre, erős cérnára, rafiaszálakra, egy kevés vízre, és rongyra.
A csuhélevelek két végét összefogjuk, csokorba rendezzük. Ezek lesznek a virág szirmai. Fogjuk a fűzvesszőt, ami a virágunk szára lesz. Az összeillesztgetett szirmokat erősen odakötjük a vessző vékonyabb végéhez. A rafiaszálat végigtekerjük a száron. Gyorsabban halad, ha a vesszőt pörgetjük. Ha szeretnénk a virágunknak leveleket, ahogy haladunk a száron, beillesztünk levélformájúra alakított csuhédarabokat, s szépen tovább sodorjuk a rafiánkat.
A száron teljesen végigtekerjük a rafiát, s erősen elkötjük és kész a csuhévirágunk.

Ha szeretnék hasonlókat megtanulni, vagy csak készítésüket megfigyelni, kész termékeket vásárolni, akkor keressük bátran Kalanics Évát és fiát!

Elérhetőségük: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Fotók: Bátori Ilona albumából / Facebook: Éva Kalanics

Pin It

Ajánlott cikkeink

 • Vera HandMade

  Takács Veronika handmade, TájGazda

  Mélyen tisztelt Olvasóink! Kérjük, ismerkedjenek meg a Párkányból származó tündéri Takács Veronikával: „A nevem Takács Veronika, ötödéves főiskolai hallgató vagyok, Pozsonyban a Szlovák Műszaki Egyetemen tanulok, biokémia szakon.

   
 • A méhészet életforma

  A méhészet életforma, TájGazda

  Hivatását tekintve hitoktató, de a természet és a háziállatok tisztelője, szerelmese. A moholi Lakatos Zsolt udvarában a kotlóstyúktól kezdve a házikacsákon keresztül szinte minden jószág megtalálható,

   
 • Tüskés labda az avarban

  Sün, TájGazda

  Tombol az őszi időjárás, hullanak a változatos színű levelek a fákról. A talajon összegyűlt avarban több állat is megbújik ilyenkor és keres menedéket. A természetben sétálva olykor arra lehetünk figyelmesek,

   
 • A napilapok, reklámújságok átalakulása

  Papírfonás, TájGazda

  Az emberi képzelőerő fantasztikus dolgokat képes kihozni belőlünk, emberekből. Képesek vagyunk általa egy, már meglévő tárgyat átformálni, átalakítani, ezáltal egy teljesen új tartalommal megtölteni.

   
 • A bozóki erőd

  A bozóki erőd, TájGazda

  Felvidék Bozók nevű települése a Besztercebányai kerület Korponai járásában található, Korponától 6 km-re, délkeleti irányban. A falu határában, egy dombon áll a törökellenes erőddé alakított kolostor,

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére