Hu En
Jelentkezzen virtuális piacunkra!
Segíteni szeretnénk, mert minden Magyar munkahely számít! A termékeikre büszke termelők és kereskedők most nagyobb bajban vannak mint eddig...
Bővebben

Díszgalamb, TájGazda

A kardoskúti Fehértó Napon találkoztam az Orosházi Galamb- és Kisállattenyésztők Egyesületének néhány tagjával és az általuk nevelt állatokkal, a különlegesebbnél különlegesebb madarakkal.

A ketrecekben változatos alakú, formájú és színváltozatú galambokat, díszmadarakat tekinthettek meg az érdeklődők és a tulajdonosokkal is kötetlenül beszélgethettek. A kiállított egyedek az ún. díszgalambok közé sorolhatóak, amik elsődleges célja a gyönyörködtetés és a kiállításokon való sikeres szereplés. Nem tudom, hogy a versenyeken milyen eredménnyel szerepelnek, de azt tudom, hogy nálam elérték céljukat, engem elbűvöltek. Minden egyedben volt valami más, valami, ami kivételessé tette egy másik egyeddel szemben. A kíváncsiskodók, mint én is, bátran feltehettük kérdéseinket is. Pl. hogyan kell tartani, hogyan lehet tenyészteni őket, milyen galamb fajtákat tartanak, mik az egyes fajták jellemző tulajdonságai, milyen vonásokra figyelnek versenyeken a bírálók, hogyan történik a versenyeken a pontozás, milyen díjakat nyertek már velük, stb.

Zoltántól, az egyesület titkárától további érdekességet tudtam meg magáról az Orosházi Galamb- és Kisállattenyésztők Egyesületéről és tevékenységükről. Az Egyesület 1958-ban alakult és jelenleg 27 tagjuk van. Kiemelt figyelmet fordítanak a galambok, díszbaromfik, díszmadarak és más kisállatok tenyésztésének népszerűsítésére. Céljuk a galambfajták és más kisállatok tisztaságának megőrzése, új fajták kitenyésztése, tapasztalatcsere, tenyésztők érdekeinek képviselete, a szakismeret gyarapítása, az eredményes tenyésztés sokoldalú segítése, az ehhez kapcsolódó kulturális- és biológiai értékek védelme, valamint azok következő generációkra való átörökítésének segítése. Bárki csatlakozhat egyesületükhöz, aki a kisállatok tenyésztésével szeretne foglalkozni, vagy akár csak szimpatizál a tevékenységükkel. Szívesen adnak segítséget, bármilyen kérdésre készségesen válaszolnak.
Békés megyében, valamint Orosházán és környékén komoly hagyományai vannak a galambtenyésztésnek. Sok fajta kiváló állományai, tenyésztői voltak és vannak itt a megyében. Részben ide köthető a Magyar díszposta kitenyésztése is. Az Egyesület büszke korábbi vezetőjére, Kérdő Lajosra, aki nemzetközileg elismert tenyésztő és bíráló, vagy jelenlegi elnökükre, Kovács Lászlóra, akinek köszönhetően a Budapesti bíbic keringő kovácsolt színváltozata elismertetésre került, illetve tagjaikra és áldozatos munkájukra. Hiszen mindenki azon dolgozik, hogy az ősöktől kapott örökségünket tovább vigyék és megőrizzék az utókornak. http://www.v46oroshaza.eoldal.hu

Szívesen mutatják meg állataikat falunapokon, egyéb rendezvényeken, ahol általában egyszerre több tenyésztő képviseli az Egyesületet. Legtöbbször szakmai rendezvényekre, kiállításokra, versenyekre viszik galambjaikat, ahol a tenyésztői munka értékelése történik. A tagok számos országos és európai kiállításon sikerrel képviselték már az Egyesületet. Előszeretettel vesznek részt határon túli kiállításokon is, pl. legutóbb a marosvásárhelyi Egyesületet látták vendégül és ők is voltak már náluk. Minden év januárjának végén rendezik meg a hagyományos galamb- és baromfi kiállításukat, ahol 300-600 állat és mintegy 50-60 kiállító szerepel. Rendszeresen jelen vannak Közép-Európa legnagyobb kisállat börzéjén, a monori börzén is. A tagok között többen rendelkeznek bíráló engedéllyel, így a kiállításokon ítészi feladatokat is ellátnak.
Szeretnének minél több fiatalt megszólítani, megismertetni velük ezt a tevékenységet és bevonni őket az egyesület életébe. Hiszen állatokkal foglalkozni, legyen az kisállat vagy haszonállat sok törődést, odafigyelést igényel. A nevelés során olyan ismereteket, szemléleteket sajátíthatunk el, ami hozzásegít minket az élő szervezet működésének megismeréséhez, megértéséhez, továbbá előrelátásra, felelősségtudatra, alázatra tanít a természettel, annak erőivel szemben. És valljuk be, manapság pont ezekre van szükség. Ha kisállatot fogadunk magunk mellé vagy netán tenyésztésre adjuk a fejünket, akkor ezekkel a dolgokkal az idő folyamán szembesülni fogunk.

Minden tagnak megvan a maga történet, azzal kapcsolatban, hogy miért is döntött a galambtenyésztés mellett. Zoltánnak már 6-7 évesen voltak saját galambjai. Nagyapjánál találkozott velük először egészen kis korában. Órákat töltött közöttük, figyelte viselkedésüket. Élvezi a kihívást, amit a tartásuk, tenyésztésük jelent. Izgalmas versenyekre járni velük és az értük kapott elismerés sem utolsó. Az ízlés, a divat, a célok folyamatosan változnak, így sosem lehet beleunni ebbe a munkába. És talán, ami legfontosabb, hogy általuk életre szóló kapcsolatok, ismeretségek alakulnak ki, különböző társadalmi csoportokat képesek összehozni. A galambtenyésztés egyszerre hobby, tudomány és sport. Valószínűleg a többi tagtársa is hasonlóképpen vélekedik ezzel. Zoltánt külön motiválja az is, hogy őshonos fajtákat is tarthat. Ez számára nagy megtiszteltetés és felelősség is egyben. Hiszen ezek a magyar fajták magas genetikai értékeket képviselnek és kulturális örökségünk részei is, Magyarország nagykövetei. Hordozzák elődeink jó ízlését, magas szintű szakmai tudását. Munkája során Ő maga is megtesz mindent azért, hogy a későbbi generációk is megélhessék ezeket az élményeket. https://www.facebook.com/groups/v46oroshaza/?fref=ts

Pin It