A berényi tészta, TájGazda

A világ legjobb, olasz gyártmányú gépein gyártják tésztáikat. Napjainkban hetente több mint 180 000 tojást és 9 tonna lisztet dolgoznak fel, melyből akár 10 tonnánál több tésztát is elő tudnak állítani.

A mezőberényi Kovácsék tésztakészítő vállalkozásuk felépítéséhez huszonnégy évvel ezelőtt, 1992-ben kezdtek hozzá, kizárólag családi alapon. Akkor naponta 600 tojás és körülbelül 50 kilogramm liszt volt az anyagszükséglete annak a 100 kilogrammnyi árunak, ami a napi termelésük volt, persze mindent kézzel csináltak. Ma a világ legjobb olasz gépei dolgoznak helyettük. Ma ugyanolyan ITALPAST gépekkel készítik tésztákat, mint mindenhol Olaszországban, és mint tudjuk, ebben a műfajban az olaszok verhetetlenek. Nem véletlen tehát, hogy amikor a családi kézműves üzemből kisüzemmé vált a mezőberényi Famíliatészta Kft., olasz gépeket vásároltak és Olaszországba mentek kitanulni a tésztakészítés tudományát. Az egykori bútorgyár udvarán megépített korszerű gyártócsarnok már pontosan olyan, amilyennek azt Kovács Lajos ügyvezető igazgató elképzelte.
Ám huszonnégy évvel ezelőtt Kovács Lajos egyáltalán nem gondolt a távoli jövőre, volt dolguk bőven, hiszen mindent kézzel csináltak, kézműves eszközökkel, mint a háziasszonyok a konyhában. Édesapja, édesanyja, a nővére és ő voltak a tésztagyár alapítói. Erre az egészre, mármint a tésztagyártásra, az egyik vállalkozó szellemű nagybátyja beszélte rá a családot. Elmagyarázta, hogy ebből lehet pénzt csinálni, csak dolgozni kell. És be is segített a legelején.
Először is megvette nekik a legalapvetőbb gépeket és technológiát, segített a betanításban is. Akkor házi jellegű, hagyományos, nyújtott termékeket gyártottunk. Aztán, amikor elkészült az első mázsa száraztészta, el kellett adni. Mindenkinek eladtuk, aki meg akarta venni. Szabályosan házaltunk vele, elkezdtük a berényi boltoknál, aztán átmentünk a szomszédos településekre, ott is megkerestük a boltosokat, és mindenkinél annyit hagytunk a tésztából, amennyit rendelt. Nagyon sokat mentünk, nagyon sokat utaztunk, amíg kialakult egy viszonylagosan stabil, megbízható vevőkörünk. Nem lehetett más utunk, mert lassan tudtak gyártani, nagyjából mindig elfogyott az előző szállítmány, mire az újjal odaértek. A gyártási feltételeik tíz évvel később, 2002-ben váltak teljessé, azóta dolgoznak HACCP rendszer előírásai szerint. Ennek bevezetésével nyílt meg számukra korlátok nélkül a piac is. Ugyanis az a termelő, amelyik a HACCP-rendszer szerint gyárt, és ezt a termékein is megjelenítheti, az minden élelmiszer-biztonsági szempontnak megfelel, ezért termékeit bárhol értékesítheti. Körülbelül tíz évvel a kezdés után fejlődtek odáig, hogy már felismerhetőek voltak a piacon. Mai helyükre 2007-ben költöztek, mert vállalkozói alapelvünk a folyamatos fejlesztés. A HACCP bevezetését követő évben, 2003-ban, új olasz gyártósort vásároltak, miután ide költöztek, pedig vettek a korábbinál is korszerűbb és termelékenyebb újabb gépet. Kovács Lajos ma ezt a két gépet látja, ha irodájából lenéz a csarnokba. A termelés mennyisége alapján már a legnagyobbak közé tartoznak Magyarországon. A hazai piacon kívül exportra is gyártanak. Legnagyobb piacuk Románia, de szállítanak tésztát Németországba, Svájcba, Svédországba, Szlovákiába, sőt, Kanadába is. Stílusosan olasz szállítóflottájuk hat maxi Ducatóból és egy Iveco-ból áll. Nem sajnálják a pénzt a csomagolásra, a megjelenésre, mert ezzel is meg akarjuk magunkat különböztetni a konkurenciától. Nem mi vagyunk a legolcsóbbak, ezért már szemnek is adunk valami pluszt.
Nekik is vannak színes tésztáik, a négytojásos kínálatban. A piros színt a paradicsomtól, a zöldet a parajtól kapja a tészta. A Príma nyolctojásos, a Speciale öttojásos, a Classica négytojásos termékcsaládot jelent és van az Italiana, amely fantázianév durum lisztből, tojás nélkül készült tésztákat jelenti. Ha összeszámoljuk ezeket, akkor körülbelül ötven féle terméket gyártanak. Egyébként minden közismert tésztát gyártanak. Ábécé sorrendben: copfocska, fodros metélt, fodros nagykocka, gépi tarhonya, gnochetti, kézi tarhonya orsó, rövid cső, szarvacska, széles metélt, színes orsó, taréjos cső (ezek négytojásosak). ABC tészta, cérnametélt, csigatészta, eperlevél, eperszalag, gyufametélt, házi jellegű szélesmetélt, kiskocka, lebbencs, nagy sodort csiga, nagykocka, pántlika, sodort csiga, tarhonya, zabkocka (ezek nyolctojásosak). Farfalle, makaróni, spagetti (ezek durumtészták).

Pin It

Ajánlott cikkeink

  • A lebegő magyar falu

    Bokod - TájGazda, Tájérintő

    A képek láttán nem is gondolnánk, hogy e csodálatos látvány Magyarországon bújik meg. A házak messziről úgy tűnnek, mintha lebegnének a vízen.

     
  • A jó mézeshez idő kell

    Gál Adél mézeskalácsai, TájGazda

    Nagyjából 8 éve annak, hogy a salánki Gál (akkor még Zán) Adél kezei alatt megszülettek az első karácsonyi mézeskalácsok. Bár az elsők sem forma, sem díszítés szempontjából nem voltak még tökéletesek,

     
  • A szobavirágok birodalmában

    A szobavirágok birodalmában, TájGazda

    Filodendronok, azéliák, fikuszok, kaktuszok és még sok más ismert és kevésbé ismert nevű virág veszi körül a bogarasi Zabos Erikát. Gyerekkora óta kedveli a természetet, és a virágok tartásában,

     
  • Házi különlegességek Bea konyhájából

    Almarium, TájGazda

    Fújt a szél, hideg volt, nem a legjobb fesztiváli időjárás. De ez sem szegte Bea kedvét. Ízlésesen megterített asztal mögött állt, meleg kabátban és sálban.

     
  • Vízi kaszárnya Pozsonyban

    Pozsony mindig is fontos stratégiai és kereskedelmi központnak számított Európában. Ebből kifolyólag a történelem során, minden korban figyelemre méltó katonai jelenlét volt megfigyelhető a városban.

     

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére