Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

A berényi tészta, TájGazda

A világ legjobb, olasz gyártmányú gépein gyártják tésztáikat. Napjainkban hetente több mint 180 000 tojást és 9 tonna lisztet dolgoznak fel, melyből akár 10 tonnánál több tésztát is elő tudnak állítani.

A mezőberényi Kovácsék tésztakészítő vállalkozásuk felépítéséhez huszonnégy évvel ezelőtt, 1992-ben kezdtek hozzá, kizárólag családi alapon. Akkor naponta 600 tojás és körülbelül 50 kilogramm liszt volt az anyagszükséglete annak a 100 kilogrammnyi árunak, ami a napi termelésük volt, persze mindent kézzel csináltak. Ma a világ legjobb olasz gépei dolgoznak helyettük. Ma ugyanolyan ITALPAST gépekkel készítik tésztákat, mint mindenhol Olaszországban, és mint tudjuk, ebben a műfajban az olaszok verhetetlenek. Nem véletlen tehát, hogy amikor a családi kézműves üzemből kisüzemmé vált a mezőberényi Famíliatészta Kft., olasz gépeket vásároltak és Olaszországba mentek kitanulni a tésztakészítés tudományát. Az egykori bútorgyár udvarán megépített korszerű gyártócsarnok már pontosan olyan, amilyennek azt Kovács Lajos ügyvezető igazgató elképzelte.
Ám huszonnégy évvel ezelőtt Kovács Lajos egyáltalán nem gondolt a távoli jövőre, volt dolguk bőven, hiszen mindent kézzel csináltak, kézműves eszközökkel, mint a háziasszonyok a konyhában. Édesapja, édesanyja, a nővére és ő voltak a tésztagyár alapítói. Erre az egészre, mármint a tésztagyártásra, az egyik vállalkozó szellemű nagybátyja beszélte rá a családot. Elmagyarázta, hogy ebből lehet pénzt csinálni, csak dolgozni kell. És be is segített a legelején.
Először is megvette nekik a legalapvetőbb gépeket és technológiát, segített a betanításban is. Akkor házi jellegű, hagyományos, nyújtott termékeket gyártottunk. Aztán, amikor elkészült az első mázsa száraztészta, el kellett adni. Mindenkinek eladtuk, aki meg akarta venni. Szabályosan házaltunk vele, elkezdtük a berényi boltoknál, aztán átmentünk a szomszédos településekre, ott is megkerestük a boltosokat, és mindenkinél annyit hagytunk a tésztából, amennyit rendelt. Nagyon sokat mentünk, nagyon sokat utaztunk, amíg kialakult egy viszonylagosan stabil, megbízható vevőkörünk. Nem lehetett más utunk, mert lassan tudtak gyártani, nagyjából mindig elfogyott az előző szállítmány, mire az újjal odaértek. A gyártási feltételeik tíz évvel később, 2002-ben váltak teljessé, azóta dolgoznak HACCP rendszer előírásai szerint. Ennek bevezetésével nyílt meg számukra korlátok nélkül a piac is. Ugyanis az a termelő, amelyik a HACCP-rendszer szerint gyárt, és ezt a termékein is megjelenítheti, az minden élelmiszer-biztonsági szempontnak megfelel, ezért termékeit bárhol értékesítheti. Körülbelül tíz évvel a kezdés után fejlődtek odáig, hogy már felismerhetőek voltak a piacon. Mai helyükre 2007-ben költöztek, mert vállalkozói alapelvünk a folyamatos fejlesztés. A HACCP bevezetését követő évben, 2003-ban, új olasz gyártósort vásároltak, miután ide költöztek, pedig vettek a korábbinál is korszerűbb és termelékenyebb újabb gépet. Kovács Lajos ma ezt a két gépet látja, ha irodájából lenéz a csarnokba. A termelés mennyisége alapján már a legnagyobbak közé tartoznak Magyarországon. A hazai piacon kívül exportra is gyártanak. Legnagyobb piacuk Románia, de szállítanak tésztát Németországba, Svájcba, Svédországba, Szlovákiába, sőt, Kanadába is. Stílusosan olasz szállítóflottájuk hat maxi Ducatóból és egy Iveco-ból áll. Nem sajnálják a pénzt a csomagolásra, a megjelenésre, mert ezzel is meg akarjuk magunkat különböztetni a konkurenciától. Nem mi vagyunk a legolcsóbbak, ezért már szemnek is adunk valami pluszt.
Nekik is vannak színes tésztáik, a négytojásos kínálatban. A piros színt a paradicsomtól, a zöldet a parajtól kapja a tészta. A Príma nyolctojásos, a Speciale öttojásos, a Classica négytojásos termékcsaládot jelent és van az Italiana, amely fantázianév durum lisztből, tojás nélkül készült tésztákat jelenti. Ha összeszámoljuk ezeket, akkor körülbelül ötven féle terméket gyártanak. Egyébként minden közismert tésztát gyártanak. Ábécé sorrendben: copfocska, fodros metélt, fodros nagykocka, gépi tarhonya, gnochetti, kézi tarhonya orsó, rövid cső, szarvacska, széles metélt, színes orsó, taréjos cső (ezek négytojásosak). ABC tészta, cérnametélt, csigatészta, eperlevél, eperszalag, gyufametélt, házi jellegű szélesmetélt, kiskocka, lebbencs, nagy sodort csiga, nagykocka, pántlika, sodort csiga, tarhonya, zabkocka (ezek nyolctojásosak). Farfalle, makaróni, spagetti (ezek durumtészták).

Pin It

Hírlevél feliratkozás, TájGazda

Ajánlott cikkeink

  • Sörhöz, borhoz, családi ebédhez

    Néhány évvel ezelőtt a kárpátaljai magyar fesztiválok, vásárok forgatagában különleges házi készítésű sajtjaival tűnt fel a somi (Kárpátalja Beregszászi járása) Barkaszi Levente és párja, Csilla.

     
  • Tóth Adriana

    Tóth Adriana, TájGazda

    Tóth Adriana a felvidéki Kéménden él, Párkánytól nem messze. Jelenleg varrónőként dolgozik, viszont emellett szívesen köti le magát bármivel, ami megmozgatja a fantáziáját, ami egy kis kreativitást igényel.

     
  • „Avasország” értékei

    Szatmár megye északkeleti részén fekvő Avasfelsőfalut (Negrești-Oaș), az Avas-vidék központjaként tartják számon. Talán e központi szerepe miatt került kialakításra itt,

     
  • A denevérek lakta Mézgedi-cseppkőbarlag

    Egy hűvös szombati napon indultunk el a Királyerdő-hegység irányába, hogy megnézzük Románia legnagyobb barlangját, a Mézgedi-cseppkőbarlangot (Pestera Meziad).

     
  • Mit ígérnek az októberi jeles napok?

    Magvető és Mindszent havának is nevezik az esztendő tizedik hónapját. A hozzá kötődő népi időjóslások a szüret, a következő év időjárása és a juhászok szempontjából is fontos.

     

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére