A Kis Kézműves Cukrászda, TájGazda

A németországi évek alatt más, jobb vállalkozóvá lett... A Kis Kézműves Cukrászda – olyan, mintha mindig létezett volna, hozzánőtt Gyulához. Pedig még csak huszonnégy éves.

De ugyanezt mondhatjuk úgy is: „Már huszonnégy éves?! Nem létezik!” Mindkét megközelítés megállja a helyét! Az első azért, mert nagyon mélyen beleívódott a gyulai életbe, a másik pedig azért, mert akik nyitás óta ismerik, nem akarják elhinni, hogy már huszonnégy éve odajárnak. A turistáknak kötelező betérő, a helyieknek találkozási pont, a környékbeli Békés megyeieknek pedig program a cukrászdába járni.
Az első cukrászda nem a mai helyén nyílt meg, hanem körülbelül 100 méterrel arrébb, a fürdő felé. A választék süteményekből és finom pékárukból állt. És persze akkor még önálló cukrászműhelye sem volt Balogh László tulajdonosnak, aki 1991-ben Pilisszentivánról érkezett a fürdővárosba.
A legelső sütemények egy hétig, Békéscsabán a Fiume Hotel cukrászüzemében az utána következő félévben pedig a Komló étterem cukrászatában készültek. Akkora lett saját műhelye, átvette azt, ahol addig albérletben dolgozott. Ma meg csak Gyulán három cukrászdája van. A Városház utcai központ mellett egy a fürdőben, és nem mellékesen a város leghíresebb ilyen intézménye, a Százéves Cukrászda, amelyet csak üzemeltetnek.  A Kis Kézműves Cukrászda tulajdonképpen egy édesipari holding. Hagyományos süteménycukrászda, fagyizó, de bonbon és csokoládégyár is. Ilyen széles cukrászati kínálattal valószínűleg nem sok cukrászda működik az országban. Téli szezonban, csak süteményekkel kezdték 1992-ben, de 1993 nyarán már jött a fagylalt is, ma több mint százféle fagyit gyártanak. Mindig az idényhez alkalmazkodnak. A bonbongyártás adta magát, 1998 óta gyártják, körülbelül hetven féle bonbont készítenek. Mindent kézzel csinálnak, hat-hét cukrász dolgozik a bonbon üzemükben. Legfontosabb nyersanyagaink a kitűnő minőségű belga csokoládé mellett, a finom, és nem mellékesen magyar gyártmányú, marcipánok, a valódi nugátok, a ropogós grillázsok, és a nagy gonddal válogatott likőrök, párlatok. A Cadeau márkanév érdekes történet. Fővárosi üzletünk, a Cadeau Csokoládé Cukrászda a Veres Pálné u. 8. szám alatt található. Egy gyermek kora óta környéken lakó idős hölgy mesélte, hogy a háború előtt is csokoládé bolt volt ebben a boltban. Ő sokat járt ide, akkor a Cadeau magyar csokoládégyárnak volt a mintaboltja. A gyár a magyar csokoládéipar háború utáni nagyüzemivé válásával nem tudta tartani a lépést, ezért megszűnt. A történet megismerésével tulajdonképpen el is dőlt a névválasztás. Utánajártunk a hivatalos részének, és mivel lehetett, levédettük a nevet. Ezzel is tisztelgünk az nagyhírű elődök előtt, és folytatjuk manufaktúra jellegű, kézzel gyártott csokoládék és bonbonok gyártását. Gyulán és Budapesten kívül Békéscsabán a Csaba Centerben Kis Kézműves Cukrászda, Kecskeméten a Malom Parkban Cadeau Bonbon üzlet működik, és van egy cukrászdájuk Nagyszalontán is. Balogh László gyerekkora óta vonzódott a vendéglátóiparhoz, ezért végezte el a Keszthelyi Vendéglátóipari Szakközépiskolát, ahol szakács és cukrászképesítést is szerezett. Eleinte szakácsként dolgozott, a budapesti Hilton Szállodában Lukács István konyháján töltött három évet, majd Balatonkenesére került, szintén szakácsként. Első felesége családja viszont cukrászcsalád volt, házasságunk után ő is beállt dolgozni. Ez Pilissszentivánon történt, és közben három évet eltöltött Németországban, Baden-Vürttembergben, Ludwigsburgban is. Ott nagyon sokat tanult szakmailag, de leginkább szemlélete alakult sokat. Az ottani vállalkozók nagyon fegyelmezettek, következetesek és precízek. Azt, hogy hatottak rá, akkor tudta igazán felmérni, amikor hazajött, már másképpen gondolkozott, mint amikor kiment. Előnyére változott.  Gyulára pedig azért került, mert első felesége szülei odaköltöztek, mert a víz nagyon jó hatással volt rájuk. Ők pedig jöttek velük. Ekkor 1991-et írtunk. A többit már ismerik, és nem csak Gyulán, hanem az egész országban…

Pin It

Ajánlott cikkeink

  • Lehetnék pék, vagy hentes, de hentes leszek!

    Knyihár kolbász

    Lehetnék pék, vagy hentes, de hentes leszek! Azért mert… Budapest, Rózsák tere, termelői piac, szombaton délelőttönként. A csabai kolbászárus standja előtt mindig hosszú sor áll,

     
  • A Modern Magna Talking cum Laude

    Modern Talking, TájGazda

    A Csabai Kolbászfesztivál egy dologban minden fesztiváltól különbözik: az egyetlen olyan fesztivál, ahol előbb van a munka, aztán jöhet a szórakozás. A csabaiak a munkában egyedülállóak,

     
  • Almáskamarás - az ország kemencéje

    Almáskamarás, az ország kemencéje, TájGazda

    ... Jó kemencés sültet Almáskamaráson lehet enni a főtéren! Egy Bél-békési kistelepülésen kevés bulvár-médiaképes esemény történik. Mert az semmiképpen sem kívánkozik ezeknek a lapoknak,

     
  • A fafaragás világában

    Szögi Rudolf fafaragó, TájGaza

    Sokan nem hisznek a véletlenekben, meggyőződésük, hogy a sors keze irányítja életüket és minden helyzetnek megvan a maga miértje és azértja. Szögi Rudolf szenttamási fiatalember 13 éves korában

     
  • Gombos és a Tamáskó kaptár

    Gombos és a Tamáskó kaptár, TájGazda

    Gombos a vajdasági Apatintól délre 27 km-re fekszik, a duna bal partján, szinte Horvátország szomszédságában. A feljegyzések alapján már 6000 évvel ezelőtt megtelepdtek itt az emberek.

     

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére