A Kis Kézműves Cukrászda, TájGazda

A németországi évek alatt más, jobb vállalkozóvá lett... A Kis Kézműves Cukrászda – olyan, mintha mindig létezett volna, hozzánőtt Gyulához. Pedig még csak huszonnégy éves.

De ugyanezt mondhatjuk úgy is: „Már huszonnégy éves?! Nem létezik!” Mindkét megközelítés megállja a helyét! Az első azért, mert nagyon mélyen beleívódott a gyulai életbe, a másik pedig azért, mert akik nyitás óta ismerik, nem akarják elhinni, hogy már huszonnégy éve odajárnak. A turistáknak kötelező betérő, a helyieknek találkozási pont, a környékbeli Békés megyeieknek pedig program a cukrászdába járni.
Az első cukrászda nem a mai helyén nyílt meg, hanem körülbelül 100 méterrel arrébb, a fürdő felé. A választék süteményekből és finom pékárukból állt. És persze akkor még önálló cukrászműhelye sem volt Balogh László tulajdonosnak, aki 1991-ben Pilisszentivánról érkezett a fürdővárosba.
A legelső sütemények egy hétig, Békéscsabán a Fiume Hotel cukrászüzemében az utána következő félévben pedig a Komló étterem cukrászatában készültek. Akkora lett saját műhelye, átvette azt, ahol addig albérletben dolgozott. Ma meg csak Gyulán három cukrászdája van. A Városház utcai központ mellett egy a fürdőben, és nem mellékesen a város leghíresebb ilyen intézménye, a Százéves Cukrászda, amelyet csak üzemeltetnek.  A Kis Kézműves Cukrászda tulajdonképpen egy édesipari holding. Hagyományos süteménycukrászda, fagyizó, de bonbon és csokoládégyár is. Ilyen széles cukrászati kínálattal valószínűleg nem sok cukrászda működik az országban. Téli szezonban, csak süteményekkel kezdték 1992-ben, de 1993 nyarán már jött a fagylalt is, ma több mint százféle fagyit gyártanak. Mindig az idényhez alkalmazkodnak. A bonbongyártás adta magát, 1998 óta gyártják, körülbelül hetven féle bonbont készítenek. Mindent kézzel csinálnak, hat-hét cukrász dolgozik a bonbon üzemükben. Legfontosabb nyersanyagaink a kitűnő minőségű belga csokoládé mellett, a finom, és nem mellékesen magyar gyártmányú, marcipánok, a valódi nugátok, a ropogós grillázsok, és a nagy gonddal válogatott likőrök, párlatok. A Cadeau márkanév érdekes történet. Fővárosi üzletünk, a Cadeau Csokoládé Cukrászda a Veres Pálné u. 8. szám alatt található. Egy gyermek kora óta környéken lakó idős hölgy mesélte, hogy a háború előtt is csokoládé bolt volt ebben a boltban. Ő sokat járt ide, akkor a Cadeau magyar csokoládégyárnak volt a mintaboltja. A gyár a magyar csokoládéipar háború utáni nagyüzemivé válásával nem tudta tartani a lépést, ezért megszűnt. A történet megismerésével tulajdonképpen el is dőlt a névválasztás. Utánajártunk a hivatalos részének, és mivel lehetett, levédettük a nevet. Ezzel is tisztelgünk az nagyhírű elődök előtt, és folytatjuk manufaktúra jellegű, kézzel gyártott csokoládék és bonbonok gyártását. Gyulán és Budapesten kívül Békéscsabán a Csaba Centerben Kis Kézműves Cukrászda, Kecskeméten a Malom Parkban Cadeau Bonbon üzlet működik, és van egy cukrászdájuk Nagyszalontán is. Balogh László gyerekkora óta vonzódott a vendéglátóiparhoz, ezért végezte el a Keszthelyi Vendéglátóipari Szakközépiskolát, ahol szakács és cukrászképesítést is szerezett. Eleinte szakácsként dolgozott, a budapesti Hilton Szállodában Lukács István konyháján töltött három évet, majd Balatonkenesére került, szintén szakácsként. Első felesége családja viszont cukrászcsalád volt, házasságunk után ő is beállt dolgozni. Ez Pilissszentivánon történt, és közben három évet eltöltött Németországban, Baden-Vürttembergben, Ludwigsburgban is. Ott nagyon sokat tanult szakmailag, de leginkább szemlélete alakult sokat. Az ottani vállalkozók nagyon fegyelmezettek, következetesek és precízek. Azt, hogy hatottak rá, akkor tudta igazán felmérni, amikor hazajött, már másképpen gondolkozott, mint amikor kiment. Előnyére változott.  Gyulára pedig azért került, mert első felesége szülei odaköltöztek, mert a víz nagyon jó hatással volt rájuk. Ők pedig jöttek velük. Ekkor 1991-et írtunk. A többit már ismerik, és nem csak Gyulán, hanem az egész országban…

Pin It

Ajánlott cikkeink

  • Tatárlakai leletek

    Tatárlakai leletek, TájGazda

    1961-ben Erdélyben Tatárlakán Nicolae Vlassa kolozsvári régész egy hamuval telt sírgödröt tárt fel, amelyben egy 40 év körüli ember összetört, megégetett csontjaira, mellette pedig 26 agyagszoborra,

     
  • A gyümölcs feldolgozott értéke

    A gyümölcs feldolgozott értéke, TájGazda

    A kisgazdaságok fennmaradását és távlatát, egyben fejlesztési útját, nem a hagyományos, kevés kézi munkával járó gabonatermelés szavatolja, hanem a hozzáadott érték lehetősége.  Ennek szép példáival találkozunk

     
  • Adventi forgatag, felkészülés az ünnepekre

    Karácsonyi vásár, TájGazda

    Az adventi időszakban lehetőségünk adódik ráhangolódni Karácsony Ünnepére. A négy héten át tartó ünnepi, vásári forgatagban minden adott ahhoz, hogy kellemes kikapcsolódás,

     
  • Változatos formájú haranglábak

    Változatos formájú haranglábak, TájGazda

    Egyesek múltja meghaladja a több 100 évet is. Precíz mestermunka tükröződik vissza e fából készült népi műemlékeken. Az Őrségi tájegység jellegzetes építménye, de Észak-Magyarország megyéiben

     
  • A Vadasparkban rajzfilmhősök is várnak

    Zsiráfot felülről látni! Az már valami. Mert a térdkalácsig mindenki látott már zsiráfot, aki járt állatkertben. De ugyanezt az állatot felülről látni, nem mindennapi élmény. Onnan a magasból szemlélve szinte

     

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére