A harminchét éves Majoros Jácint gyermekkorától otthonosan mozog a méhek között. Már a dédapja is foglalkozott méhekkel – akkor még méhkasokban. Nagyapja Viczén István kiváló méhész és oktató volt,
Felvidék számos településén tartott – elsősorban magyar nyelvű – előadásokat a szakszerű méhészkedésről.
Jácint nagyszülei hatására került szorosabb kapcsolatba a méhekkel. Ő maga így vall erről: „Mivel nagyapám már kicsi gyerekkoromtól magával hordott a méhekhez, nem volt nehéz magamba szívni azt a tudást, illetve tapasztalatot, amit ő is elsajátított az évtizedek alatt. Középiskolás koromra megtanultam a méhészkedés csínját-bínját, majd saját méhészetet alapítottam Tornalján, ahol élek.” Jácint ma egy családi méhészfarmot vezet, lelkiismeretesen részt vesz a munkában, a méhcsaládok átnézésétől kezdve, a csomagoláson át, a kész termék értékesítéséig.
„Az évek során sikerült automatizálni egyes tevékenységeket, a legnagyobb segítséget azonban a feleségem és édesanyám jelentik számomra. Nélkülözhetetlenek.” – meséli a szorgalmas fiatalember, majd folytatja: „Jelenleg három méhésztelepem van, 20km-es körzetben a városomtól. Természetesen aktív vándorlást folytatok méheimmel az aktuális legelőre. Ez nálunk főleg repcét, akácot, hársat jelent. A méhtermékek kiszerelése odahaza történik. Termékeinket elsősorban a régió lakosságának szánjuk, szeretnénk, ha a családok mindennapi asztaláról nem hiányozna a méz, mint ahogy ez szokás a fejlettebb országokban. Nálunk egyelőre sajnos nagyon alacsony az egy főre jutó mézfogyasztás, azon dolgozunk, hogy ez megváltozzon.”
A kemény munka és a hozzáértés mindig meghozza gyümölcsét. A Maja méhészet termékei 2012-ben megkapták a „Szlovák méz” termékvédjegy használatát, majd 2014-ben a méz, virágpor és propolisz elnyerték a regionális termékvédjegy használatának alkalmazását – Méhészeti termékek Gömör-Kishont régióból.
Jácint és családja azonban nem elégszik meg ennyivel. Terveik között szerepel saját weboldal és webshop létrehozása, valamint a farm további fejlesztése. Jelenleg egy bemutató méhészet kialakításán dolgoznak, ahol gyerekekkel és felnőttekkel egyaránt szeretnének foglalkozni. Be akarják mutatni az érdeklődőknek, hogyan készül a valódi méz, amit a nagy áruházláncok polcain hiába keresünk…
Ha Gömör mesebeli tájain járunk, mindenképp érdemes meglátogatni a Maja méhészetet vagy pedig a helyi kézműves vásárokat, ahol szintén találkozhatunk termékeikkel. Tornalja Magyarországról is könnyen megközelíthető, a bánrévei határátkelőtől csupán 15 kilométerre fekszik.