Belépés

A komádi hímzésmotívumok szépsége, TájGazda

Wass Albert: „Utolsó szent örökségünk ez, amit senki tőlünk el nem vehet: népművészetünk ősi titka. Isten adta, tündér ihlette, ember álmodta örökség ez, melynek egyetlen tulajdonosa a Magyar,

bárhol éljen is.” A magyar kultúrában jelentős hagyományokra tekint vissza a hímzés. Már honfoglaló őseink viseletein, tárgyain is láthatóak voltak különböző hímzésformák. A régi időkben minden hölgynek, leánynak el kellett sajátítania a varrás és a hímzés mesterségét, értendő ez királyi, nemesi vagy falusi család sarjára. Előfordult az is, hogy a lányokat aszerint ítélték meg, hogy milyen ügyesen hímeztek, fontak, szőttek.

Évát nagymamája tanította meg a hímzés szeretetére, tőle tanulta meg az alapöltéseket, ő vezette be a hímzés csodás világában. Szinte gyermekkorra óta ül a varrógép előtt. Az évek alatt kitanulta a kézi- és a gépi hímzés fortélyait és emellett autodidakta módon elsajátított a varrás technikáját is. Így elmondható, hogy az általa készített tárgyak teljes egészében az Ő saját munkái a tervezéstől a varrásig, hímzésig egyaránt. Hímez hagyományos népi tárgyakra, mint terítők, párnák, ruhák, de előszeretettel készít ajándék-, és használati tárgyakat, a modern kor igényeihez igazodva. Pl. hímez táskákra, szatyrokra, ruhákra, füzet borítókra, díszdobozokra, ceruza-, és ajándék tartókra. https://www.facebook.com/barath.eva.5?fref=ts

Munkái során a komádi hímzés motívumait használja. A nyers színű vászonanyagra, nyers színű hímzőfonállal ölti ki a szív, tulipán, egyszerű levél, inda, kacs motívumokat. A mintákat az egyszerűség, visszafogottság, áttekinthetőség jellemzi. Ezek a vonások visszatükröződnek az elkészült munkáin is.
Az évek során számos egyéni kérésnek tett eleget. Volt, hogy mennyasszony fehér kesztyűjére készített úri hímzést vagy minisztériumi embereknek varrt ajándékot. De készített cégeknek komádi vászonhímzéssel és céges logóval kombinált ajándéktárgyakat. Jelenleg is szorgosan dolgozik a következő megrendelésen, ahol egy osztrák szervezet számára készít hímzett füzetborítókat komádi motívummal és a dolgozók nevének kezdőbetűjével.

Éva közreműködik a békéscsabai Népi Díszítőművész Szakkör irányításában is. A szakkör tagjai kéthetente szombatonként találkoznak a békéscsabai Jaminai Közösségi Házban. Tapasztalatokat cserélnek, segítik egymás munkáját, tanulnak és tanítanak. Bárki kapcsolódhat hozzájuk, aki szeretné elsajátítani a hímzés tudományát és szeretne egy jó hangulatú, kreatív csapathoz tartozni. Szívesen járnak rendezvényekre, kiállításokra, ha kérik be is mutatják az általuk készített ruhákat. A tagok között egyre több a fiatal. Van, hogy a divatbemutatóikon nagymama, lánya és unokája egyszerre szerepel a színpadon. Nagy álmuk egy régi, öreg ház, amelyet berendeznének a már meglévő sok-sok hímzéssel, "nagyanyáink örökségével", és ahol dolgozni tudnának, illetve varrógépüket, hímzési kellékeiket is ott tudnák hagyni, így nem kellene mindig hordozni magukkal.
Egyesületüket nagy megtiszteltetés érte az idei évben, ugyanis Komádi Város Önkormányzata Díszoklevéllel ismerte el a komádi vászonhímzések megőrzése, népszerűsítése és továbbadása érdekében végzet munkájukat. https://www.facebook.com/bareva2/?fref=ts

Kedves hímző társak, ha szeretnének bekapcsolódni és segíteni az egyesület munkáját, továbbvinni a komádi vászonhímzés hagyományait, akkor most itt a lehetőség! Ugyanis pályázat által szeretnének egy Komádi vászonhímzéssel készült óriási terítőt létrehozni. Határon innen és túl bárki küldheti az általa készített komádi vászonhímzéses 30x30-as mintadarabokat. Segítsük Őket, hogy terjedhessen e kézműves hagyomány.

Pin It

Hírlevél feliratkozás, TájGazda

Ajánlott cikkeink

 • Figyelj rá, óvd meg – csak EGY van belőle

  A Föld Napja, TájGazda

  A Föld napja mozgalom egyik jelmondata: „Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?” Egy így igaz, bárki hozzájárulhat a világ, a Föld értékeinek megőrzéséhez.

   
 • Vasalt út, avagy via ferrata a Cuha-völgyben

  Cuha-völgy, Vasalt út, TájGazda

  A via ferrata (vasalt út) olyan hegyi utakat jelent, amelyek mentén előzetesen hidakat, létrákat, lépcsőket, drótkábeleket helyeztek ki szakemberek.

   
 • Petőfi Pozsonyban

  Száz évvel ezelőtt a pozsonyi lakosság körében igencsak népszerű volt Petőfi Sándor, a költő kivételes tiszteletnek örvendett. Ezt látva, Fadrusz János 1902-ben elhatározta, hogy saját költségén szobrot

   
 • Őseink sütő-fűtő hagyatéka

  Banyakemence, TájGazda

  Létezésük nagyon régre nyúlik vissza, a 13. század környékére. Közkedvelté váltak egyszerű építési módjuk és jó hőtartó képességük végett. Az első kemencéket az ázsiai sztyeppéken

   
 • Egyedi ékszerek Iluskától

  Iluska ékszerei, TájGazda

  Ködöböcz-Gerzsenyi Ilona, Iluska, közel 5 évvel ezelőtt kezdett el ásványékszerek készítésével foglalkozni. Tulajdonképpen ajándékba kapta ezt a foglalatosságot:

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére