A kézműves szappanok mestere, TájGazda

Virág-, vagy szív formájú, vagy éppen hagyományos téglatest formájú szappanokat látunkk Árvai Argita királyhalmi kézműves asztalán. Valamennyi szemre ighen mutatós és az illatözön

is alig engedi továbblépni az embert. Kiderült, hogy hobbiból, illetve egészségügyi gondok miatt kezdett érdeklődnia  háziszappanok után.
-Saját tapasztalat alapján fogalmazódott meg az ötlet, hogy házi szappanokat készítsek, mivel az ipari vegyszerekkel előálított szappanok és  illatok, amelyek nem természetesek, nem tesznek jót sem az én, sem családom bőrének. Tisztálkodás után nagyon sok testápolót kellett használnunk, de ezekkel a termékkkel sem voltunk megelégedve. Akkor kezdtem el fogallkozni a gondolattal, így utánanéztem, sok szakirodalmat elolvastam,  recepteket állítottam össze, amelyeket kezdetben a családdal és saját magamon próbáltattam ki.  Amikor már a különböző teszteken keresztül etsek az első szappanjaim, akkor merészkedtem kjnálni ismerősöknek, sőt ajándékoztam is belőlük. A visszajelzés pozitív volt, ami lendületet adott ahhoz, hogy bátrabban kezdejk el szappanokat gyártani. Erre a kiállításra a rokonok és a barátok bíztatására jöttem el, bízva abban, hogy szélesebb körben ismertethetem a termékeimet.   
- A minőségi termékhez nélkülözhetetlen a kiváló minőségű alapanyag. Hol beszerezni a szappanhoz szükséges kellékeket?
Mivel egészséges terméket állítok elő, fontos számomra, hogy az alapanyagok is vegyszermentesek legyenek. Ezért bioboltokban vsáárolom az illóolajakat, viszont olyan szappant is gyártok, amiben egészségügyi szén van.  Természetesen ezt egészségügyi gyógyszertárban szerzem be, de sikerült olyan szappant is kiterveznem, amelyik marhafaggyút tartalmaz. Ezt az alapanyagot a helyi hentestől veszem, így helyi terméknek minősül. Azok a gyógynövények, amelyekkel illatosítok, és amelyekből főzetek készítek a szappanokhoz,  az én kertemben teremnek, így biztosna tudom, hoyg ellenőrzött, vegyszermentes környezetből származnak. A nemez-szappanokat kezdetben dekorációnak készítettem, de később kiderült, hogy nagyon kellemes vele a fürdés, hiszen lágyan masszírozza a bőrt és nagyon jó vele a tisztálkodás.
A házilag készült szappanokat hol sikerül értékesíteni? Nehéz megtalálni a piacot?
-Csak most kóstolgatom az értékesítés lehetőségét. Vannak pozitiv és negativ tapasztalataim az eladás kapcsán, de bízok benne, hogy idővel ez is kialakul és hosszú távon sikeres lesz az üzlet.
-A vajdasági brend helyi termék védkjegy megillette a kézműves szappanokat is. Előnyt jelent egy ilyen kitüntetés birtokában lenni?
- Nagy reményt fűzök ahhoz, hogy pozitív hozadéka lesz a védjegyeztetésnek, mert szerintem így ismernek meg bennünket és termékeinket a világban, ha összefognak bennünket. A VaTe Bet egy kiváló kezdeményezés és a regionális kiállítások sokat jelentenek számunkra, kistermelőknek és kézműveseknek, mert ha összefogva, csokorba gyűjtve mutatnak be bennünket, akkor talána z érvényesülés is gördülékenyebb lesz.

Pin It

Hírlevél feliratkozás, TájGazda

Ajánlott cikkeink

 • A szőkedencsi öreg hárs

  A szőkedencsi öreg hárs, TájGazda

  Szőkedencs; egy újabb magyarországi község, amelyről eddig én még nem hallottam. De örülök, hogy rábukkantam az egyik híradás sorai között. Ezt a néhány száz főt számláló Somogy megyei piciny falut

   
 • „Népies. Lendületes. Egy darab a lelkedből”

  A fazekasság az egyik legősibb kézműves mesterség, s bár erre talán ritkán gondolunk, az agyagedények megjelenése talán legalább annyira megkönnyítette az emberek mindennapjait,

   
 • Sztáray-kastély – Nagymihály

  Sztáray-kastély – Nagymihály, TájGazda

  Nagymihály – szlovákul Michalovce – a trianoni békediktátum előtt Zemplén vármegye Nagymihályi járásának székhelye volt. A mintegy 40 000 főt számláló város ma

   
 • Asztalos- és horgolt termékek

  Asztalos és horgolt termékek, TajGazda

  Tiszapéterfalván találkoztam a szimpatikus házaspárral, és standuknál nézegettem sokáig aranyos és szépen megmunkált termékeiket. Mindig megfog, ha kézművesek elsősorban gyermekek részére készítik el termékeiket.

   
 • Sörhöz, borhoz, családi ebédhez

  Néhány évvel ezelőtt a kárpátaljai magyar fesztiválok, vásárok forgatagában különleges házi készítésű sajtjaival tűnt fel a somi (Kárpátalja Beregszászi járása) Barkaszi Levente és párja, Csilla.

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére