Régi idők konyhai kerámiái, TájGazda

Pöttyös vagy virágmintás motívummal, nyersen vagy festett formában. Akárhogy is nézem nehéz a választás. Szívem szerint mindegyik kerámiából vinnék.

Adri gyermekként látott egy filmet a tévében, ahogy Korondon készítik a fazekas kerámiákat. Elbűvölte őt a technika és az így készült tárgyak. A gimnáziumi tanulmányai mellett elvégzett egy kerámiaformázó tanfolyamot is. Viszont az élet másféle sodorta. De a vágy mindig is megmaradt benne a korongozás és az alkotás iránt.

Tavaly tavasszal vásárolt egy hagyományos, lábbal hajtós fazekaskorongot. Kezdetben csak úgy magának, az alkotás élvezetéért, az elkészült kerámiákban való gyönyörködéséért készítette a tárgyakat. Az ismerősök, családtagok sok pozitív visszajelzése bátorított Őt, hogy mások örömére is készítsen ilyen, a konyhában használatos tárgyakat. A kínálat széles: bögrék, vajtartók, müzlis és kínáló tálak, aludttejes köcsögök, csuprok, pálinkás butellák, kisebb-nagyobb fűszertartók. Emellett plaketteket, fali táblákat, üdvözlőtáblákat, névtáblákat, hűtőmágneseket és medálokat is formáz agyagból.

Az alaposan átgyúrt agyag lassan kiforr a kezei között, ahogy hajtja a fazekaskorongot. Ujjait lassan mozgatja, ahogy formázza a tárgyakat. Óvatosan bánik az agyaggal, hiszen egy hírtelen, rossz mozdulat és máris kezdheti elölről a formázást. A korongozás mellett egyes darabokat nyújtással, körülvágással készíti. Másnap, amikor az agyag megkeményedett, akkor lehet füleket és egyéb mintákat rátett, metszett vagy éppen áttört technikával rátenni a tárgyakra. A teljes száradás után következik a kiégetés, majd a mázazás és az újbóli égetés. Az alkotás öröme napokra, hetekre feltölti Őt, jót tesz a lelkének.
https://www.facebook.com/Adri-ker%C3%A1mi%C3%A1i-904107146373119/

Adri nagyon szívesen mutatja meg gyerekeknek, hogy hogyan készülnek a fazekas kerámiák. Hiszen a gyerekek körében nagy az érdeklődés a korongozás iránt, de még nem igazán érik fel, hogyan és miként kell csinálni. Így leginkább a konyhaasztalnál ülve gyúrják össze az agyagot, melyből figurák, medálok készülnek. Gyermekei közül kislánya rendkívül örül annak, ha agyagozásba fog az édesanyja, nagyon szeret kézműveskedni. Adri sokat köszönhet a csemői Pacidoki alapítványnak, ahol önkénteskedi, az ő segítségükkel jutott el első kézműves vásárába.

Pin It

Ajánlott cikkeink

 • Divatos, hagyományos és kék!

  Magyarországon a XVII. században honosodott meg kékfestés. Ez a textíliákon való különleges színmintázási technológia ma is ismert és népszerű a magyarok körében, mégis sokkal gyakrabban

   
 • Kovács Barnabás – méhész

  Kovács Barnabás – méhész, TájGazda

  Kovács Barnabás a felvidéki Juhász Gyula Alapiskola pedagógusa, mikor épp nem az iskola és a diákok ügyes-bajos dolgaival foglalkozik, idejét szívesen tölti a közeli Barsbaracskán, ahol méz, virágpor, propolisz

   
 • Óvodafejlesztés a Délvidéken

  A Magyar Nemzeti Tanács szervezésében és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával háromnapos óvodapedagógus képzést tartottak Topolyán és Újvidéken. Az előadók főleg olyan elméleti és gyakorlati

   
 • Kisszobrok üzenetei

  Tamási Mihály szobrász

  Tamási Mihály húsz éve készít szobrokat kőből, fából és agyagból Marosvásárhelyen. Tudását szívesen megosztja másokkal, gyerektáborokba is gyakran hívják foglalkozásvezetőnek.

   
 • Húzzuk fel a korit a lábunkra!

  Műjégpálya, Budapest, TájGazda

  Lassan itt a téli szünet. Hónak még se híre se hamva. Ki tudja lesz e az idén, tudnunk e majd síelni. De addig is míg várunk rá, irány a koripálya. Húzzuk fel a korcsolyánkat és lejtsünk pár kört

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére