Régi idők konyhai kerámiái, TájGazda

Pöttyös vagy virágmintás motívummal, nyersen vagy festett formában. Akárhogy is nézem nehéz a választás. Szívem szerint mindegyik kerámiából vinnék.

Adri gyermekként látott egy filmet a tévében, ahogy Korondon készítik a fazekas kerámiákat. Elbűvölte őt a technika és az így készült tárgyak. A gimnáziumi tanulmányai mellett elvégzett egy kerámiaformázó tanfolyamot is. Viszont az élet másféle sodorta. De a vágy mindig is megmaradt benne a korongozás és az alkotás iránt.

Tavaly tavasszal vásárolt egy hagyományos, lábbal hajtós fazekaskorongot. Kezdetben csak úgy magának, az alkotás élvezetéért, az elkészült kerámiákban való gyönyörködéséért készítette a tárgyakat. Az ismerősök, családtagok sok pozitív visszajelzése bátorított Őt, hogy mások örömére is készítsen ilyen, a konyhában használatos tárgyakat. A kínálat széles: bögrék, vajtartók, müzlis és kínáló tálak, aludttejes köcsögök, csuprok, pálinkás butellák, kisebb-nagyobb fűszertartók. Emellett plaketteket, fali táblákat, üdvözlőtáblákat, névtáblákat, hűtőmágneseket és medálokat is formáz agyagból.

Az alaposan átgyúrt agyag lassan kiforr a kezei között, ahogy hajtja a fazekaskorongot. Ujjait lassan mozgatja, ahogy formázza a tárgyakat. Óvatosan bánik az agyaggal, hiszen egy hírtelen, rossz mozdulat és máris kezdheti elölről a formázást. A korongozás mellett egyes darabokat nyújtással, körülvágással készíti. Másnap, amikor az agyag megkeményedett, akkor lehet füleket és egyéb mintákat rátett, metszett vagy éppen áttört technikával rátenni a tárgyakra. A teljes száradás után következik a kiégetés, majd a mázazás és az újbóli égetés. Az alkotás öröme napokra, hetekre feltölti Őt, jót tesz a lelkének.
https://www.facebook.com/Adri-ker%C3%A1mi%C3%A1i-904107146373119/

Adri nagyon szívesen mutatja meg gyerekeknek, hogy hogyan készülnek a fazekas kerámiák. Hiszen a gyerekek körében nagy az érdeklődés a korongozás iránt, de még nem igazán érik fel, hogyan és miként kell csinálni. Így leginkább a konyhaasztalnál ülve gyúrják össze az agyagot, melyből figurák, medálok készülnek. Gyermekei közül kislánya rendkívül örül annak, ha agyagozásba fog az édesanyja, nagyon szeret kézműveskedni. Adri sokat köszönhet a csemői Pacidoki alapítványnak, ahol önkénteskedi, az ő segítségükkel jutott el első kézműves vásárába.

Pin It

Hírlevél feliratkozás, TájGazda

Ajánlott cikkeink

 • Tündéri nemezpapucsok

  Tündéri nemezpapucsok, TájGazda

  Hiába azonos a technika, minden nemezelőnek más a stílusa, mindenki beleviszi a lelkét a gyapjútermékekbe. Az Erdélyben, Gyergyókilyénfalván élő Szász Tündének az a véleménye,

   
 • Mit ígérnek az októberi jeles napok?

  Magvető és Mindszent havának is nevezik az esztendő tizedik hónapját. A hozzá kötődő népi időjóslások a szüret, a következő év időjárása és a juhászok szempontjából is fontos.

   
 • Hamarosan megépül a harmincadik hagymakupola is

  Hagymatikum Makón, TájGazda

  A Kelo fenyő - több százéves ezüstfenyő - Finnország és Kanada északi részén honos, ott, ahol már nagyon szélsőséges és zord az időjárás. Rendkívül lassan nő, ezért évgyűrűi finom rétegekben követik egymást.

   
 • Az édességek királya

  Mamóca grillázsa, TájGazda

  Már Mátyás király asztalát is ékesítette a „szerencsehozóként” is ismert grillázs. A hagyomány szerint a vőlegény tortája volt és ahány darabra törte, annyi boldog évet maradt együtt a fiatal pár.

   
 • A dorozsmai szélmalom nehéz sorsa

  A dorozsmai szélmalom

  Kiskundorozsma a szélmalmok hazája is lehetett volna az 1900-as években. Az első malmot 1801-ben építették a dombra. Ezzel is elősegítve a szél által adta lehetőségek kihasználását.

   

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére