Biogazdalkodás, TájGazda

Felbecsülhetetlen érték az egészség. Aki elvesztette, mindent megtenne azért, hogy újra teljes életet éljen. A mindennapi táplálkozási szokásaink nagyban hozzájárulnak ahhoz,

hogy egészségünk, immunrendszerünk mennyire maradjon erős.
A magyarkanizsai Holló családban egy-két komolyabb betegség megjelnése szemléletváltásra kényszerítette a családtagokat és az étrendből teljes mértékben kivonták a mesterséges adalékanyagokat, a vegyszereket és a finomított cukrot. Ugyanis ezek a legcsöndesebb gyilkosai egészségünknek. A biogazdálkodás felé fordultak és az egy hektáros gazdaságon a gyógy- és fűszernövények mellett zöldségeket, valamint gyümölcsöt is termelnek. A fölösleget feldolgozzák, házi készítésű szörp, lekvár készül az értékes gyümölcsből.
Lilla gazdasszony elmondása szerint egyre nagyobb az igény a vegyszermentesen előállított táplálék iránt. Természetesen egy kisvárosban nincs mindnekinek alkalma gazdálkodásra, termelésre, de ha a kiskerttulajdonosokkal bizalmi kapcsolatot építenek ki, és tőlük vásárolják az egészséges élelmiszert, akkor már lényegesen sokat tettek egészségük érdekében. A Holló családban a zöld kosár fogalma is megfogalmazodótt, ami azt jelenti, hogy a héten felkínált zöldségek közül, közösségi oldalon lehet rendelni, amit péntekenként szállít házhoz a termelő. Így nem öregszik el a nem elfogyasztott zöldség, a vásárló pedig frissen szedett éleélmiszerhez jut. A zöld kosár igénylőinek életkora változó. Egyre több a fiatal, kisgyermekes család, de az idősebbek is előszeretettel fogyasztják a biozöldségeket.
A termékpalettában érdekességek is találhatóak, mint példásul hokaidó tök, vagy édesburgonya, csicsóka. A feldolgozott termék közül pedig a mézzel édesített szederlekvár vagy a természetes meggylé van kínálatban. A fűszernövéynek közül pedig a bazsalikomot, levendulát, origánót, rozmaringot lehet megtalálni a gazdaságon. A teákat saját maguk szárítják és csomagolva értékesítik.
Hollóék nem titkolt vágya, hogy a településen, vagy akár a körzetben egy olyan komoly szervezet létesüljön, amely a biogazdálkodás alapelveit követve irányítja majd a gazdákat, útmutatókat adva a termelésre. Valamint, hogy a kistermelők termékeit a nagyvárosban élők is elismerjék, megbecsüljék és minél szélesebb körben fogyasszák.
Lilla asszony egyébként a szederlekvárral szeptemberben részt vett  a harmadik Szlovákiai nemzetközi lekvárversenyen és a szakmai zsűri szerint a harmadik helyezést, azaz bronzérmet érdemelt ki. Ezzel is alátámasztva, hogy nem csak a hazai fogyasztók, hanem a külföldiek is tápértékben gazdag  csemegét fogyaszthatnak. Ugyanakkor a Vajdasági Brend helyi termék védjegyez is elnyerte, ezzel utat kapva a szélesebb körű értékesítésre, a biotermékek népszerűsítésére.

Pin It

Ajánlott cikkeink

  • Porta Hungariae

    A dévényi vár

    „E kapun ellenség sokszor rontott a magyarra, de egyszer sem nyert rajt’ tartós diadalt, ám a nyugat műveltségének ez az út ezer évig nem volt zárva soha.

     
  • Angyalok ezrei…

    Néhány héttel ezelőtt rézüstben főtt házi lekvárja kapcsán olvashattak Anicka-Hadady Csilláról, ám a benei (Kárpátalja, Beregszászi járás) fiatalasszonynak nem ez az egyetlen elfoglaltsága,

     
  • Sziszi mézesmívesei

    Sziszi mézesmívesei, TájGazda

    Szász Szilvia Révkomáromból származik, ahol a Selye János Egyetemen dolgozik, mint az akadémiai információs rendszer menedzsere. Emellett mézeskalácsok sütésével és díszítésével foglalkozik.

     
  • A Shajanszka ásványvíz - Visk

    Kárpátalja a legendák és az ősi hagyományok, a gyógyító levegő és a jótékony hatású ásványvizek vidéke. Az idelátogatók gyakran megjegyzik, hogy az itteni természet, az ásványvizek és a friss hegyi levegő

     
  • Újra értéke van a mangalicának

    Régi hagyománya van az állattenyésztésnek az adai Vreckó családban, ugyanis az édesapa, István, a közelmúltban 300 birkát legeltetett a bánáti pusztán, majd a juhtenyésztéshez szarvasmarha-tartás,

     

Az én termékem

Tájérintő

Ugrás a tetejére